laupäev, 31. oktoober 2009

Makaronisalat hiina kapsa ja suitsukalaga

/Prindi retsept/
Lihtsalt valmiv ja pigem kerge salat, mis võlub oma suitsuse mekiga. Lahja majoneesi ja tursaga saad pigem lahjema, suitsulõhe ja rammusa majoneesiga tiba tugevama suutäie. Soovi korral võib osa majoneesi ka maitsestamata jogurtiga asendada.
Sobib hästi lõunasöögiks või kergemaks õhtusöögiks.

Kogusest jagub kuuele.








Vaja läheb:
200 g salatimakarone
1 väiksem hiina kapsa pea
300 suitsukala (tursk, lõhe vm)
200 g krabinuudleid
1 väike mugulsibul
umbes 5 dl kerget majoneesi
soola, sidrunipipart








Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees pehmeks, loputa külma vee all ja nõruta.

Haki hiina kapsas väiksemaks, puhasta suitsukala.

Sega kausis kokku makaronid, suitsukala, krabinuudlid, majonees, hiina kapsas ja maitseained.
Vajadusel lisa veel veidi majoneesi.

Lase enne serveerimist veidi külmkapis maitsestuda.

reede, 30. oktoober 2009

Kamavaht


Veidi nostalgiat kiire argiõhtu magusaisu turgutamiseks!

Antud kogusest saab 2 suurt või 4 väiksemat portsjonit.

Vaja läheb:
2 dl 35 % rõõska koort
250 g maitsestamata jogurtit
2 sl suhkrut
3 sl kamajahu

Vahusta vahukoor koos suhkruga. Lisa kamajahu ning maitsestamata jogurt ning mikserda kõik veel läbi. Serveeri mingi hapuka moosiga (pohla- või jõhvikamoos näiteks)

kolmapäev, 28. oktoober 2009

Kana-nuudlisupp

/Prindi retsept/
Kana-nuudlisupp on suppidest üheks mu lemmikuks- klassikaline, valmib kerge vaevaga ja täidab tublisti kõhtu.
 
 
Puljong:
2 kanakoiba
1,5-2 liitrit vett
1 sibul
1 loorberileht
2 pipratera

Supikogu:
2 keskmise suurusega porgandit
1 paprika
1 porru
1 suurem kartul
100 supinuudleid
soola
peotäis värsket peterselli
1 sl võid praadimiseks



Tõsta kanakoivad, üks terve kooritud sibul, loorberileht ja pipraterad potti, vala peale külm vesi ning lase veel keema tõusta. Paksema supi jaoks kasuta umbes 1,5 liitrit vett, tiba vedelama supi jaoks 2 liitrit vett. Kui vesi on keema tõusnud, alanda kuumust ning keeda umbes 20-30 minutit, kuni kanakoivad on "küpseks" keenud. Kurna puljong. Viska sibul, loorberileht ja pipraterad ära ja tõsta kanakoivad kõrvale jahtuma.

Koori porgandid, lõika pikuti pooleks ja viiluta. Lõika porru hele osa pooleks ja viiluta. Puhasta paprika seemnekodadest, lõika pikuti 4-6-ks ja siis põikipidi viiludeks. Koori kartul ja lõika väikesteks kangideks.

Sulata pannil tükike võid, vala peale tükeldatud porgandid ja kuumuta paar minutit. Lisa hakitud porru ja paprika ning kuumuta veel paar minutit. Tõsta pann tulelt.

Aja puljong uuesti keema. Vala praetud köögiviljad puljongisse ning keeda 5 minutit, vala juurde tükeldatud kartul ja keeda veel 5 minutit. Vala juurde supinuudlid ja keeda kuni need pehmed on.

Samal ajal puhasta kanakoibadelt liha ja tükelda väiksemaks. Kui nuudlid on pehmeks keenud, vala suppi kanaliha, hakitud petersellilehed ja maitsesta soolaga.

*Lisan vahel suppi ka hapukurki ja suvikõrvitsat, juhul kui need külmikus olemas on.

teisipäev, 27. oktoober 2009

Kaneelisaiad

Üks parimaid lõhnasid, mis kodus saab olla, on värskete kaneelisaiade lõhn. Ja nendega on muidugi ka see lugu, et peale küpsetamist kaovad nad laualt nii kiiresti, et peale lõhna suurt muud alles jäägi.

