laupäev, 25. juuli 2009

Kartuli-sibulapirukas

See pirukas valmis esmakordselt külmkapis leiduvate asjade kokku sobitamisel. Pirukas hakkas aga väga meeldima ja on saanud meie toidulaua tihedaks külaliseks. Vahel isegi keedan spetsiaalselt rohkem kartuleid, et saaks järgmine päev seda pirukat teha.

Kogusest jagub 4-6 sööjale.

PÕHI:
1 dl kaerahelbeid
1 dl jahu
1 dl riivitud porgandeid
100g margariini
1 tl küpsetuspulbrit
1tl soola

TÄIDIS:
5 keedukartulit
3 sibulat
2 küüslauguküünt
250g kodujuustu
3 muna
100g riivjuustu
soola, pipart
1 väike kimp värsket tüümiani hakitult




Sega kokku jahu, kaerahelbed ning küpsetuspulber. Hõõru kuivained kokku toasooja või, riivitud porgandi ning soolaga.

Aseta ahi 200 kraadi juurde sooja.

Vooderda 26 cm läbimõõduga pirukavorm küpsetuspaberiga või määri võiga. Suru taigen vormi põhjale ja äärtele.
Küpseta põhja 7-8 minutit 200 kraadi juures.

Puhasta sibulad, lõika pooleks ja siis viiludeks.
Kuumuta pannil veidi õli ja prae sibul mõõdukal kuumusel täitsa pehmeks. Lisa hakitud küüslauk ja prae veel paar minutit. Jäta jahtuma.

Sega kokku munad, kodujuust, riivjuust, hakitud tüümian, sool ja pipar. Lisa lõpuks segusse ka praetud sibulad.

Kata eelküpsetatud põhi keedetud kartuliviiludega. Kartulite peale vala sibula-kodujuustusegu. Tõsta 25-ks minutiks 200 kraadi juurde küpsema.

Serveeri veidi jahtununa värske salatiga.

kolmapäev, 22. juuli 2009

Lavašipirukad


Koostisained:
1 lavašš
200g sulatatud juustu
100g riivjuustu
2-3 lehtselleri vart
Pool suvikõrvitsat (võib asendada 2 paprikaga)
4-5 grillvorsti

Laota lavašš tööpinnale ja määri peale sulatatud juust. Lavaši ühte serva pane grillvorstid. Vali jämedamad grillvorstid, siis tulevad pirukad toekamad. Puista lavašile riivitud suvikõrvitsat ja lehtsellerit ning nende peale riivjuust. Ära täidist liiga palju pane, sest siis on niigi õhukest lavašši veel raskem kokku rullida. Keera lavašš koos täidisega rulli, alustades grillvorstipoolsest otsast. Rulli tihedasti, siis püsivad rullid küpsedes korralikult koos. Lõika kokkukeeratud rull kahe-kolme sentimeetri jämedusteks viiludeks ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures 10-15 minutit. Serveeri kuumalt.

Õuna- hiinakapsasalat valge redisega

 Väga lihtne, kiiresti valmiv ja lahja salat, mis sobib suurepäraselt lisandiks põhiroa kõrvale ja suvel muidugi grilli lisandiks.





Vaja läheb:
4 keskmist hapumat õuna
1 keskmise suurusega hiina kapsas
200 g valgeid rediseid
Veidi soola

Kaste:
poole sidruni mahl
2-3tl suhkrut
4 sl oliiviõli






Puhasta ja tükelda õunad ja redised. Haki hiina kapsas peenikesteks ribadeks. Vala kõik kaussi, maitsesta soolaga. Valmista salatikaste, segades kõik komponendid omavahel. Vala kaste salatile ning sega korralikult, kuid kergelt läbi. Lase salatil kuni 20 minutit maitsestuda.

Rabarberimahl

Rabarberist ei saa mitte ainult head kooki, kisselli või vormi, vaid ka imehead mahla. Mahl ei säili küll kaua tänu vähesele suhkrusisaldusele, aga väikestes kogustes saab seda terve rabarberihooaja vältel muudkui juurde keeta. Tänu piparmündi jahutavale toimele on see suurepäraseks suviseks jahutajaks.

Kogusest valmib umbes 2,5 liitrit mahlakonsentraati.






















