pühapäev, 29. november 2009

Kanakoivad mee-sinepimarinaadis





Vaja läheb:
1 kg kanakoibi või kanapoolkoibi
3-4 spl vedelat mett
3 spl Dijoni sinepit
1 spl paprikapulbrit
0,5 sidruni mahl
maitse järgi soola ja pipart









Sega mesi, sinep, paprikapulber, sidrunimahl ja sool-pipar kausis kokku. Tõsta kaussi kanakoivad ja sega nii, et kõik kanakoivad oleks kastmeseguga kaetud. Jäta umbes tunnikeseks maitsestuma.
Küpseta (soovitatavalt küpsetuskotis) 200 kraadi juures 30-40 minutit või kuni kanakoivad on täielikult läbi küpsenud.

laupäev, 28. november 2009

Suvikõrvitsarisoto

/Prindi retsept/
See retsept torkas juba ammusest ajast nami-namist mulle silma, aga tegemiseni jõudsin alles nüüd. Parem hilja kui mitte kunagi. Tulemus oli väga maitsev ja roog jääb kindlasti meie repertuaari pidama.
Risotoga on muidugi see asi, et ta vajab seltsilist :) See pool tunnikest, mis selle valmistamiseks kulub, tuleb ainult risotole pühendada. Kõrvaliste asjadega sel ajal eriti tegeleda ei saa, sest siis võib kogu kupatus põhja kõrbeda.

Kogusest jagub kuni kuuele.



Vaja läheb:
500 g risotoriisi
600 g suvikõrvitsat
1 suur või 2 väikest sibulat
4 küüslauguküünt
peotäis värsket basiilikut
peotäis värsket peterselli
1,5 l köögiviljapuljongit
2,5 dl valget veini
soola, pipart
100 g riivitud parmesani
tükike võid


 



Valmista kõigepealt kange puljong ning jäta sooja.

Haki sibul ja prae kuumal pannil võis kuni ta klaasjaks muutub, siis lisa pressitud küüslauk ja kuumuta veel paar minutit.
Riivi suvikõrvits ja lisa sibula-küüslaugusegule ja kuumuta paar minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa risotoriis ja kuumuta veel minuti jagu.
Vala segu pannilt paksupõhjalisse potti ning vala juurde ka vein. Haki petersell ja basiilik ning lisa pool kogusest riisisegule.
Lase haududa madalal kuumusel kuni enamus veini on sisse imendunud (minut-kaks).
Hakka puljongit paari kulbitäie kaupa riisile lisama, ise samal ajal pidevalt segades. Uus kulbitäis lisa siis, kui enamus eelmisest on sisse imendunud. Jätka tegevust seni, kuni näed, et riis enam puljongit väga sisse ei ima ja potis on sul kreemjas/körtjas segu (riis hakkab kergelt veel hambale vastu).
Lisa nüüd riivitud parmesan ning teine pool peterselli ja basiilikut. Tõsta pott tulelt ning lase mõni minut rahuneda. Maitse, vajadusel lisa veel soola,pipart. Väike kogus aroomisoola sobib ka siia hästi.

Serveeri kohe, soovi korral raputa peale veel veidi Parmesani.

kolmapäev, 25. november 2009

Peedine tatravorm kodujuustuga

/Prindi retsept/
Lihtne ja tervislik vormiroog, mis on peediselt mahlane ja kergelt magusa mekiga. Sobib suurepäraselt argiõhtusse.

Kogusest jagub ligi viiele-kuuele sööjale.




Vaja läheb:

400 g (veise)hakkliha
500 g keedetud peeti
3 dl tatratangu (250g)
400 g kodujuustu
1 punane sibul
2-3 küüslauguküünt
u. 1 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart








Keeda tatar soolaga maitsestatud vees pehmeks, aga mitte liiga pudruks!

Pruunista hakkliha sibulaga, maitsesta kergelt soola-pipraga. Lõpus lisa purustatud küüslauk ja kuumuta veel paar minutit.


Kuumuta ahi 200 kraadini.

Riivi keedupeet jämeda riiviga.

Sega kokku riivitud peet, kodujuust, pruunistatud hakkliha, keedetud tatar ja maitsesta soola, pipraga.