Taigen:
25 g presspärmi või 1 pakk kuivpärmi
100 g sulatatud võid
2,5 dl käesooja piima
500 g jahu
75 g suhkrut
0,5 tl soola
0,5 tl kardemoni

Täidis:
75 g sulatatud võid
1 dl suhkrut
1 sl kaneeli

Peale:
1 muna
*pärlsuhkrut


Hõõru pärm suhkru ja soolaga vedelaks. Sega omavahel jahtunud sulavõi ja käesoe piim ning lisa koos kardemoniga pärmile. Sõelu järk-järgult sisse ka jahu ning sõtku hoolega ühtlaseks tainaks. Raputa tainapall kergelt üle jahuga ning tõsta tunnikeseks sooja kohta rätiku alla kerkima. Vajadusel kergita tainast kauem.
* Kui kasutad kuvpärmi, siis sega see jahu hulka ning lisa eelnevalt kokku segatud sulavõile, soojale piimale, suhkrule, soolale ja kardemonile.

Rulli taigen ristkülikuks ning pintselda üle sulatatud võiga. Peale raputa suhkru-kaneelisegu  ning keera rulliks kokku, alustades pikemast küljest. Lõika rullist paari sentimeetri laiused viilud nind aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda üle munaga ning küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit.
*Enne küpsetamist võib peale raputada ka pärlsuhkrut.

esmaspäev, 26. oktoober 2009

Vaniljejäätis šokolaaditükkidega


Jäätise tegu olen ammu juba mõtteis mõlgutanud, aga siiani olen olnud selle isetehtud jäätise koha pealt pigem negatiivselt häälestatud. Tavaliselt on retseptid kas jäätisemasina jaoks või siis tuleb seda ise pidevalt segamas käia, mis on jube tüütu. Jäätisemasina jaoks aga paistab sügavkülmas ruumi nappimas.
Kui aga Ragne oma blogis tegi postituse oma jäätiseretseptide kohta, mis ta ilma masinata valmistab, siis suu hakkas vett jooksma ja tuli asi endal ka ette võtta. Ise tehes tuleb küll jäätise hind tiba suurem kui poest ostes, aga ise tehtud asjadel on ikka mingi võlu, mida rahaühikutes ei mõõda.
Oma jäätise tegemisel tuginesin Ragne põhiretseptile, mida võite uurida SIIT. Tegin väikesed muudatused kogustes ja lisasin vaniljekastet ja tulemus oli tõesti väga väga hea.

Vaja läheb:
4 dl 35% rõõska koort
2 dl vaniljekastet
0,5 purki kondenspiima
100 g šokolaadi (kasutasin Geishat)

Kõigepealt vahusta ühes anumas vaniljekaste.
Teises anumas vahusta rõõsk koor kuni moodustuvad pehmed tipud.
Riivi šokolaad jämeda riiviga ning lisa see koos kondenspiima ja vaniljekastmega vahukoorele.
Sega kõik veel miksriga või lusikaga hoolega kokku ning kalla sügavkülmakarpi.
Lase sügavkülmas seista vähemalt 5-6 tundi.

pühapäev, 25. oktoober 2009

Kanapitsa kohupiimapõhjal


Selle pitsa teeb eriliseks just kohupiimapõhi, mis on tehtud rasvainet lisamat ja on ka väga maitsev. Sobib kanapitsale ideaalselt!

Põhi:
250 g kohupiima
3 muna
1,5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola

Sega kohupiim munadega. Lisa juurde kuivained ja sega ühtlaseks taignaks. Kata ahjuplaat (35 x 27) küpsetuspaberiga ja suru taigen märja käega plaadile laiali.
Kuumuta ahi 225 kraadini ja eelküpseta põhja 5-7 minutit.

Kate:
500 g kanafileed
1 purk Hot & Sweet toidukastet (u 400 g )
1 punane sibul
1 kollane või oranz paprika
1 väike ananassikonserv (228 g )
200 g kirsstomateid
1 tl oreganot
150 riivitud mozarella juustu
soola, pipart, karrit

Lõika kanafilee väikesteks kuubikuteks ning prae pannil kuni need on läbi küpsenud. Maitsesta soola, pipra ja karriga.
Haki sibul ja paprika ning lisa kanale. Kuumuta veel paar minutit.
Lisa hulka Hot & Sweet kaste, sektoriteks lõigatud kirsstomatid ja anassitükid, sega ning lase ka need korraks kuumaks.

Vala kate põhjale, raputa peale riivitud mozarella ning küpseta veel 15-20 minutit.
Enne lahti lõikamist lase pitsal veidi jahtuda, et see laiali ei lahuneks.

