neljapäev, 31. detsember 2009

Domino küpsistega toorjuustukook

Selle koogi retsepti leidsin raamatust "Juustukoogid" ja hoidsin ennast tagasi, et seda alles mõne suurema sündmuse puhul valmistada. Aastavahetus tundus nüüd just see õige hetk olevat, sest mis saaks olla parem kui vana aasta ühe mõnusa magusa suutäiega ära saata.








Vaja läheb:
450 g Domino küpsiseid
75 g võid
800 g toorjuustu
250 g hapukoort
2,5 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
4 muna






Purusta küpsised köögikombainis. 200 g küpsisepurust pane kõrvale ja ülejäänud 250 g küpsisepurust sega sulatatud võiga.
Vooderda 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja suru võiga küpsisepuru selle põhjale.
Vahusta toorjuust suhkrutega, lisa juurde hapukoor ja ükshaaval vispeldades ka munad. Lõpuks sega hulka ka kõrvale pandud küpsisepurust 2/3. Vala segu põhjale.
Pudista koogi pinnale allesjäänud 1/3 küpsisepurust ja küpseta 160 kraadi juures tund aega. Küpsetamise lõppedes lase koogil maha jahtuda ja tõsta ta külmikusse 3 tunniks kuni üleöö seisma.

teisipäev, 29. detsember 2009

Jambalaya

Jambalaya on vürtsikas kreooli roog, mis sarnaneb hispaania paellale. Põhikomponentideks peetakse Jambalayas ainult riisi, sibulat ja teravaid maitseaineid, ülejäänu sõltub juba iga koka oma maitsest ja sellest, mis külmkapis leidub. Lisanditeks võivad olla kana, teravamaitseline sink, krevetid, suitsuvorst, ananassitükid või mis iganes hing ihkab. Jambalaya valmistamine ei nõua palju aega ega vaeva. Minule meeldivaim variant on siin:

Vaja läheb:
300 g pikateralist riisi
1-2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 kanafileed
200 g krevette
1,5 kanapuljongikuubikut
6 dl vett
1-2 kollast või punast paprikat
1 purk purustatud tomateid
1 väike purk ananssikuubikuid
ürdisoola
Cayenne pipart
õli praadimiseks

Pese riis sõelal seni kuni pesuvesi on läbipaistev.
Kuumuta paksupõhjalises potis õli kuumaks. Haki sibulad ja pressi küüslauk ning prae klaasjaks. Lisa riis ja kuumuta ka see õlis. Lisa kuubikuteks lõigatud paprika, purustatud tomatid ning puljongikuubikust ja veest valmistatud soe puljong. Lisa ka maitseained. Hauta tasasel kuumusel kuni riisi valmimiseni (vajadusel lisa vett).
Samal ajal prae pannil kuubikuteks lõigatud kanafileed, maitsesta õrnalt.
Kui riis on valmis hautatud, siis lisa potti ka ananassikuubikud ja krevetid ning kuumuta korra läbi.

esmaspäev, 28. detsember 2009

Vaarikamaitseline juustukook

Mõnusa marjamaitsega kreemjas koogike.




Põhi:
180 g Selga kakaoküpsiseid
70 g võid

Kate:
350 g toorjuustu
350 g kohupiimapastat
2 dl 35% rõõska koort
0,5 dl suhkrut
80 g vaarikatarretist
0,6 dl kuuma vett
1 sidruni riivitud koor

Serveerimiseks:
maasikatoormoosi



Põhja jaoks purusta küpsised köögikombainis ja sega kokku sulavõiga. Vooderda 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ning vajuta küpsisepuru selle põhjale.
Valmista tarretisepulbrist ja veest valmis tarretisesegu, kasutades selleks võimalikult vähe vett. Jäta segu jahtuma.
Vahusta rõõsk koor koos suhkruga tugevaks vahuks.
Sega kokku toorjuust, kohupiimapasta, vahukoor, riivitud sidrunikoor ja jahutatud tarretisesegu. Vala segu põhjale ja tõsta külmikusse tahenema (soovitatavalt üleöö).
Serveeri maasika toormoosiga.