Vala segu ahjuvormi ning küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit.


*Inspiratsioon Toidutarest.

pühapäev, 22. november 2009

Hapukapsasupp

Hapukapsasupp keeb küll tänu happelisele keskkonnale pikka aega, aga see-eest ettevalmistused võtavad aega vaid loetud minutid ja edasi tegutseb supp juba isepead.





Vaja läheb:
500 g hapukapsast
1 suur porgand
1 sibul
300g sealiha
1,5-2 liitrit vett
1 spl suhkrut või mett
soola
1 loorberileht
2-3 pipratera






Lõika liha suurteks tükkideks ja tõsta potti. Vala peale külm vesi, loorberileht ja pipraterad ning lase keema tõusta. Koori pealt vaht. Kui vahtu enam ei teki, siis lisa supile hapukapsas, riivitud porgand ja hakitud sibul. Keeda tasasel tulel umbes 1,5-2 tundi. Kui supp on valmis keenud, siis tõsta lihatükid välja ja tõba kahe kahvli abil mööda kiudu ribadeks. Kui leiad loorberilehe ja pipraterad üles, siis tõsta ka need supist välja. Maitsesta supp suhkru ja soolaga ning tõsta liha potti tagasi.

*Liha võib ka kohe alguses väikesteks tükkideks lõigata, kui ei soovi hiljem tükke supist taga otsida, aga minu arvates on lihtsam suuri keenud lihatükikesi kahvliga puruks tõmmata.

*Enne kui hapukapsa suppi tõstad, pigista temast üleliigsed mahlad välja, nii ei lähe supp liiga hapuks.

reede, 20. november 2009

Porgandipirukas


Pole kunagi varem porgandipirukat teinud, pole isegi varem söönud. Eelarvamused jälle! Mu kodune toidukriitik küsis selle peale "Kus liha on???". Tema jaoks jäi mõistmatuks, kuidas saab teha süüa nii, et tilkagi liha sisse ei pane. Aga tegelikult tuli päris huvitav ja mõnus lahja pirukas.

Põhi:
1 dl speltajahu
1 dl kaerahelbeid
1 dl riivitud porgandeid
100 g margariini
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola

Sega tükeldatud toasoe või, speltajahu, riivitud porgandid, küpsetuspulber, kaerahelbed ja sool ühtlaseks tainaks. Tõsta pooleks tunniks külma. Vooderda pirukavorm küpsetuspaberiga (ma kasutasin ümmargust 30 cm läbimõõduga vormi) ja suru tainas märgade kätega vormi põhjale ja äärtele.

Täidis:
700 g riivitud porgandeid
2 porrulauku
2,5 dl piima
3 muna
1 tl soola
0,5 tl pipart
1 tl oreganot
100 g riivjuustu

Riivi porgandid ja viiluta porrulauk. Kuumuta neid pannil õlis umbes 10-15 minutit (pehmenemiseni).
Klopi munad lahti, sega kokku piima ja maitseainetega. Lisa ka riivjuust.
Vala porgandi-porrusegu põhjale ja kata piimaseguga.
Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30 minutit.

kolmapäev, 18. november 2009

Hiina kanakaste


Vaja läheb:
500 g kanafileed
3 sl sojakastet
2 sl maisijahu
1 tl ingverit
1 küüslauguküüs
1 porru (väiksem)
1 porgand (väiksem)
2 sl marineeritud paprikat või 1 värske paprika
natuke õli

Kaste:
3,5 dl kanapuljongit
100 g tomatipüreed (u 4 supilusikat kuhjaga)
1 sl sojakastet
natuke soola
vajadusel lisa 1 sl maisijahu kastme paksendamiseks

Viiluta broilerifilee ja pane kaussi. Sega juurde sojakaste, maisijahu, ingver ja pressitud küüslauk. Kuumuta pann õliga ning prae fileetükke seal. Kui valmis tõsta nad pannilt kaussi ning lisa pannile õli, et seal juurvilju kuumutada. Selleks viiluta Porrulauk peenelt ja riivi porgand. Kuumuta neid pannil õlis mõni minut, lisa marineeritud paprika (värsket kasutades lisa see tükeldatuna koos porgandi ja porruga). Kuumuta veel hetk ja lisa broiler ja valmis segatud kaste. Kui kaste ei taha hästi pakseneda lisa maisijahu. Vajadusel lisa ka soola. Serveeri riisiga.

