kolmapäev, 30. september 2009

Taipärane kana-nuudli wok




Koostisained:
1 pakk munanuudleid (225 g )
400 g broilerifileed
1 keskmine suvikõrvits
2 porgandit
Phad Thai Wok Sauce (Santa Maria, 120 g)
õli
soola, pipart, karrit
peale raputamiseks parmesani

Riivi suvikõrvits ja porgandid ning kuumuta pannil õliga umbes 5 minutit. Kui tekib vedelik, siis kalla see ära. Pane sooja kohta kõrvale.
Haki kanafilee väikesteks kuubikuteks ning prae õlisel pannil läbi. Maitsesta maitseainetega.
Keeda soolaga maitsestatud vees munanuudlid.
Sega kõik ained kokku ja lisa wokikaste. Kuumuta kergelt kõik asjad koos läbi, lase natuke kastmel sisse tõmmata ning serveeri riivitud parmesaniga.

reede, 25. september 2009

Beseekattega õunakook

/Prindi retsept/
Beseekattega õunakook on piisavalt piduliku olemusega, et seda ka külaistele pakkuda. Samas ei ole ta liiga keeruline, et argiõhtul koos perega maiustada. Magusa beseekatte ja põhja vahele sobib imehästi hapukas õunakiht, seega vali kindlasti küpsetamiseks hapud õunad.

Põhi:
2 munakollast
1 dl suhkrut
2,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
50 g võid
1 dl piima
näpuotsaga soola

Täidis:
400g puhastatud hapukaid õunu
1 tl kaneeli

Beseekate:
3 munavalget
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
*1/3 tl sidrunihapet


Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema.

Eralda munakollased munavalgetest. Sulata ja jahuta või. Koori ja puhasta õunad ning tükelda.

Vahusta põhja jaoks 2 munakollast suhkruga. Lisa piim ning sega läbi. Lisa omavahel segatud jahu, küpsetuspulber ja sool ning sega ühtlaseks tainaks. Vala juurde jahtunud või ning sega veelkord läbi.

Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ning vala põhja taigen selle põhjale. Aja lusika või spaatliga ühtlaseks.
Kata põhi tükeldatud õuntega ning raputa peale kaneel.
Küpseta 180 kraadi juures 30 mintuit.

Põhja küpsemise lõpupoole vahusta munavalged(soovi korral lisa enne kindluse mõttes 1/3 tl sidurunihapet). Vahustamise lõpupoole lisa suhkur ning jätka vahustamist seni kuni moodustuvad tugevad tipud, mis alla ei vaju.
Kata eelküpsetatud põhi munavalgevahuga ning küpseta veel umbes 12 minutit või seni kuni kate kenasti kuldpruun on.

Enne serveerimist lase koogil jahtuda. Maitsev nii leigena kui toasoojana.


*Mina lisan munavalgetele enne vahustamist ka tsipake sidrunihapet, siis püsib vaht kauem tugevana.

Retsepti mugandatud Perenaistelt.

neljapäev, 24. september 2009

Hakkliha-riisipada seentega

/Prindi retsept/


 Vaja läheb:
250 g riisi
400 g hakkliha
1 sibul
2 purki punaseid ube
1 purk marineeritud shampinjone
2 purki Salvest Mehhiko kastet
soola, pipart, hakklihamaitseainet





Keeda riis soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks.
Pruunista pannil hakkliha koos sibulaga. Maitsesta soola, pipra ja hakklihamaitseainega.
Sega riis, hakkliha sibulaga, oad, shampinjonid ja Mehhiko kastmed potis kokku ja jäta umbes kümneks minutiks tõmbama, et riis täielikult paisuks.

teisipäev, 22. september 2009

Tiffany salat



Vaja läheb:
400 g kanafileed
4 muna
150-200 g riivjuustu
1 purk Salvest kerget majoneesi
100 g punaseid viinamarju
soola, pipart, karrit

Lõika kanafilee väikesteks tükkideks, prae kuumas õlis ja maitsesta maitseainetega. Keeda munad ja purusta kahvliga või riivi.