neljapäev, 24. detsember 2009

Piparkoogimaitseline porgandikook


 

Vaja läheb:
500 g porgandeid
5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
4 tl piparkoogimaitseainet
125 g võid
3,5 dl fariinisuhkrut
0,5 tl soola
1 tl soodat
4 muna
2 dl peenestatud pähkleid
1 dl rosinaid (+ rummi leotamiseks)
1 apelsini riivitud koor





Pane rosinad eelmisel õhtul rummiga ligunema. Võid seda ka samal päeval paar tundi varem teha.
Koori porgandid ja riivi peene riiviga.
Sõelu kaussi jahu, sega hulka küpsetuspulber, piparkoogimaitseaine, sool ja sooda.
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval hulka ka toasoojad munad.
Sega kokku võisegu, jahusegu, riivitud porgandid, riivitud apelsinikoor, kurnatud rosinad ja purustatud pähklid.
Vooderda koogivorm küpsetuspaberiga (25x35) ja vala tainas vormi. Küpseta 175 kraadi juures 50 minutit. Lase koogil täielikult jahtuda ja alles siis lõika lahti.

Allikas: mugandatud raamatust "Pereköögi kokaraamat"

teisipäev, 22. detsember 2009

Räimekotletid

 

Vaja läheb:
1 kg terveid räimi või 600 g räimefileesid
1 dl riivsaia
1 dl kohvikoort
1,5 dl vett
2 tl sidrunimahla
2 muna
1/2 porrut
1 sl õli
soola
valget pipart






Vala riivsaiale peale koor ja vesi ning jäta kümneks minutiks paisuma.
Puhasta räimed ning peenesta räimefileed köögikombainis.
Lisa purustatud räimedele riivsaiasegu, peeneks hakitud porru, munad, sidrunimahl, õli ja maitseained ning sega läbi.
Vormi saadud segust kotletid ja prae need kuumal pannil õlis pruuniks.

Kui kasutad vürtsiräimi, siis ettevaatust soola, pipraga!

Allikas: "Kalaraamat" Lia Virkus, Angeelika Kang, Maire Suitsu

esmaspäev, 21. detsember 2009

Valge šokolaadi tort

Jõuluajal sobib sellele tordile väga hästi piparkoogipõhi ja lisandiks jõhvikas või pohl, muul ajal võib kasutada tavalisi Digestive küpsiseid ja vaarikatoormoosi.



 



Põhi:
250 g piparkooke
80 g võid

Kate:
400 g kohupiimapastat
200 g valget šokolaadi
2 dl 35% rõõska koort
1,5 tl vanillisuhkrut
2 dl jõhvikaid või pohli






Põhja jaoks purusta piparkoogid köögikombainis ja lisa hulka sulatatud või. Vooderda 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja suru küpsisepuru selle põhjale.
Kata põhi jõhvikate või pohladega.
Katte jaoks sulata šokolaad vesivannil. Samal ajal vahusta rõõsk koor vanillisuhkruga. Sega kohupiima hulka sulatatud šokolaad ja vahukoor. Vala segu põhjale. Lase seista külmikus 4 tundi kuni üleöö.

Inspiratsioon: "Pereköögi kokaraamat"

pühapäev, 20. detsember 2009

Krevetikarri

 

Vaja läheb:
1 sibul
1 sl karripulbrit
1 tl sinepiseemneid
300 g kooritud krevette
1,5 dl kookospiima
2 dl külmutatud herneid
2 dl külmutatud väikseid porgandeid
0,5 tl soola
õli praadimiseks

Serveerimiseks:
riisi




Kuumuta pannil õli. Haki sibul ja prae kuumal pannil mõni minut, lisa karripulber ning prae veel paar minutit, vala segu kaussi.
Kuumuta pannil õli ning prae porgandeid ja herneid paar minutit, vala segu sibulate juurde kaussi.
Kuumuta pannil uuesti õli ning kuumuta seal sinepiseemneid umbes 1 minut, lisa krevetid ning prae pidevalt segades veel mõni minut. Sega juurde sibulasegu, herned, porandid, kookospiim ja sool, kuumuta keemiseni ja serveeri riisiga.