reede, 13. november 2009

Pikkpoiss muna-juustutäidisega



 

Vaja läheb:
600 g hakkliha
2 muna
0,5 dl riivsaia
1 dl lihapuljongit
2 sibulat
2 küüslauguküünt
soola, pipart

Täidiseks:
3 muna
100 g riivjuustu






Pane riivsai puljongi sisse tõmbama.
Haki sibulad ja pressi küüslauk. Lisa hulka hakklihamass, munad, maitseained ja paisunud riivsai. Sega ühtlaseks massiks.
Vooderda leiva- või keeksivorm küpsetuspaberiga ning pane pool hakklihamassist selle põhja. Tee keskele süvend ning täida see keedetud ja kahvliga purustatud munade ja riivjuustu seguga. Kõige peale pane teine pool hakklihamassist.
Küpseta 200 kraadi juures umbes 1 tund.

Apelsinirull


Tainas:
4 muna
100 g suhkrut
1 dl nisujah
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 apelsini riivitud koor

Vahusta munad suhkruga. Sega kokku kuivained ja lisa ettevaatlikult munavahule koos riivitud apelsinikoorega, et vahtu mitte lõhkuda. Kata suur ahjuplaat küpsetuspaberiga ja vala tainas plaadile. Küpseta 225 kraadi juures umbes 7 minutit. Kui valmis, ava ahju uks ja lase paar minutit seista veel ahjus.
Laota lauale teine küpsetuspaber ja raputa see üle tuhksuhkruga. Ettevaatlikult kummuta tainas tagurpidi sellele küpsetuspaberile ja eemalda põhjal olev küpsetuspaber (kui ei taha lahti tulla, siis aseta niiske rätik mõneks minutiks küpsetuspaberile). Keera rull kokku alustades pikemast küljest ja jäta jahtuma. Valmista samal ajal täidis.

Täidis:
150 g toorjuustu (maitsestamata)
200 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
1 apelsini riivitud koor
2 apelsini mahl
1-2 sl apelsini likööri

tuhksuhkrut natuke kaunistamiseks

Sega kõik täidiseained kokku. Keera rull uuesti lahti ning kata täidisega. Keera rulli tagasi ning pane külmikusse mõneks tunniks seisma (siis imbub mahlasemaks). Serveerimiseks lõika rullil otsad ära ning viiluta rull.

neljapäev, 12. november 2009

Kaneeliküpsised


Need küpsised kaovad taldrikult nagu imeväel ja maitsevad nii suurtele kui väikestele.

Vaja läheb:
5,5 dl jahu
1,5 dl tuhksuhkrut
1 dl kartulitärklist
300 g külma võid
1 sl külma vett

Katteks:
1 muna määrimiseks
4 sl suhkrut
1 sl kaneeli

Sega kokku kuivained ja lisa kuubikuteks lõigatud või ning vesi. Sega ühtlaseks tainaks ning tõsta tunnikeseks külma seisma.
Rulli tainast peopesade vahel väikesed pallid ja lao need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajuta pallid kahvliga lamedamaks. Määri lahtiklopitud munaga ning raputa peale suhkru-kaneelisegu. Küpseta 175 kraadi juures 10-15 minutit (olenevalt ahjust).

pühapäev, 8. november 2009

Lõhe rosinate ja sibulaga

Väga maitsev ja huvitav roog kalasõpradele, kes ei karda katsetada uusi maitseid ning ei pelga magusa ja soolase kooslust! Minu kodune toidukriitik kiitis roa igatahes heaks, kuigi algselt vaatas ta mind sibula-rosina kooslusele viidates altkulmu. Lõpuks oligi just see kate kõige menukamaks.