Inspiratsioon: "Pitsaraamat"

neljapäev, 22. oktoober 2009

Õuna-pohlakeerud

Kaneelisaiade põhimõttel valmistatud saiakesed, mis on tänu õunale mahlased ja pohladele tiba hapuka nüansiga.
Kui pohladega on kitsas käes, siis need võib näiteks rosinatega asendada. Leota neid siis eelnevalt rummis paar tundi.

Pärmitaigen:
25 g presspärmi või 1 pakk kuivpärmi
2,5 dl piima
100 g võid
75 g suhkrut
0,5 tl soola
0,5 tl kardemoni
500 g jahu

Täidis:

100 g pohli
2 keskmise suurusega õuna
1 dl suhkrut
1 sl kaneeli
75 g sulavõid

Pintseldamiseks 1 muna



Hõõru pärm suhkru ja soolaga vedelaks. Sega omavahel jahtunud sulavõi ja käesoe piim ning lisa koos kardemoniga pärmile. Sõelu järk-järgult sisse ka jahu ning sõtku hoolega ühtlaseks tainaks. Raputa tainapall kergelt üle jahuga ning tõsta tunnikeseks sooja kohta rätiku alla kerkima. Taigen peaks umbes kahekordseks kerkima, vajadusel hoia kauem soojas.
* Kui kasutad kuivpärmi, siis sega see jahu hulka ning lisa eelnevalt kokku segatud sulavõile, soojale piimale, suhkrule, soolale ja kardemonile.

Rulli taigen ristkülikuks, pintselda üle sulavõiga. Raputa peale suhkru-kaneelisegu, selle peale kooritud ja riivitud õunad ning lõpuks veel pohlad.

Rulli taigen kokku alustades pikemast küljest. Lõika rullist umbes 1,5 cm laiused ribad ning aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda keerud üle lahti klopitud munaga.
Küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit.

kolmapäev, 21. oktoober 2009

Suitsuliha köögiviljasalat


Vaja läheb:
200 g keedupeeti
50 g õuna
100 g marineeritud kurki
50 g mugulsibulat
150 g ahjus küpsetatud veiseliha
150 g suitsusinki
5 keedetud muna
250 g hapkoore-majoneesi segu
soola, pipart

Haki kõik koostisained ning sega kokku. Vala peale soola ja pipraga maitsestatud hapukoore-majoneesi segu. Lase enne serveerimist natuke külmas seista, et kaste saaks sisse tõmmata ja maitsed seguneda.

pühapäev, 18. oktoober 2009

Küpsise-kohupiima magustoit


See on selline magustoit, et raske on kindlat retsepti anda kuna lõpuks tehakse ikka selle järgi, mis kodus kapis leidub, aga siin üks variant ,kuidas teha.

Kogused antud ühe portsjoni kohta.

Vaja läheb:
3 küpsist (näiteks kondenspiimaga või kakaoga)
küpsiste immutamiseks 2 sl kohvi või mahla
200 g kohupiimapastat (maitsestamata)
natuke magusat moosi
värskeid marju

Küpsised purustada ja puistada kausi põhja. Peale tilgutada mahl (või kohv).
Kohupiimapasta segada kokku meelepärase moosiga või kasutada näiteks maasika kohupiimapastat. Kata küpsised kohupiimapastaga.
Peale puista värskeid või külmutatud marju.
Lase külmas paar tundi seista.

Võib teha ka topeltkoguse nii, et igat kihti on kaks.

Vanaemade purukook moosiga

Üks näide sellest, et lihtsad asjad võivad olla väga head!




Koostisained:
4 klaasi jahu
250 g võid
2,5 spl piima
2 dl suhkrut
0,5 tl söögisoodat
0,5 tl 30% äädikat
näpuotsatäis soola

Vahele : 1 purk hapukat moosi








Haki rasvaine, suhkur ja sool. Lisa sooda ja äädikaga segatud jahu ning piim. Sega ühtlaseks purutaignaks. Pudista pool sellest ahjuplaadile, pane peale moos ja teine pool taigent.
Küpseta 200 kraadi juures 25-30 min.

Allikas: "Vanaemade kokaraamat"

laupäev, 17. oktoober 2009

Banaani- šokolaadikook

Selle koogiga juhtus siuke huvitav asi, et koogisegu oli valmis tehtud, ahju pandud ja mu köögis aset leidnud korralagedus ka peaaegu likvideeritud kui ma avastasin, et mu sulatatud šokolaadi-võisegu vaatas mulle lauanurgast vastu. Kiire tegutsemisega sain õnneks veel olukorra päästa kuna kook polnud veel tahenema hakanud ja lõpptulemus oli kõigest hoolimata väga hea. Väga mõnusalt šokolaadine kook ning banaan ja pähklid teevad asja ainult paremaks!