Vaja läheb:
1 kg rabarbareid
1 sidrun
2l vett
3dl suhkrut
peotäis värsket piparmünti


Haki rabarberivarred kuubikuteks, koorima ei pea, aga mina tavaliselt siiski jämedaid varsi siiski koorin ka. Lõika sidrun pooleks ja viiluta. Tõmba piparmündilehed varrelt.
Aseta rabarberitükid, sidruniviilud ja piparmündilehed poti põhjale. Vala peale vesi ja suhkur. Lase kogu kupatusel keema tõusta ja keeda umbes 20 minutit või kuni rabarber on pehmeks keenud. Tõsta pott tulelt ja lase maha jahtuda. Kurna mahl tiheda sõela või marliga.
Saadud mahlakonsentraati lahjenda veega umbkaudses suhtes 1 osa mahlakonsentraati ja 2-3 osa vett.



*Retsept pärineb "Nutika perenaise kokaraamatust"

Rosinaliha

Rosinad ja liha on kooslus, mis paljudele esmajoones väga sümpaatsena vast ei tundugi, aga tegelikult sobivad magusamõõtu rosinad ja hõrk veiseliha omavahel enam kui hästi. Ulukitest olen sama retsepti kasutanud ka põdra ja kitse puhul, mis ei jää veisele siinkohal karvavõrtki alla.
Retseptis võib julgelt ka vanema looma liha kasutada, mis muidu võib kuivaks ja tuimaks tõmmata, aga paksu majoneesiteki all seda muret ei ole.
Majonees vali kvaliteetne ja pigem rasvasem, vähese rasvasisaldusega majoneeside puhul ei jää tulemus lihtsalt nii mahlane. Rosinad võiksid olla pigem pisemad.

Kogusest jagub kuuele.





Vaja läheb:
1 kg veise- või põdraliha
100g rosinaid
2 suuremat sibulat või 3-4 väiksemat
400g head majoneesi
võid vormi määrimiseks
soola
purustatud musta pipart







Pane rosinad umbes tunnike enne liha ahju tõstmist vette ligunema.Väga ilusaid ja pehmeid rosinaid eelnevalt leotama ei pea.

Lõika liha peenikesteks ribadeks (umbes väikese sõrme suurusteks). Vanema looma liha võiks eelnevalt ka kergelt üle vasardada.
Koori sibulad ja lõika ratasteks.
Nõruta rosinad leotamisveest.

Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Määri ahjuvormi põhi ja ääred võiga. Lao põhjale üks kiht liha, maitsesta soola, pipraga. Liha peale lao kiht sibulaid ja siis kiht rosinaid. Järgnevalt jälle liha, maitseained, sibul ja rosinad. Jätka tegevust, kuniks aineid jätkub. Kõige viimase kihina kata ained majoneesiga.


Tõsta vorm ahju, 200 kraadi juurde, tunniks ajaks. Alanda kuumus 180 kraadini ja küpseta veel umbes 1,5 tundi või kuni liha on pehmeks küpsenud.

Serveeri keedetud kartulite, kartuli- või köögiviljapüreega või ahjuköögiviljadega.


*Retsepti idee eest võlgnen tänud Kerlile!

teisipäev, 21. juuli 2009

Marja-juustutort


Põhi:
150g digestive küpsiseid
50g võid

Täidis:
400g lahjat toorjuustu (maitsestamata)
400g lahjat kohupiimapastat (maitsestamata)
6spl suhkrut
2spl vanillisuhkrut
2 spl zelatiini + vett paisutamiseks

Kate:
Marjad: maasikad, sõstrad, mustikaid (võivad ka muud marjad olla)
1 pakk tarretise pulbrit (metsmaasika)
0,35 l vett

Vala tarretisepulbrile keev vesi, sega korralikult läbi. Pane külma jahtuma.
Purusta kaeraküpsised, sega pehme võiga ja suru lahtikäiva koogivormi põhjale.
Vahusta toasoe toorjuust ning maitsesta tavalise ja vanillsuhkruga. Sega hulka kohupiimapasta ja paisutatud ning sulatatud zelatiin. Kata tordipõhi toorjuustuvahuga ja pane natukeseks külma seisma. Lõika maasikad pooleks või õhukesteks viiludeks ja lao juustukattele. Lisa juurde muud marjad ja kata üle tarretise vedelikuga. Lase külmkapis seista üleöö (miinimum 3 tundi)

Allikas: "Pereköögi kokaraamat"

Kirsi-hapukoorekook



Põhi:
300g digestive küpsiseid
3spl kakaopulbrit
100g võid

Kate:
400g külmutatud kirsse
800g hapukoort (20%)
100g suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
3 muna
*1 sidruni riivitud koor või 0,5 tl mandliessentsi





 Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema.