Pane sügavasse salatikaussi kihiti kana, munad ja riivjuust. Seejärel korda tegevust samas järjekorras ühe korra veel. Vala iga kihi vahele majoneesi. Kõige peale pane pooleks või veerandiks lõigatud viinamarjad.

Allikas: ajakiri "Kööginurk"

pühapäev, 20. september 2009

Ploomi-mandli puruvorm

/Prindi retsept/
Seda magusat vormirooga võib ploomide asemel ka kirssidega valmistada, mis sobivad samuti mandlitega suurepäraselt kokku. Lastega pered võivad Amaretto ka lisamata jätta ja selle asemel näiteks apelsinist pressitud mahla hoopis kasutada. Väikestes vormides saab kogused ümber arvestada valmistada täpselt nii suures koguses magustoitu, kui sööjaid on. Täiuslikkuse huvides oleks serveerimisel kõrvale sobilik pallike vaniljejäätist.

Kogusest jagub kuuele-kaheksale

 


Vaja läheb:
700-800g ploome
1 sl tärklist
2-3 sl Demerara suhkrut
julge törts Amaettot


2,5 dl jahu
100g hakitud mandleid või mandlilaaste
1,25-1,5 dl Demerara suhkrut
1 tl kaneeli
120g võid
näpuotsaga soola




Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema.

Lõika ploomid sektoriteks, sega tärklise, suhkru ja Amarettoga ning vala ahjuvormi põhjale.

Sega omavahel jahu, hakitud mandlid (või mandlilaastud), suhkur, toasoe või, kaneel ning sool purutaoliseks tainaks. Vala puru ploomitäidisele peale.

Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit. Ploomid peaksid hakkama alt pinnale mullitama.

Serveeri soojalt pallikese vaniljejäätisega.

neljapäev, 17. september 2009

Lihtne lõhepasta

Kuumsuitsulõhekaste makaronidega käib meil koduse fast food kategooriasse. Seda muidugi mõiste kõige paremas mõttes, sest just neil kõige kiirematel argiõhtutel saab olematu vaeva ja väheste komponentidega väga kiiresti valmistada ühe maitsva pastaroa. Ja tõesti kiiresti, sest makaronide keetmise ajal saab juba ka kastet valmistada ja siis juba kõik kiiresti kokku segada. Kuigi kuumsuitsulõhe on ise juba nii intensiivse maitsega, et ta palju seltsilisi ei vaja, siis vahel ma siiski lisan sellele kastmele ka brokolit..kui juhtub olema, sest rohelist ei ole ju kunagi liiga palju :) Aga see on ilmselgelt juba lisaboonus.




Vaja läheb:
300 g makarone
300 g kuumsuitsulõhet
4 dl rõõska koort
1 sibul
2 küünt küüslauku
1 spl jahu
sidrunist pressitud mahla
soola, purustatud musta pipart
hakitud värsket tilli
*soovi korral väike pea brokolit





Keeda makaronid rohkes soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta sõelale ja jäta ootele.

Haki sibul ja küüslauk peeneks.

Kuumuta pannil törts õli ning prae sibul selles klaasjaks. Lisa hakitud küüslauk ja kuumuta veel minut aega. Lisa jahu ja kuumuta pidevalt segades veel umbes minuti jagu. Vala peale rõõsk koor ning hauta tasasel tulel kuni kastme paksenemiseni.
Maitsesta soola, pipra, hakitud tilli ja sidrunist pressitud mahlaga. Lõpuks lisa ka keedetud makaronid ja kuumuta kõik koos veel läbi.

*Kui soovid ka brokolit kasutada, siis lisa ta õisikuteks lõigatuna makaronide keeduvette mõni minut enne makaronide valmimist, siis jääb ta mõnusalt krõmpsuks. Nõruta koos makaronidega ja vala kastmele.