Kogusest tuli 16 koogitükki.
1 tk umbes 330 kcal

 

Koostisained:
225 g nisujahu
3 küpset banaani
20 g kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
200 g mõrudat šokolaadi
175 g võid
200 g Demerara suhkrut
150 g kreeka pähkleid (võib ka 100 grammiga piirduda)
3 suurt muna
2 sl tuhksuhkrut
0,55 tl soola





Sulata veevannis šokolaad ja või.
Vahusta munad suhkruga. Lisa jahu-küpsetuspulbrisegu, kakao ja sool. Sega kõik kokku.
Tükelda banaanid väikesteks tükkideks ja purusta kreeka pähklid. Lisa taignale. Lõpuks lisa ka sulatatud šokolaadi-võisegu. Sega kõik kokku ning kalla koogivormi.
Mina kasutasin 25 x 25 cm koogivormi.
Küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit. Ära üle küpseta!
Lase koogil vormis täielikult jahtuda enne kui lahti lõikad. Raputa peale tuhksuhkrut.

Allikas: "Kuldne šokolaadiraamat"

reede, 16. oktoober 2009

Chilli Con Carne

 /Prindi retsept/
Vürtsika armastajatele mõnus ja kiire roog. Kes nii väga vürtsiarmastaja ei ole võib paprika ja tšilliga natuke kokku hoida.
Kogusega juhtus nii, et sellega saaks küll väga suure seltskonna ära toita. Võib vabalt teha pool kogusest.


Vaja läheb:
500 g veisehakkliha
2 sibulat
2 küüslauguküünt
1 purk purustatud tomatit (400 g)
1 purk valgeid ube tomatikastmes ( 400 g )
1 sl tšillimaitseainet (või 1 tšillikaun)
1 tl punet
1 punane paprika
1 kollane paprika
soola, pipart
3-4 väikest hapukurki


Pruunista hakkliha ja hakitud sibulad (kui kasutad värsket tšillit, siis lisa ka kohe see tükeldatuna).
Pane juurde tomatikonserv, pressitud küüslauk ja maitseained. Hauta mõni minut.
Lisa oakonservid, hakitud paprikad ja kurk ning maitseained, hauta veel umbes 10 minutit.
Serveeri riisiga.

Banaanipannkoogid vaarikatoormoosiga

Vahelduseks tavalistele pannakatele sai proovitud banaanipannkooke. Tegu on suht rammusa ja kõhtu täitva magustoiduga, mis ilma lisandita polegi päris see, aga vaarika toormoos paneb i-le punkti.


 

Vaja läheb:
2,5 dl jahu
2 muna
3,5 dl piima
3 väikest küpset banaani
3 sl suhkrut
1 sl küpsetuspulbrit
1 sl magedat sulatatud võid





Klopi munad poole piimakoguse ja jahu- küpsetuspulbriseguga lahti kuni kõik jahutükid on väljas, siis lisa ka teine osa piimast ja suhkur.
Purusta banaanid kas kahvli või köögikombainiga. Sega hoolikalt ülejäänud taignaga kokku.
Kuumuta pann õliga ja vala taigen väikeste portsjonitena pannile. Prae mõlemalt poolt korralikult läbi. (tainast panna võimalikult õhukeselt, muidu jäävad koogikesed liiga jahused seest)
Serveerida vaarikatoormoosiga!

Hapukapsaborš viineritega

/Prindi retsept/
Veidi lihtsam, kiirem ja teistsugusem versioon tavapärasest boršist, mis on üpris toekaks kõhutäieks ja tänu viineritele meeldib ka pere kõige pisematele.

Kogusest valmib suur potitäis suppi.


Vaja läheb:
500 g hapukapsast
2 porgandit
400g keedetud peeti
1 suur või 2 väikest sibulat
2 liitrit vett
3 sl tomatipüreed
1 loorberileht
5-6 vürtsitera
2-3 kartulit
400 g viinereid
soola
suhkrut
kuivatatud tüümianit
õli praadimiseks




Riivi porgandid ja haki sibul(ad). Kuumuta pannil õli ning prae sibulad ja porgandid kergelt läbi.