Allikas: "Kalaraamat" Lia Virkus, Angeelika Kang, Maire Suitsu

laupäev, 19. detsember 2009

Pehme piparkook

 Väga eheda jõuluse mekiga koogikene. Parim on ta küpsetamise päeval jahtununa, aga võib ka eelmisel õhtul kook valmis küpsetada ja glasuuriga katta enne serveerimist.



 


Vaja läheb:
150 g võid
7 dl nisujahu
1 sl söögisoodat
4 dl suhkrut
3 tl kaneeli
3 tl jahvatatud nelki
5 dl keefirit
1 dl hapukamat pohlamoosi








Glasuur:
200 g maitsestamata toorjuustu
50 g toasooja võid
3 dl tuhksuhkrut
1,5 tl vanillisuhkrut

Kaunistamiseks:
kreeka pähkleid
jõhvikaid

Sulata ja jahuta või. Sega kokku jahu, söögisooda, suhur ja maitseained. Lisa kuivainetesegule keefir ja moos, lõpuks lisa ka sulavõi ja sega tainaks (väldi liigset töötlust). Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (25 x 35 näiteks) ja küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Lase koogil jahtuda enne glasuuriga katmist.
Glasuuri valmistamiseks vahusta toorjuust toasooja või, vanillisuhkru ja sõelutud tuhksuhkruga seni, kuni segu pole enam tükiline.
Määri glasuur koogile ja kaunista Kreeka pähklite ja jõhvikatega.

Kui kasutad magusamat pohlamoosi, siis võiks suhkru kogust tainas veidi vähendada, kuna tegu on suhteliselt magusa koogiga.

Retsepti mugandatud "Pereköögi kokaraamatust"

reede, 18. detsember 2009

Lasanje hakklihaga

/Prindi retsept/
Klassikaline versioon lasanjest hakkliha ja valge kastmega.

Kogusest jagub kuuele.

9-12 lasanjeplaati

Hakklihakaste:
600 g hakkliha
1 sibul
1 porgand
2 küüslauguküünt
150ml punast veini
1 purk (400g) purustatud tomateid
punet
soola, purustatud musta pipart

Valge kaste:
60g võid
60g jahu
8 dl piima
150+50 g riivjuustu
jahvatatud muskaatpähklit, soola, pipart


Haki sibul ja riivi porgand.
Kuumuta pannil õli ning prae sibulat ja porgandit kuni sibula klaasjaks muutumiseni. Lisa peeneks hakitud küüslauk ning kuumuta veel minuti jagu.
Lisa hakkliha ning pruunista kergelt läbi. Maitsesta soola, pipraga.
Vala peale vein ning hauta kuni enamus veini on aurustunud.
Lisa purustatud tomatid, pune ning veidi soola-pipart ja hauta tasasel tulel kaane all veel umbes 10 minutit. Eemalda pann tulelt ning jäta sooja kohta ootele.

Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Lao lasanjelehed suurde kõrgete äärtega vormi, vala peale kuum vesi ning lase 10-15 minutit pehmeneda.

Valmista valge kaste. Selleks sulata paksupõhjalises potis või. Lisa pidevalt vispeldades vähehaaval jahu. Kuumuta mõni minut. Vähenda kuumust ning hakka vähehaaval lisama eelnevalt kuumutatud piima, ise pidevalt vispeldades, et kaste tükki ei läheks. Kui oled kogu piima lisanud, siis hauta tasasel tulel, ise pidevalt segades, kuni kastme paksenemiseni. Kaste on piisavalt paks, kui ta katab ühtlaselt lusika selja. Eemalda pott tulelt ja lisa maitseained ja riivjuust. Tõsta korraks tulele tagasi ja sega kuni juustu sulamiseni, siis tõsta jälle tulelt ära.

Kata kõrgete äärtega ahjuvormi põhi ühe kihi valge kastmega. Lao peale kiht lasanjeplaate, kata see poole hakklihakastmega ja siis jälle valge kastmega. Siis jälle lasanjeplaadid, teine pool hakklihakastet ja valge kaste. Lõpuks lao peale veel kiht lasanjeplaate ja kata see viimase valge kastmega. Raputa peale veel 50g riivjuustu ja küpseta 200 kraadi juures umbes 30 minutit või kuni peale tekib kuldpruun kiht.