Serveeri kohe.


laupäev, 12. september 2009

šokolaadikook rosinate ja rummiga



Vaja läheb:
200 g jahu
200 g rosinaid
100 ml tumedat rummi
200 g mõrudat šokolaadi
2 muna
130 g pruuni suhkrut
120 g võid
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola

Vala rumm rosinatele, kata anum kaanega ja pane tunniks ajaks ligunema.
Vahusta munad pruuni suhkruga.
Sulata kuumaveevannis tükeldatud šokolaad ja või.
Sega šokolaadisegu, munavaht, jahu, küpsetuspulber, sool ja rosinad.
Vooderda ümmargune lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja vala tainas vormi.
Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit.
Lase koogil täielikult jahtuda.

Rummiglasuur:
4 munakollast
70 g tuhksuhkrut
0,6 dl 35% rõõska koort
2 sl tumedat rummi
2 sl võid
1 sl kakopulbrit

Klopi munakollased, suhkur, koor ja rumm segamini ning kuumuta potis pidevalt segades kuni suhkru täieliku sulamiseni. Tõsta tulelt, kata kaanega ja lase toatemperatuuril jahtuda.
Hõõru või vahule ning sega hoolikalt sisse kakao ja munasegu. Kata kaanega ja hoia külmikus umbes tund aega.
Määri glasuur koogile ja serveeri.

Allikas: "Kuldne šokolaadiraamat"

reede, 11. september 2009

Tomatine makaroni-vormiroog

/Prindi retsept/
Vaja läheb:
350 makarone
100 g tomatipastat
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 dl kohvikoort
6 tomatit
400 g hakkliha
5 dl piima
3 muna
soola, pipart, basiilikut
150 g riivjuustu




Keeda pasta soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks.

Pruunista hakkliha hakitud sibulate ja küüslauguga. Maitsesta soola, pipraga. Lisa tomatipasta ja kohvikoor. Maitsesta kergelt veel soola ja pipraga.

Koori ja viiluta tomatid. Et koor kergemini maha tuleks lase neil natuke kuumas vees seista.

Määri vorm võiga ja laota ained vormi kihiti nii, et alumine kiht oleks makaronid, siis hakklihasegu ja siis laota peale viilutatud tomatid, mida maitsesta soola, pipra ja basiilikuga. Korda tegevust veel nii, et igat kihti oleks kaks korda.

Klopi munad piimaga lahti ja maitsesta soola, pipraga. Vala vormile peale.

Küpseta 200 kraadises ahjus 45 minutit. Poole peal puista peale ka riivjuust.

teisipäev, 8. september 2009

Janssoni kiusatus

 Rootsi köögist pärinev vormiroog, mis oma lihtsate koostisosade juures on ülimalt maitsev ja kreemjas.

Kogusest jagub viiele.

 



Vaja läheb:
1 kg kooritud kartuleid
200 g puhastatud vürtsiräime
2-3  sibulat
5 dl kohvikoort
3 sl riivsaia
2-3 sl võitükikesi
soola, pipart
õli praadimiseks








Aseta ahi 225 kraadi juurde sooja.

Koori kartulid, lõika viiludeks ja siis õhukesteks ribadeks.

Koori sibulad, lõika pooleks ja siis viiludeks.

Kuumuta pannil õli ja prae sibulad klaasjaks- ära pruunista.

Laota ahjuvormi alumiseks kihiks pooled kartulid, nende peale vürtsikilud, siis praetud sibulad ja lõpuks teine pool kartulitest. Suru kätega kogu kupatust veidi allapoole.
*Vali piisavalt kõrgete äärtega ahjuvorm, et täidis ääreni ei oleks, sest koor võib muidu üle ääre keeda.

Sega kohvikoor vähese soola ja pipraga (vürtsikilud annavad ka juba tugevat vürtsi) ja vala vormi nii, et kartulid oleks kaetud. Koort võib kuluda veidi rohkem või vähem.

Raputa peale riivsai ja väikesed võitükid.

Küpseta 225 kraadi juures umbes tund aega. Kui vorm hakkab liigselt pruunistuma, siis kata see fooliumiga.

Serveeri värske salatiga.

* Retsept pärineb nami-namist.

laupäev, 5. september 2009

Pähkli-mustikakook


Põhi:
75 g võid
2 muna
1,5 dl apelsinimahla
1,5 dl suhkrut
3,5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit

Sulata või, lisa munad ja apelsinimahl ning vispelda läbi. Sega hulka suhkur, jahu ja küpsetuspulber.