Purusta küpsised või ja kakaopulbriga köögikombainis peeneks puruks.
Vooderda 24x30cm koogivorm küpsetuspaberiga ja suru küpsisepuru selle põhjale.

Lao külmutatud kirsid koogipõhjale. Soovi korral võib need eelnevalt pooleks lõigata.

Löö kausis munad suhkruga lahti. Lisa hapukoor, vaniljesuhkur ja soovi korral sidruni riivitud koor (või mandliessents) ja sega ühtlaseks.

Vala kate põhjale ja küpseta 180 kraadises ahjus 45-50 minutit.

Kohvi-toorjuustukook


50g võid
5 muna
2dl suhkrut
2,5dl jahu
0,5 dl espressot või väga kanget kohvi

Kreem:
250g maitsestamata toorjuustu
400g kohupiimapastat
2dl tuhksuhkrut
0,5 dl espressot või väga kanget kohvi

Peale võib riivida mõrudat šokolaadi.

Sulata või ja jahuta. Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Sõelu jahu munavahu hulka vaheldumisi kohvi-võieseguga. Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Vala tainas vormi ning küpseta 175 kraadi juures 35 minutit. Jahuta täielikult ja lõika pikisuunas pooleks.
Kreemi jaoks sega omavahel toorjuust, kohupiim ja tuhksuhkur. Lisa kohv ning sega ühtlaseks. Määri kreemi koogi vahele ja peale ning serveeri.

MARJATARRETIS



Vahel juhtub,et koogi valmistamisest jääb üle marju või tarretist. Vahel isegi mõlemat. Jäägid saab suurepäraselt ära kasutada marjatarretise tegemisel.

Pane anumasse marju: maasikaid, sõstraid, mustikaid, kirsse, vaarikaid..mida iganes ja kalla üle tarretisepulbrist valmistatud tarretisega. Pane külma tahenema.

PIZZAMUFFINID


Taigen:(30 tk)
4 muna
2 sl õli
4 dl piima
1 dl hapukoort
8 dl jahu
100 g riivjuustu
3 tl küpsetuspulbrit
300 gr hakitud sinki
purk ananassi tükke
1 suur hakitud paprika
100 suitsujuustu
1 dl magusat tšillikastet
tsipa soola

Purusta sink, ananass, juustud ja paprika köögikombainis peenemaks. Vahusta munad, lisa piim ja hapukoor, jahu ja küpsetuspulber, tšillikaste, sool ja õli. Seha kõik ühtlaseks taignaks. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20-25 minutit.

reede, 17. juuli 2009

Bool

Selle muheda ja suvise napsuga saadame me kõik oma suuremad üritused mööda ning hästi läheb ta kaubaks nii naiste kui meeste seas. Lahjemat napsi soovides võib suurendada veini-šampuse või hoopis mahla osalust. Marju/puuvilju vali vastavalt hooajale või sügavkülma sisule. Värskete marjade puudumisel võib kasutada ka mõnda kompotti.
Kogus on suure peoseltskonna lõbustamiseks.



Vaja läheb:
1 pudel (poolmagusat või magusat) veini
1-2 pudelit šampust
1 (0,5l) pudel marjalikööri
1 (0,5l) pudel brändit
2-3 liitrit segumahla
sidruni- või laimiviile
värskeid marju/puuvilju (maasikaid, arbuusi, kirsse jm)
jääkuubikuid








Sega joogid suures ämbris või kausis kokku. Viiluta sidrun/laim ja haki marjad/puuviljad ning lisa napsule. Tõsta jooki jääkuubikud ning võite seltskonnaga nautima hakata.

Kana-ürdikotletid

Ühed imemaitsvad ja ürdiselt värsked kotletid kanalihast.

Kogusest valmib umbes 10 väikest kotletikest.