Tõsta lasnaje ahjust välja ja lase umbes 15 minutit jahtuda, et parem lõigata oleks.

kolmapäev, 16. detsember 2009

Piparkoogimuffinid

Muffinid, mis jätavad tunde, nagu sööks pehmet piprakooki. Rosinad võib asendada kuivatatud jõhvikatega ning lisada võib ka pähkleid.


 


Vaja läheb:
200 g tumedat siirupit
2 muna
150 g võid
2-3 tl piparkoogimaitseainet
1 tl küpsetuspulbrit
3 dl jahu
0,5 dl kartulijahu
1-1,5 dl rosinaid
apelsinilikööri rosinate immutamiseks
1 apelsini riivitud koor ja mahl





Pane rosinad likööriga mõneks ajaks ligunema.
Kuumuta siirup piparkoogimaitseainega keemiseni, võta pott tulelt ning lisa või potti ning jäta sulama.
Vahusta munad.
Sega kokku jahu, kartulijahu ja küpsetuspulber.
Riivi apelsin ning pressi välja mahl.
Kui siirup on jahtunud, siis lisa munavahule kordamööda natuke siirupisegu ja natuke jahusegu kuni kõik on ühtlaseks massiks segunenud. Lisa lõpuks ka nõrutatud rosinad, apselsini riivitud koor ja mahl.
Tõsta taigen muffinivormidesse ning küpseta 175 kraadi juures 20 minutit.

teisipäev, 15. detsember 2009

Hautatud hapukapsad õlle ja õunamahlaga

Tegemist on vaieldamatult minu lemmikuima hapukapsahautisega, mis esineb kõigil meie jõululaudadel. Soovi korral võib ka ainult tumeda õllega hautada.
 








Vaja läheb:
1 kg hapukapsast (porgandiga)
3 dl tumedat õlut
3 dl õunamahla
0,75-1 dl fariinisuhkrut
50 g võid
2 tl soola







 Pane kõik komponendid potti madalal kuumusel hauduma. Sega aeg-ajalt ja hauta seni kuni kapsas on pehme ja kergelt pruunikas (umbes 1,5 h).



Allikas: Nami-Nami

esmaspäev, 14. detsember 2009

Lihtne kohupiimakook

Pole vist olemas eestlast, kes poleks sellist lihtsat liivatainapõhjal kohupiimakooki söönud, olgu see siis omast kodusest ahjust väljunud või mõne kohviku letilt haaratud. Üks neist kookidest, mida tegid meie esivanemad (meenuvad pikad suved maal vanaema juures, puupliit ja kodune kohupiim), teeme meie ja olen veendunud, et ka mitu-mitu põlve veel peale meiegi. See ongi klassika!
Antud koogi retsepti võib vastavalt kodustele varudele mugandada ja iga kord väga lihtsalt hoopis uue koogiga (tegelikult siiski samaga) hiilata. Rosinate asemel või hoopis neile seltsiks võib koogile lisada  kuivatatud aprikoose (tükeldatuna) või jõhvikaid, õunu, banaani, kookoshelbeid.. mida iganes.

Põhi:
100 g võid
2 sl suhkrut
1 muna
2 dl nisujahu
0,5 tl soola

Kate:
3 muna
2 dl suhkrut
500 g kohupiima
200 g hapukoort
1 sidruni või apelsini riivitud koor
2 sl niujahu
70g rosinaid
rummi, brändit või apelsinimahla rosinate leotamiseks



Aseta rosinad rummi, brändi, apelsinimahla või mõne muu meelepärase vedeliku sisse ligunema. Umbes pool tundi kuni tund peaks piisav olema. Kui sul on kiirem, siis kuumuta neid hetkeks samas vedelikus.

Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa muna ja vahusta edasi kuni see on võiga segunenud. Lisa ka jahu ja soola segu. Sõtku kõik ühtlaseks tainapalliks ja tõsta see kilesse mähituna pooleks tunniks külmkappi.
Täidise jaoks vahusta munad suhkruga. Lisa kohupiim, hapukoor, sidruni/apelsini riivitud koor, jahu ja sega ühtlaseks. Lõpuks lisa täidisele ka nõrutatud rosinad.

Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Vooderda väiksem nelinurkne või 26 cm läbimõõduga ümmargune koogivorm küpsetuspaberiga. Suru tainas selle põhjale ja vala siis üle kohupiimakattega.

Küpseta 200 kraadi juures umbes 40-45 minutit.

Lase koogil enne serveerimist toatemperatuurini jahtuda.

Retsept mugandustega pärineb "Pereköögi kokaraamatust".

pühapäev, 13. detsember 2009

Seene-tatrapuder

Ma olen üldiselt üks väga kehv pudrusööja, aga tatrapuder suure võisilmaga läheb loosi iga ilmaga. Teine kindla peale minek tatraga on see seentega versioon, mis välimuselt on täiesti mitte midagi ütlev, aga maitseb see-eest väga kodune ja hää. Toorjuust teeb pudru veel mõnusalt kreemjaks ja soovi korral võib tugevama roa jaoks pudrule ka hakkliha lisada.

Kogusest jagub neljale tugevaks kõhutäieks.


 



Vaja läheb:
250 g tatart
400 g soolaseeni
puljongit või vett pudru keetmiseks
200 g maitserohelisega toorjuustu
2 keskmise suurusega sibulat
2 küünt küüslauku
2 sl võid praadimiseks
*300g hakkliha








Loputa seened rohke külma veega ning jäta nõrguma.

Sulata potis 1 sl võid ning pruunista tatart selles paar minutit. Vala peale kuum puljong või vesi ning hauta tatar tasasel tulel pehmeks. Vajadusel lisa tatrale haudumise ajal vett.
*Kui keedad tatart ainult veega, siis lisa ka soola.

Haki sibul ja nõrutatud seened peeneks.

Sulata pannil 1 sl võid ja prae selles sibulat ja seeni (kui kasutad hakkliha, siis lisa ka see pannile ja maitsesta soola-pipraga) kuni sibul muutub klaasjaks ja seened enam vett endast välja ei anna. Lisa hakitud küüslauk ja kuumuta veel umbes 1 minut.

Lisa nüüd seentele keedetud tatar ja toorjuust ning kuumuta kuni toorjuust on ühtlaselt sulanud.

Serveeri soojalt.

reede, 11. detsember 2009

Tuunikalapasta

Vaja läheb:
300 g pastat
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 karp tuunikala vees
1 purk purustatud tomateid (400 g)
1 spl tomatipastat
1 tl basiilikut
50 g riivitud parmesani
3-4 spl musti kivideta oliive
1 tl suhkrut
soola
pipart


Serveerimiseks veidi riivitud parmesani

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees pehmeks.
Haki sibul ja küüslauk ning prae õlisel pannil klaasjaks. Lisa tomatipasta, purustatud tomatid, oliivid ning maitseained. Kuumuta mõni minut. Sega hulka tuunikalakonserv ning parmesan, lisa ka kurnatud pasta, sega kõik läbi. Serveeri riivitud parmesaniga.

Allikas: "Pastaraamat"

neljapäev, 10. detsember 2009

Gustavi präänikud



Vaja läheb:
200 g võid
2 dl suhkrut
2 muna
4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
4 dl rosinaid
1 dl apelsinilikööri või rummi
4 dl kaerahelbeid


Pane rosinad apelsinilikööriga mõneks ajaks ligunema.
Vahusta toasoe või suhkruga ning lisa edasi vahustades ka ükshaaval munad. Sega hulka ka jahu-küpsetuspulbrisegu ning kurnatud rosinad. Sõtku ühtlaseks tainaks.
Vala kaerahelbed teise kaussi. Tõsta kahe lusika abil tainapätsid kaerahelbekaussi ning veereta neist seal väikesed pallikesed.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning aseta küpsisepätsid sinna peale.
Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Allikas: "Pereköögi kokaraamat"

kolmapäev, 9. detsember 2009

Kõrvitsarisoto

/Prindi retsept/
Iga-aastasel kõrvitsahooajal meie laual üks kohustuslik roog. Võimalusel kasuta tumedama viljalihaga kõrvitsat, nii jääb roog ahvatlevam. Kes soovib risotole veidi lisavunki anda, võib hautamise lõpus lisada näpuotsaga tšillihelbeid.