Vaja läheb:
500-600 g lõhefileed
peotäis hakitud peterselli
0,5 tl soola
0,5 tl jahvatatud kaneeli
0,25 tl pipart
0,25 tl jahvatatud ingverit

Sibula-rosina kate:
3 keskmist või 2 suurt sibulat
100 g rosinaid (+ vett või rummi leotamiseks)
1 tl teravat tšillikastet
1 tl soola
0,25 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud kaneeli
3 sl oliiviõli



Lõika lõhefilee ribadeks ning maitsesta maitseainetega. Raputa peale peterselli. Küpseta ahjus 175 kraadi juures umbes 25-30 minutit.
Pane rosinad minimaalselt pooleks tunnikeseks rummi (või veega) likku. Veel parem kui saad neid mõni tund leotada.
Kui lõhe on ahju pandud, valmista kate. Selleks haki sibulad ja hauta neid õliga pannil kuni nad hakkavad värvi muutma. Lisa leotatud ja nõrutatud rosinad ja maitseained ning hauta veel mõni minut.
Kui lõhe on valmis, siis tõsta kate kalale ja serveeri kartuli või riisiga.

*Retsepti on mugandatud ajakirjast "Toit ja Trend".

Ahjuõunajogurtitort

/Prindi retsept/
Lihtne, kerge ja suussulav kook, mis võidab sööjate südamed juba esimese suutäiega.
Peale seda, kui olin seda kooki kodus esimest korda teinud, said kõik järgnevad koogid meeslemmikult kommentaariks: "Hea, aga mitte nii hea kui see ahjuõuna oma!"

Kogusest saab 10-12 tükki.



Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
100 g võid (sulatatud)

Täidis:
1 liiter ahjuõunajogurtit
4 dl 35 % rõõska koort
125 g suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
30 g zelatiini + 1 dl vett paisutamiseks

Katteks:
magusat kakaopulbrit (Oboy näiteks)





Vooderda ümmargune lahtikäiv 26 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga.

Purusta köögikombainis küpsised sulatatud võiga. Suru küpsisepuru koogivormi põhjale.

Pane zelatiin külma veega 10-ks minutiks paisuma. Seejärel sulata kuumaveevannil vedelaks.

Vahusta rõõsk koor suhkruga kuni moodustuvad tugevad tipud. Lisa ettevaatlikul lusikagat alt-üles tõsteid tehes hulka jogurt ja vaniljesuhkur.

Nirista zelatiin jogurtimassi ning sega ettevaatlikult, aga hoolega läbi, et zelatiin ühtlaselt jaotuks.

Vala jogurtimass põhjale ning tõsta külmkappi. Lase tal külmkapis 5-6 tundi, soovitavalt üleöö seista.

Enne serveerimist raputa ühtlase kihina peale kakaopulbrit.

Kohupiima-kirsikook

/Prindi retsept/
See kook on minu "magusa kiirabi"- valmib vähese vaevaga, koosneb vähestest komponentidest ja õnnestub alati. Kirsside asemel võib vabalt ka muid käepärast olevaid marju kasutada, kohupiimakreemi võib kohupiima ja hapukoore või toorjuustu ja hapukoorega asendada. Toimib igatpidi!






Vaja läheb:
1 pakk Vilma Erika tordipulbrit
150 g võid
400 g maitsestamata kohupiimakreemi (või 250g kohupiima ja 150g hapukoort)
2 muna
60 g suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2/3 kirsikompotti (700g) või 3 dl külmutatud kirsse







Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Sega tordipulber võiga purutaoliseks tainaks.

Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäib koogivorm küpsetuspaberiga ning vala 2/3 purust selle põhjale.

Sega kokku kohupiimakreem, munad, suhkur ja vaniljesuhkur.

Nõruta kirsid ja sega kohupiimaseguga ning vala põhjale või kata põhi kirssidega ja vala kohupiimakreemisegu neile peale.

Puista kõige peale allesjäänud purutaigen ning küpseta 200 kraadi juures 30 minutit.

Enne serveerimist lase maha jahtuda.


Allikas: "Kodukirja parimad palad"

esmaspäev, 2. november 2009

Suitsuse mekiga makaronivorm

/Prindi retsept/
Üks neist argiõhtu roogadest, mille juurde pidevalt tagasi pöördun. Suitsujuust ja suitsukana annavad muidu üpris tavapärasel vormiroale eriti maitsva suitsuse meki ja aroomi ning munapiim tagab vormi mahlasuse.

Kogusest jagub viiele.