Pigista hapukapsast liigne vedelik välja (nii ei muutu supp liiga hapuks)ning tõsta koos loorberilehe ja vürtsiteradega potti. Vala peale vesi, praetud sibul ja porgand ning tomatipüree ning lase keema tõusta. Keeda umbes 15 minutit.

Koori ja tükelda kartulid ning lisa supile. Keeda veel umbes 10-15 minutit, olenevalt kartulitükkide suurusest.

Viiluta viinerid ning riivi peedid, lisa supile ning keeda kõike veel umbes 5 minutit.

Maitsesta supp soola, suhkru ning kuivatatud tüümianiga ning lase veidi tõmmata.

Serveeri soovi korral hapukoorega.

Retsept pärineb mugandatult "Pereköögi kokaraamatust".

esmaspäev, 12. oktoober 2009

Ahjuõunad

/Prindi retsept/
Sügisesel õunauputuse hooajal tuleb vähemalt korra ette, kui õunakookidele ja küpsetistele vahelduseks tahaks midagi muud, midagi lihtsat. Just siis lähevadki ahju need täidetud õunad, mis maitsevad eriti head ahjusoojadena väikese pallikese vanillijäätisega. Ja tegelikult me ainult ühe korraga ei piirdu vist kunagi. Kaovad teised liiga kiiresti laualt, et isu täis saada.
Täidisega võib julgelt varieerida: jõhvikad/pohlad võib asendada punaste sõstarde või hoopis rosinatega. Lisada võib veel apelsini riivitud koort, törts rummi või jahvatatud ingverit, mis iganes maitsemeeled möllama paneb. Kes pähkleid ei armasta, võib need üldse välja jätta või Digestive küpsistega asendada.





Vaja läheb:
6 keskmise suurusega küpsetamise õuna
1 dl kaerahelbeid
25g kreeka pähkleid
2 sl mett
1 tl kaneeli
1 sl pruuni suhkrut
peotäis pohli või jõhvikaid (umbes 30g)
1 sl võid






Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema.
Lõika õutelt ära "mütsikesed" ja uurista õuna sisse tühimik nii, et eemaldad kogu südamiku ja seinad jäävad umbes 1 cm paksused.
Sega kokku täidis: kaerahelbed, purustatud kreeka pähklid, pruun suhkur, mesi, kaneel ja pohlad/jõhvikad. Täida sellega õunad. Igale õunale tõsta peale tükike võid ja kata siis "mütsiga".
Küpseta õunu ahjuvormis 180 kraadi juures umbes 45 minutit või seni kuni õunad pehmeks on küpsenud. Küpsetusaeg võib õuna suurusest ja sordist sõltuvalt varieeruda.


Serveeri ahjusoojana. Heaks kaaslaseks oleks pallike vaniljejäätist või hoopis vaniljekaste.

neljapäev, 8. oktoober 2009

Hakklihapirukas seentega

/Prindi retsept/
 See pirukas oli nii maitsev, et mu kodus viibiv isiklik toidukriitik, kelle jaoks enamus toidud on ikka "normaalsed",kiitis , et see on hea! Ja peab ära mainima, et ta tegelikult arvab, et ta seeni ei söö. Seente olemasolust pirukas rääkisin talle muidugi hiljem- siis kui ta oma sõnu enam tagasi võtta ei saanud.


Koostisained:

500 g lehttaigent
400 g hakkliha (veise)
0,5 l purk seenesalatit hoidisena (seened, porgand, sibul, tomat) või kupatatud seeni
1 suur sibul
2 küüslauguküünt
soola, pipart, hakklihamaitseainet
3 tomatit

Laota lehttaigen küpsetuspaberiga kaetud suurde neljakandilisse pirukavormi.
Prae hakkliha hakitud sibula ja pressitud küüslauguga. Maitsesta soola, pipra ja hakklihamaitseainega.
Lisa seenesalat ja kuumuta kõik koos läbi. Kata põhi seguga.
Lõika tomatid õhukesteks sektoriteks ning laota hakklihasegu peale.


Kate:
3 muna
300 g hapukoort (10%)
1 spl jahu
150-200 g riivjuustu
soola, viie pipra segu, basiilikut
peotäis peterselli

Klopi munad lahti. Lisa hapukoor, jahu ja riivjuust. Maitsesta. Haki peale petersell.

Küpseta 200 kraadi juures 25 minutit.

Allikas: "100 Pirukat"

Juustusnäkid




Kiired ja lihtsad snäkid, mis kaovad taldrikult märkamatult!