Kogusest jagub neljale.


Vaja läheb:
2 keskmist sibulat
2-3 küüslauguküünt
1,5 dl valget veini
300 g risotoriisi
500 g kõrvitsa viljaliha
peotäis värsket hakitud peterselli
50 g võid
1-1,2 l köögiviljapuljongit
100 g riivitud Parmesani
soola
purustatud musta pipart
*näpuotsaga tšillihelbeid
Parmesanilaaste serveerimiseks
soovi korral krõbedaks praetud peekoniviile serveerimiseks




Valmista puljong ning jäta see sooja kohta seisma.

Lõika kõrvitsa viljaliha väikesteks kuubikuteks või kangideks.

Kuumuta paksupõhjalises potis või ning prae mõni minut seal hakitud sibulat. Lisa pressitud küüslauk ning prae veel paar minutit.Lisa risotoriis ning sega ja kuumuta veel paar minut. Sega hulka ka kõrvits ning kuumuta veel minutike.

Vala peale vein ning kuumuta kuni vein on riisi sisse imendunud.

Hakka nüüd kulbitäie kaupa puljongit lisama, uus kulbitäis lisa siis kui eelmine on enamasti sisse imendunud. Kui näed, et riis enam vedelikku sisse ei taha imada ja hakkab õrnalt veel hambale vastu, siis lisa hakitud petersell ja riivitud parmesan, sega korralikult sisse. Maitsesta soola ja pipraga (*soovi korral ka näpuotsa tšillihelvestega) ning lase paar minutit tõmmata.

Serveeri kohe. Raputa peale Parmesanilaaste ja soovi korral krõbedaks praetud peekonit.


Retsept nami-namist.

esmaspäev, 7. detsember 2009

Singi-juustukeerud

 
Pärmitaigen:
25 g presspärmi
1 tl suhkrut
1 tl soola
500 g jahu
3 dl piima
100 g võid

Hõõru pärm suhkru ja soolaga vedelaks. Lisa juurde toasoe piim ning osa jahust (umbes 2/3), sega korralikult läbi. Sega hulka ka sulatatud ja jahutatud või ning  ülejäänud jahu, sõtku ühtlaseks tainaks ning tõsta rätiku alla kerkima umbes tunnikeseks- tainas peab kahekordseks kerkima.


Täidis:
400 g sinki
400 g riivjuustu
määrimiseks ketšupit (või magusat tšillikastet)
pealt määrimiseks 1 muna

Lisada võib ka röstitud sibulahelbeid, pizzamaitseainet, marineeritud paprikat vm.

Jaga tainas kaheks osaks. Rulli need ükshaaval ristkülikukujuliseks. Määri lahtirullitud tainas üle ketšupiga (või magusa tšillikastmega), raputa peale riivjuust ja sink (singi ma purstasin köögikombainis peeneks), soovi korral raputa peale ka muud ained.
Rulli tainas kokku alustades pikemast servast ning lõika sellest 1,5-2 cm laiused viilud. Viilud aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase rätiku all veel umbes 15 minutit kerkida. Pintselda rullid  lahtiklopitud munaga.
Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 20 minutit.

pühapäev, 6. detsember 2009

Peosalat

Seda võib vist minu firmasalatiks nimetada. Teen seda alati, kui on oodata väga suurt seltskonda ja enamasti on kauss ka tilgatumaks söödud (kuigi olen hakkimise ajal alati mõelnud, et seda salatit sööme me terve järgneva nädala). Olen sellele ühele salatile juba pikemat aega truuks jäänud just tänu tema mõnusale kergele maitsele ja üpris kergele valmistusviisile (võrreldes kartulisalatiga näiteks). Enamasti teen ettevalmistused nagu munade keetmine, singi, suitsukana, hapukurgi ja sibula hakkimise juba eelmisel päeval ära, et ürituse eel oleks võimalikult vähe teha.

Kogus on muidugi suurele seltskonnale (umbes 20 nägu ).