Koostisained:
300 g kanahakkliha
100g (maitserohelise või küüslaguga) toorjuustu
1 sl riivsaia
3 sl kanapuljongit või vett
1dl hakitud värskeid ürte (till, petersell, murulauk)
soola
purustatud musta pipart
õli praadimiseks








Paisuta riivsai kanapuljongis.
Sega kokku kanahakkliha, hakitud ürdid, toorjuust ja paisutatud riivsai. Maitsesta soola ja pipraga.
Vormi käte vahel väikesed pätsid ning prae mõõdukal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks. Et kergem kotlette vormida oleks võib käed külma veega niiskeks teha.

Serveeri näiteks riisi või värske salatiga. Kastmeks sobib hästi mõni külm kaste.

KODUJUUSTUSALAT

Mõnus mahlane salat, mis sobib iseseisvalt lõunaks või ka õhtusöögi kõrvale.

Vaja läheb:
300g kodujuustu (hapukoorega või maitsestamata jogurtiga)
suur peotäis punaseid viinamarju
0,5 kurki
200g kirsstomateid
100g kanafileesinki
meresoola
sidrunipipart


Haki kurk ja sink piklikeks ribadeks, kirsstomatid ja viinamarjad lõika pooleks või sektoriteks. Sega kõik ained kokku, lisada kodujuust ja maitseained. Serveerida võib kohe või külmkapikülmalt.

Mimoosisalat

Üks eriti maitsev salat kalast, munast ja riivjuustust, mille teeb väga mahlaseks iga kihi vahele laotatud majoneesikiht. Suitsulõhe võib asendada krabinuudlitega ja saad hoopis uudse salati.




Koostisained:
200g kuumsuitsulõhet
100g riivjuustu
1 purk Salvest kerget majoneesi
5 keedetud muna
1 suurem sibul

Marinaad:
1,5 dl vett
1-2 sl suhkrut
1-2 tl 30% äädikat





Koori ja tükelda sibulad ning vala üle magusa kange marinaadiga: kuumuta vesi keemiseni ja lahusta selles suhkur, lisa äädikas ning vala sibulatele. Lase seista vähemalt 15 minutit (tõmbab kibeduse välja).  Keeda munad ja jahuta. Eralda munakollased valgetest ja riivi eraldi või purusta kahvliga. Lao kaussi kihtidena tükeldatud kala, munavalged, marineeritud sibulad (marinaadist kurnatuna), juust ja munakollased. Iga kihi vahele pane majoneesi. Lase maitsestuda külmkapis vähemalt paar tundi või järgmise päevani.

Allikas: "Salatiraamat" 100 rooga sarjast

Kreeka salat

Kreeka salat maitseb kõige paremini, kui serveerid selle igale sööjale oma taldrikule ja niristad üle kastmega vahetult enne serveerimist.
Vahel lisan kastme ka kohe kogu salatile.



 Koostisained:
4 tomatit
1 kurk
2  punast sibulat
200g fetajuustu (õlis)
125g musti kivideta oliive


Kaste:
1dl oliiviõli
3sl punaveiniäädikat
1tl punet
0,5tl soola
2-3 purustatud küüslauguküünt




Sega kastmeained. Lõika tomatid viiludeks ja viilud omakorda pooleks. Viiluta kurk ja viilud lõika pooleks. Koori sibulad ja lõika õhukesteks ratasteks. Lao salat taldrikule (või kaussi), alustades tomatist-kurgist. Kata sibularõngastega ning lao peale fetakuubikud ja oliivid. Vala üle kastmega. Serveeri kohe.

Allikas: "Salatiraamat"

Kihiline köögiviljasalat

Mõnus toitev salat, mis sobib nii iseseiva roana kui ka lisandina kas grilli, ahjuviinerite või kotlettide kõrvale.

 


Koostisosad:
1/3-1/2 keskmise suurusega hiinakapsas
1 keskmise suurusega kurk
3-4 tomatit
300g sinki (kanafileesink)
1 purk majoneesi (Salvest kerge)
4-6 muna (oleneb kui suur munasõber oled)
salatimaitseaine
sool
sidrunipipar







Kogused muutuvad vastavalt anuma suurusele. Mina kasutan suhteliselt suurt klaasist vormi. Tuleks silmas pidada, et aine kataks kogu kihi ära, aga nii et ülejäänud kihid ka peale mahuvad. Tomatit panna pigem vähem kui rohkem, sest kipub salatit seistes vedelaks tegema.