Kate:
400 g mustikaid
100 g hakitud kreeka pähkleid
0,5 dl fariinisuhkrut
3 tl kaneeli
50 g sulatatud võid

Sega kokku kõik ained peale mustikate.

Sega põhja hulka 2/3 kattest ja vala segu ümmargusse lahtikäivasse koogivormi. Peale raputa mustikad ja kõige peale ülejäänud kate.
Küpseta ahjus 175 kraadi juures 45 minutit või kuni tikk puhtaks jääb.

Allikas: "Pereköögi kokaraamat"

reede, 4. september 2009

Imelihtne õunakook

/Prindi retsept/
Jah, just nii, nimi peab paika. Tegu on ühe IMELIHTSA ja koduse õunakoogiga, mille koostisained pea alati kodus olemas on. Taina valmistamisele ei kulu erilist aega, samuti ei pea ta ka kaua ahjus küpsema ja sööma saab seda kooki asuda ka juba leigena. Saleda joone jälgjatele on aga väga heaks uudiseks just see, et kook ei sisalda tilkagi rasvainet. Niiet võib julgelt ja süümepiinadeta ära süüa kohe mitu head tükikest. Minule meeldib veel eriti see, et kook nii õunaselt mahlane on.
Enamasti teen seda kooki rosinatega, aga kes rosinausku pole, võib need vabalt ka välja jätta.

 

Vaja läheb:
4 muna
1,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 dl hapukoort
2,5 dl jahu
3 tl küpsetuspulbrit
75g rosinaid
0,5 tl soola
400-500 g õunu (puhastatuna)
3 spl suhkrut
1sl kaneeli





Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika väikesteks tükkideks.

Vahusta munad vanillisuhkru ja suhkruga tugevaks vahuks. Lisa omavahel segatud jahu, küpsetuspulber ja sool ning hapukoor ja sega ühtlaseks tainaks.

Vooderda keskmise suurusega koogivorm (minul on 34x30 cm) küpsetuspaberiga ja vala taigen selle põhjale ja aja ühtlaseks.

Raputa tainale rosinad ja siis nende peale õunatükid.

Sega omavahel suhkur ja kaneel ning raputa õuntele.

Küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit. Kontrolli tikuga, kas kook on küps. Kui tikk keskele torgates puhtaks jääb, siis võid ta ahjust välja tõsta.

Lase koogil veidi jahtuda.

Maitseb hea nii leige kui jahtununa.

Milleks piirduda ühe-kahe tükiga, kui taldrikule mahub neid PALJU :D

neljapäev, 3. september 2009

Kartulikotletid



Veel üks kiire ja lihtne viis, kuidas ülejäänud keedukartuleid ära kasutada.

Vaja läheb:
500 g keedetud kartuleid
1 keskmine sibul
1 muna
100 g hapukoort
100 g majoneesi
0,5 dl riivsaia
soola, kartulimaitseainet

Riivi keedetud kartulid jämeda riiviga. Peenesta sibul ja sega kartulitega. Lisa munad, hapukoor, majonees ja riivsai ning maitsesta soola ja kartulimaitseainega. Sega läbi ja jäta umbes pooleks tunniks seisma, et riivsai saaks paisuda. Vormi keskmise suurusega pätsid ja prae õlis kuldpruuniks.

kolmapäev, 2. september 2009

Suitsukanatäidisega pannkoogid



Tainas:
2 muna
0,25 tl soola
3 dl nisujahu
4,5 dl piima
1 sl sulatatud võid

Klopi munad, sool, jahu ja piim ühtlaseks tainaks. Sega hulka sulatatud või ja küpseta pannil pannkoogid.

Täidis:
2 suitsukanakoiba
4-5 poolikut konservvirsikut
1 õun
150 g kanamaitselist merevaiku
soola, pipart

Haki kana, virsikud ja õun väikesteks tükkideks või lase köögikombinis seguks. Lisa juurde merevaik ja maitsesta kergelt soola ja pipraga. Laota täidis pannkoogi ühele servale ribna ja keera kook rulli.