Vaja läheb:
2 pakki riisikujulisi makarone (a` 500 g)
3 suitsukanakoiba
500 g kanafleesinki
1 suur purk konserveeritud herneid
2 purki maisi (a ` 340 g)
8 keedetud muna
3 keskmist sibulat
3-4 keskmise suurusega õuna
2 paprikat
4-5 hapukurki
6-7 dl majoneesi
6-7 dl maitsestamata jogurtit
1 sl sinepit
0,5 tl äädikat
1 sl suhkrut
soola


Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Loputa külma veega ja nõruta.
Haki suitsukanakoivad, kanafileesink, paprikad, sibulad, hapukurgid, õunad väikesteks kuubikuteks.
Keeda munad ja jahuta. Purusta munad kahvliga peeneks puruks.
Sega kokku majonees, maitsestamata jogurt, sinep, sool, suhkur ja äädikas.
Sega kõik koostisained kokku, vala peale majoneesi-jogurtisegu ning sega korralikult läbi. Lase salatil veidi tõmbuda. Kui näed, et salat jääb kuivaks, siis lisa veel natuke jogurtit ja majoneesi. Vajadusel lisa ka maitseaineid.

Piparkoogiküpsised

Pehmed ja muredad piparkoogimaitselised küpsised, mis on heaks vahelduseks, kui tavalised piparkoogid on ära tüüdanud.


 
Taigen:
100 g võid
1 dl suhkrut
0,5 sl siirupit
1 muna
3,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl jahvatatud kardemoni
1 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud ingverit
(ingveri, kardemoni ja kaneeli asemel võib kasutada piparkoogimaitseainet)

Peale:
peotäis jämedalt hakitud mandleid




Vahusta toasoe või suhkru ja siirupiga. Lisa edasi segades ka muna, küpsetuspulbriga segatud jahu ning maitseained. Sega ühtlaseks tainaks.
Vormi tainast kätevahel väikesed pätsid ning aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Pudista peale mandlipuru ning suru peopesaga see taina sisse.
Küpseta 175 kraadi juures 15-20 minutit.

Allikas: "Pereköögi kokaraamat"

laupäev, 5. detsember 2009

Kohupiima-aprikoosikook

Üks väga lahja kohupiimakook, mis valmib kerge vaevaga ja maitseb imehea.Valmistamisel kuluvad mõned minutid koostisainete kokku segamiseks, ülejäänud töö teeb ära ahi.
Aprikoos teeb koogi väga mahlaseks ja sidrunikoor lisab veidi mõrkjat värskust.

Kogusest valmib 10-12 tükikest.




Vaja läheb:
500 g teralisemat kohupiima (ricottat näiteks)
1 suur aprikoosikompott (u 850 g )
4 muna
50 g võid
75 g mannat
2 sidruni riivitud koor
150 g maitsestamata jogurtit
2 tl küpsetuspulbrit
100 g suhkrut







Aseta ahi 175 kraadi juurde sooja.

Vala aprikoosikompott sõelale ja lase veidi nõrguda. Haki aprikoosid väikesteks kuubikuteks.

Sega toasoe või suhkruga, lisa munad, kohupiim, maitsestamata jogurt ja riivitud sidrunikoored.
Sega küpsetuspulber mannaga ning lisa kohpiimamassile. Sega kõik ühtlaseks massiks.

Lisa aprikoosikuubikud ning sega need ühtlaselt kohupiimamassi.

Vooderda 26 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga või määri võiga ning vala tainas vormi.

Küpseta 175 kraadi juures 60-70 minutit. Kook ei tohiks ahjust võttes pealt väga enam võbiseda.

*Koogi võib küpsetada ka plaadikoogina (25x30 cm), aga sellisel juhul tuleb veidi õhem kook, mis on kerge näpuvahelt süüa, aga küpsetusaeg on maksimaalselt 1 h.

Serveeri täielikult jahtununa.

Retsepti tiba mugandatud Toidutarest.

reede, 4. detsember 2009

Domino trühvlid

Domino küpsistest valmistatud trühvlid on tõelised südamete võitjad! Oma väheste komponentide ja lihtsa valmistusviisi juures maitsevad nad lihtsalt taevalikult. Sellest kogusest saan tavaliselt väikese karbitäie kinkimiseks ja teise sama suure portsu ise maiustamiseks.