* Lisada võib ühe kihina veel 1 õuna või 1 pirni, mis annab mõnusa maitselisa.

Kõik koostisosd tuleb hakkida ja asetada ühte suuremasse või mitmesse väiksemasse kaussi kihiti.
Alumine kiht hiinakapsas, millele peale raputada salatimaitseainet. Järgmisena kurk, mille peale raputada natuke soola, siis tomat, mis tuleks peale hakkimist nõrutada ja peale sool ja sidrunipipar. Järgmine kiht on hakitud sink, mis tuleks katta majoneesikihiga ja selle peale raputada riivitud munad. Panna külmkappi vährmalt 30 minutiks tõmbama.

kolmapäev, 15. juuli 2009

Feta-hakklihavorm

Mõnus kiiresti valmiv vormiroog, millele annab huvitavat maitselisa fetajuust.Kui purustatud tomateid ei juhtu olema, siis saab maitsva tulemuse ka letšoga, siis tasuks ainult maitsestamiseks pisut heldekäelisem olla ja paprika võib lisamata jätta (letšos seda küllaga).



Vaja läheb:

250g farfalle makarone (lipsumakaronid) või muud pastatoodet
300g veisehakkliha
1 purk purustatud tomateid (400 g) 
2 sl tomatipastat
1 sibul
1 punane paprika
2 küüslauguküünt
100g fetajuustu
soola
pipart
väike peotäis värsket või 1 tl kuivatatud basiilikut
100-150g riivjuustu






Keeda makaronid pehmeks, nõruta ja jäta oma korda ootama. Natuke keeduleent võib ka alles jätta ja hiljem roale lisada, et mahlakust juurde saada.
Haki sibulad ja küüslauk. Pruunista hakkliha sibulaga (mitte väga pruuniks), lõpu poole lisa ka küüslauk ja peeneks hakitud paprika. Sega hulka purustatud tomatid, fetajuust, tomatipasta ja maitseained (kui kasutad värsket basiilikut, siis lisa see hautamise lõpus). Hauta segu pannil umbes 10 minutit.
Pane hakklihasegu ja makaronid ahjuvormi, sega läbi ning raputa peale riivitud juust. Küpseta rooga ahjus 200°C juures 15 minutit.

*Retsepti mugandatud Toidutarest.

Lõhepirukas

Üks minu lemmikuid pirukaretsepte, mille olen kunagi ammu omandanud oma ema retseptivaramust.  Parim on ta kergelt jahtununa mingi värske salati seltsis.
Seda pirukat võib edukalt ka õhema plaadipirukana valmistada (ma kasutan 24x30cm), siis tuleks ainult küpsetamise aega veidi vähendada.



Põhi:
1 dl kaerahelbeid
1 dl jahu
1 dl riivitud porgandeid
100g toasooja võid
1 tl küpsetuspulbrit
1tl soola

Täidis:
350-400 g kuumsuitsulõhet
3 muna
1 dl kohvikoort või piima
1pakk (200g) maitserohelisega toorjuustu
väike peotäis värsket hakitud tilli




Riivi porgandid ning sega nad kokku kaerahelveste, pehme või ning jahu-küpsetuspulbri-soola seguga. Sõtku ühtlaseks tainaks ning tõsta pooleks tunnikeseks külma tahenema.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Klopi munad lahti, lisa puhastatud lõhe, toorjuust, kohvikoor ja till. Sega kõik ühtlaseks ning jäta oma korda ootama.
Suru põhja taigen 26 -28 cm läbimõõduga pirukavormi põhjale ning äärtele ning küpseta 200 kraadi juures 10 minutit. Vala põhjale ka täidis ning küpseta veel 20-25 minutit (jälgi, et pirukas keskelt ikka valmis oleks) ning jäta jahtuma.
Serveeri värske salatiga leigena.

Küüslaugudipp

Küüslaugudippi võib serveerida keedetud värske kartuli peale kastmena või värsketele köögiviljadele (porgand, kurk, lillkapsas) või krõpsudele dipikastmeks.





Koostis:
400g hapukoort
2-3 küüslauguküünt
peotäis värskeid ürte
soola
pipart
*sidruni mahla









Haki maitseürdid ning purusta küüslauguküüned ning sega kokku hapukoorega. Maitsesta soola-pipraga ning soovi korral pressi sisse ka veidi sidrunimahla