Vaja läheb:
250 g makarone
1 sibul
2 küünt küüslauku
1 suitsutatud poolbroiler või 2 suurt suitsukanakoiba
1 paprika
2 keskmise suurusega hapukurki
peotäis hakitud peterselli
5 dl piima
3 muna
1-1,5 tl aroomisoola
sidrunipipart
200 riivitud suitsujuustu




Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema.

Keeda makaronid soolases vees peaaegu pehmeks, nii et õrnalt veel hambale vastu hakkavad. Kurna sõelale ja tõsta kõrvale.

Haki sibul, paprika ja hapukurgid. Puhasta suitsukana, lõika väiksemateks tükkideks.

Kuumuta pannil törts õli ja prae sibulat kuni ta klaasjaks muutub. Lisa paprika tükid ja prae veel mõni minut. Pressi sisse küüslauk ja lase veel 1 minut pannil olla.

Vala kõrgete äärtega ahjuvormi makaronid, sibula-paprikasegu, suitsukana ja hapukurk, sega läbi.

Klopi munad lahti, vala peale piim ja sega läbi. Riivi sisse suitsujuust, lisa ka hakitud petersell ja maitsesta aroomisoola ja sidrunipipraga.
Vala munapiim makaronidele peale ja sega veel korra läbi, et juust ühtlaseks vormi sisse ära jaguneks.

Küpseta 180 kraadises ahjus 35-40 minutit.

*Kui makaronid liiga pehmeks peaks keema, siis pane munapiima veidi vähem piima. Nii ei muutu vorm liiga vedelaks.
** Kui makaronid hakkavad pealt liigselt pruunistuma, aga munapiim pole veel piisavalt hüübinud, siis kata vorm hõbepaberiga ja küpseta edasi.

pühapäev, 1. november 2009

Kräsupeatort

/Prindi retsept/
 Kõigile teada-tuntud kräsupea oma täies headuses. Hea mahlane tort, mis on parim valmistamisejärgsel päeval. Klassikalisele versioonile saab maitset lisada värskete marjadega (maasikad, mustikad, kirsid) või näiteks banaanilõikudega. Vähem määrivad marjad saab täidisesse segada, rohkem määrivad aga põhjale laduda enne täidise peale valamist.

Põhi:
3 muna
2 dl suhkrut
2 dl suhkruga kondenspiima
200g hapukoort
1 tl söögisoodat
3 dl jahu
2 sl kakaopulbrit
Täidis:
800 g hapukoort (20 või 30 %)
1,5 dl suhkrut
*soovi korral marju või banaanilõike
Glasuur:
50 g tumedat šokolaadi
1 dl vahukoort
1 sl võid
2 sl kakopulbrit
Põhjade vahele:
hapukat moosi


Põhjad:
Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.
Vahusta munad suhkruga. Lisa kondenspiim, hapukoor ja soodaga segatud jahu. Sega kõik ühtlaseks tainamassiks.
Vooderda kaks 26 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi küpsetuspaberiga. Vala ühte vormi pool taigent ära ja küpseta 200 kraadi juures 20 minutit.
Teisele poolele tainale lisa 2 sl kakaopulbrit ja sega läbi. Vala teine osa tainast teise koogivormi (või samasse kui see välja on tulnud) ja küpseta samuti 200 kraadi juures 20 minutit.
*Heleda taina võib ka veidi teiste mõõtudega vormis küpsetada kuna see lõigatakse tükkideks ja suurus pole nii oluline.
Jahuta mõlemad põhjad maha.
Lõika pruun põhi horisontaalselt pooleks ja kata alumine kiht moosiga. Kata teise põhjakihiga.

Täidis: 
Tükelda hele põhi väikesteks kuubikuteks.
Sega hapukoor suhkruga ja lisa tainakuubikud segule.
*Kata põhi marjade või banaaniviiludega.
Vala hapukooresegu pruunile põhjale ja aja ühtlaseks või tekita keskele väike kuppel.

Glasuur:
Sulata vesivannil šokolaad ja või. Lisa vahukoor ja kakaopulber ning kuumuta keemiseni.
Nirista glasuur koogile ning tõsta külmikusse tahenema.

Lase koogil üleöö külmikus seista, siis tuleb ta hea ja mahlane.


Retsept pärineb "Tordiraamatust"