Vaja läheb:
500 g lehttaigent
150 g riivjuustu (tavalist või värskelt riivitud parmesani)

Lõika lehttainas väiksemateks ruutudeks ning lao küpsetuspaberiga kaetud pannile.
Raputa lehttaignatükid üle riivjuustuga ning küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.

teisipäev, 6. oktoober 2009

Pannkoogid hakkliha-riisi täidisega

 /Prindi retsept/
Väga lihtne ja maitsev võimalus lõunasöögiks, aga miks mitte ka õhtusöögiks. Lisandile võib lisada veel mida iganes, aga meile meeldib just see kõige lihtsam variant. Kõrvale võib valmistada mingi külma kastme.

Kogused on umbes 6-7 pannkoogi valmistamiseks.


Kõigepealt valmista pannkoogitaigen:
3 muna
4 dl jahu
5 dl piima
0,5 tl soola
2 sl õli või sulavõid

Täidis:
125g riisi
250 g hakkliha
1 sibul
100 g riivjuustu (tugevamaitselist)
soola, pipart, hakklihamaitseainet






Klopi munad lahti. Lisa jahu ja pool piimakogusest ning klopi niikaua kuni on kõik jahutükid väljas, siis lisa ülejäänud piim, sool, õli ja küpsetuspulber. Pane taigen külmikusse seisma kuni tegeled täidise valmistamisega.

Keeda riis soolaga maitsestatud vees pehmeks. Maitse lisamiseks võid vette lisada veel riisimaitseainet või karrit.
Pruunista hakkliha hakitud sibulaga. Maitsesta soola, pipra ja hakklihamaitseainega.
Sega riis, juust ja hakklihasegu kokku ja jäta sooja kohta.
Küpseta valmis pannkoogid. Tõsta täidis koogikestele ja voldi need kokku.
Pannkoogid võib ka varem valmis küpsetada ja neid siis enne serveerimist 10-ks minutiks ahju soojenema panna.

reede, 2. oktoober 2009

Kartulipuder hakklihakastmega

/Prindi retsept/
Hakklihakaste kartulipudruga on üks esimesi roogasid, mille valmisramise ma ära õppisin ja ühtlasi on ta ka mu kõige lemmikuim kastmeline. Teinud olen seda algusest peale oma ema õpetussõnade järgi ja just nii ta meile kõige rohkem ka meeldib. Kõrvale sobivad suurepäraselt konserveeritud rohelised herned või värske salat.



Hakklihakaste:
400 g (sega)hakkliha
1 keskmise suurusega sibul
2 küüslauguküünt
6 dl piima
1,5 sl jahu
peotäis värsket tilli ja/või rohelist sibulat
soola, purustatud musta pipart, hakklihamaitseainet

Kartulipuder:
1 kg kartuleid (kooritud)
1 dl köögiviljapuljongit või lihapuljongit
1-1,5 dl piima
1 sibul (või 1 sl röstitud sibulahelbeid)
2 küüslauguküünt
soola



Kartulipuder.
Koori kartulid ja pane soolaga maitsestatud veega keema. Keeda kartulite täieliku pehmenemiseni.
Koori ja haki sibul ja küüslauk. Prae sibulat pannil klaasistumiseni, lisa küüslauk ja kuumuta veel minut. Tõsta kõrvale ja jäta oma korda ootama.
Kui kartulid on keenud, siis kurna vesi ja lase hetk aurustuda. Vala peale soe puljong ning hakka pudrunuiaga tampima. Hakka vaikselt piima lisama kuni puder on saavutanud soovitud konsistentsi (piima kogus on vastavalt kartuli sordile/vanusele/pehmusele varieeruv).
Maitsesta vastavalt vajadusele soolaga ja sega hulka praetud sibula-küüslaugusegu.
*Proovida tasub ka röstitud sibulahelvestega putru-  maitsev ja huvitav tulemus.

Hakklihakaste.
Pruunista pannil hakkliha sibulaga. Lisa lõpus küüslauk ja kuumuta veel minuti jagu. Maitsest soola, pipra ja hakklihamaitseainega.
Mõõda pannile jahu ning pruunista koos hakklihaga pidevalt segades minut aega. Vala peale piim ning lase kastmel keema tõusta. Hauta tasasel tulel pidevalt segades kastme paksenemiseni. Kui kaste liiga paksuks peaks minems, siis lisa veel veidi piima.
Haki till/roheline sibul ning lisa kastmele. Maitsesta soola ja purustatud musta pipraga.

Serveeri kohe peale valmimist.