teisipäev, 23. veebruar 2010

Banaanikeeks Nigella moodi

Nigella Lawson, keda ma absoluutseks magustoitude kuningannaks pean, on selle keeksiga täpselt naelapea pihta tabanud. Mahlased banaanid, rummised rosinad ja Kreeka pähklid annavad tulemuseks lihtsa, ent küllusliku keeksi, mis suudab oma mahlakust veel mitu päeva peale küpsetamist säilitada. Kuna Nigella küpsetised kipuvad tihtilugu keskmise eestlase maitsele veidi liiga magusad ja rammusad olema, siis olen veidi originaalkoguseid vähendanud, aga neid võib julgelt isegi veel kärpida. Olen vahel isegi osa või kogusest ka hapukoore või piimaga asendanud ja särtsuks veidi laimimahla sisse pressinud. Olen pidanud ka vähemate rosinate ja pähklitega läbi ajama ja isegi väiksema koguse banaanidega, aga uskuge või mitte, alati on keeks lõpuks hästi välja kukkunud. Seega võite soovi korral seda niigi "lahjendatud" retsepti vastavalt soovile veelgi kergemaks timmida.




Vaja läheb:
2 muna
125g suhkrut
3 banaani (umbes 300g kooritult)
100g võid
2 tl küpsetuspulbrit
175g (umbes 3 dl)  jahu
0,5 tl soola
100g rosinaid
0,5 dl rummi rosinate leotamiseks
60g Kreeka pähkleid
1tl vanilliekstrakti





Pane rosinad paar tundi (kuni üleöö) enne keeksi küpsetamist rummi sisse ligunema. Kiirem versioon on neid õrnal kuumusel rummis veidi kuumutada, aga mitte keema lasta!

Sulata või ja jäta jahtuma.

Aseta ahi 170 kraadi juurde soojenema.

Purusta pähklid, püreesta banaanid ja soovi korral(!) kurna rosinad. Kui laste pärast muret pole, siis kasuta leotamiseks kasutatud rumm keeksi sees ära.

Sega väiksemas kausis jahu, sool ja küpsetuspulber.

Sega suuremas kausis sulatatud või ja suhkur, lisa edasi segades ükshaaval munad ja siis püreestatud banaanid. Lisa pähklid, rosinad (soovi korral koos rummiga) ja vanilliekstrakt pidevalt puulusikaga segades.
Lisa lõpuks vähehaaval ja pidevalt segades juurde ka kuivainesegu.


Määri keeksivorm võiga ja raputa siis kergelt üle jahuga, et hiljem oleks hõlpsam keeksi vormist välja saada. Vala taigen vormi ja kui täidisest jäi banaani järele, siis selle võib õhukesteks viiludeks lõigata ja keeksile peale laduda. Küpseta 170 kraadi juures umbes tund aega. Kontrolli valmidust puutikuga keeksi keskelt (kui tikk jääb puhtaks, siis keeks valmis).

Lase keeksil vormis maha jahtuda (vähemalt 10-15 minutit) enne kui ta sealt välja kummutad.

Lõika viiludeks ja serveeri!

  
Retsepi on mugandatud Nigella Lawsoni raamatust "How to be a Domestic Goddess".

1 kommentaar:

  1. See banaaniviilukaunistus seal peal on väga kaunis, nutikas idee!
    Ma olen seda konkreetset keeksi hästi mitu korda teinud, lisaks veel mugandanud (Vana Tallinnat ja kuivatatud jõhvikaid kasutanud jms). Nüüdseks on mul uus lemmikbanaanikeeks ("Minimalistlik banaanikeeks" Nami-Namis), aga aeg-ajalt teen ka seda Nigella versiooni.

    VastaKustuta