Vaja läheb:
2 pakki Domino küpsiseid (a` 175 g)
180 g maitsestamata toorjuustu
200 g tumedat šokolaadi

Kaunistamiseks:
purustatud metapähkleid
või mandlilaaste
või kookoshelbeid






Purusta küpsised köögikombainis peeneks puruks. Lisa toorjuust ning sega ühtlaseks kreemjaks massiks.
Veereta küpsisekreemist käte vahel pallid ning tõsta šokolaadi sulatamise ajaks külmkappi tahenema.
Sulata šokolaad vesivannil ning veereta palle vedelas šokolaadis nii, et nad igast küljest kaetud saaks. Abiks võib võtta lusika või hambatiku.
Kata kandik hõbepaberiga ning tõsta pallid sinna peale. Kahjustada saanud kohti võib hiljem veel šokolaadiga "parandada".
Kaunista meelepäraselt ning tõsta külmkappi, et šokolaad saaks taheneda.


*Retsept pärineb Bounteous bites blogist.

neljapäev, 3. detsember 2009

Munarull suitsukalatäidisega

 

Taigen:
6 muna
5 dl piima
1,5 dl jahu
1 tl soola
0,5 tl musta pipart

Täidis
400 g suitsukala (väga hästi sobis suitsutursk)
200 g maitsestamata toorjuustu
1 dl maitsestamata jogurtit
peotäis maitserohelist (till, roheline sibul)
poole sidruni mahl
vajadusel soola, sidrunipipart natuke




Klopi munad kergelt lahti, lisa jahu ja natuke piima ning sega kuni jahutükid on välja saadud. Lisa ülejäänud piim ning maitseained.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning vala munasegu sinna peale. Küpseta 225 kraadi juures 20-25 minutit.
Täidiseks sega kokku puhastatud suitsukala, toorjuust ja maitsestamata jogurt. Haki sekka maitseroheline ning pressi sidrunist mahl.
Maitse, kui soovid lisada soola või sidrunipipart, siis tee seda.
Kui munapõhi on niipalju jahtunud, et saad seda kätega katsuda, siis kata ta täidisega ning keera rulli, alustades pikemast servast.
Tõsta paariks tunniks külmikusse ning enne serveerimist lõika umbes 1,5 - 2 cm laiusteks ribadeks.

kolmapäev, 2. detsember 2009

Jõhvika-toorjuustutort


Selle tordi originaalretsept pärineb raamatust "Juustukoogid", aga nagu Toidutegu blogis, nii ka mina otsustasin seda tiba mugandada, kuna originaalis puudus täielikult suhkur, mis jäi sees veits kripeldama. Igal juhul suhkru ma lisasin ja kõik oli täpselt nii nagu peab. Kõik kiitsid!

Põhi:
250 g Selga šokolaadiküpsiseid
100 g võid

Täidis:
400 g maitsestamata toorjuustu
1,5 dl suhkrut
500 g jõhvikatoormoosi (ilma suhkruta)
4 dl 35% rõõska koort
5 tl zelatiinipulbrit + 1 dl jõhvikamahla (või vett)
1 sl vanillisuhkrut

Kaunistamiseks:
terveid jõhvikaid

Purusta küpsised köögikombainis sulatatud võiga peeneks puruks. Vooderda lahtikäiv tordivorm küpsetuspaberiga ning suru küpsisepuru selle põhjale.
Pane zelatiinipulber jõhvikamahlaga paisuma.
Vahusta ühes anumas toojuust jõhvikatoormoosiga.
Teises anumas vahusta rõõsk koor suhkru ja vanillisuhkruga.
Sulata vesivannil zelatiin kuni saad ühtlase vedela massi.
Sega vahukoor õrnalt toorjuustumassile ning sega vaikselt niristades sinna hulka ka veidi jahtunud zelatiin.
Vala segu põhjale ning tõsta külmikusse üleöö külmuma. Enne serveerimist kata jõhvikatega.