laupäev, 28. august 2010

Mahlane õunakook

/Prindi retsept/
Ei alustanud ma seda õunahooaega mõne vana-hea retseptiga, mis igal aastal repertuaaris on. Küll nende aeg ka tuleb. Avapauk sai antud hoopis selle imehea ja mahlase õunakoogiga, mida katab kaneeline ja tiba krõbe koorik. Üks ääretult mõnus suutäis nii hommikuse kohvi, kui õhtuse tee kõrvale. Aga sobib väga hästi ka külalistele pakkumiseks. Eriti mõnus on see õunakookide kaneeline lõhn, mis küpsetamisel tuppa tungib. Iga päev tahaks seda lõhna tuppa tekitada. Ja nüüd, kui avapauk antud, ei tea, kas enam piiri ka suudab pidada.
Minu jaoks oli kook magususelt keskmise piiri ülemisel äärel, ehk et oli MAGUS toit, aga mitte liiga! Meeslemmik aga arvas, et teinekord võiks suhkrut vast isegi rohkem olla. Kuidas kellegile, eksole! Niiet kaaskodanikud, kes tavaliselt pigem arvavad, et magustoit ei pea olema MAGUS toit, võivad ennetavalt veidi ka suhkru kogust vähendada, kuigi originaalretseptiga võrreldes tegin seda juba isegi.




Vaja läheb:
3,75 dl jahu
2,5 dl + 4 sl suhkrut
2 muna
170g toorjuustu
110g võid
1 tl vanilliessentsi
1,5 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
näpuotsaga soola
300g hapukaid õunu (puhastatult)





Aseta ahi 175 kraadi juurde soojenema.

Sulata või ja tõsta jahtuma.

Hõõru toasoe toorjuust 2,5 dl suhkru, sulatatud või ja vanilliessentsiga kreemjaks massiks. Lisa massile ükshaaval muna, ise pidevalt segades. Teine muna lisa alles siis, kui eelmine on korralikult tainasse segunenud.

Eraldi nõus sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool ning lisa siis see vähehaaval tainale, ise pidevalt segades. Sega kuni kogu jahu on ühtlaselt tainasse segunenud.

Väikeses kausis sega kokku 2 tl kaneeli ja 4 sl suhkrut.

Koori õunad ning tükelda väikeseks või riivi jämeda riiviga. Mina riivisin, aga võib osa ka riivida ja osa tükeldada. Kuidas tunne on. Vala peale pool suhkru-kaneelisegu ning sega läbi. Vala õunad tainasse ning sega ühtlaseks.

Vooderda 24 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga ning vala taigen vormi. Aja ühtlaselt laiali ning raputa peale ülejäänud suhkru-kaneelisegu.

Küpseta kooki 175 kraadi juures 65-75 minutit. Kontrolli tikuga koogi valmidust. Kui tikk sisse torgates puhtaks jääb, on kook valmis.
NB! Kooki ei tohi üle küpsetada, siis kaotab ta oma mahlasuse!

Kui kook kipub pealt liialt pruunistuma, siis küpsemise lõpupoole kata ta fooliumiga. Minule aga just meeldis see küpsenud krõbe koorik.

Enne serveerimist lase koogil jahtuda.


Originaalretsept pärineb Cook Eat Love blogist.

5 kommentaari:

  1. Hirrrrmus isuäratav kook!!!

    Sõnaliselt ei ole kirjas, aga sain ma õigesti aru, et see surkhu-kaneelisegu teine pool siis raputatakse enne küpsetamist taignale?

    VastaKustuta
  2. Jah, täpselt nii :) Tegin retseptis ka paranduse.

    VastaKustuta
  3. Tegin eile ära. Oligi mahlane. Veidi isegi liiga, aga eks oma süü, sest muutsin olude sunnil veidi koguseid. Kirjutasin ka sellest. http://sinitihane.wordpress.com/2010/09/03/mahlane-ounakook/

    Suur aitäh retsepti jagamast!

    VastaKustuta
  4. Tore, et maitses :)

    Ma kardan, et see liigne mahlasus võis tulla sellest, et muutsid ainete kogust, aga mitte võrdelises seoses ja enamasti koogi puhul sellised muudatused ei taha hästi toimida :)
    Teinekord, kui soovid teiste mõõtudega vormis kooki teha, siis koguste ümber arvutamseks on Thredahlia blogis üks hea tabel, mida tasub eelnevalt uurida:

    http://thredahlia.blogspot.com/2008/08/retsepti-teisendamine.html

    VastaKustuta
  5. Meie perele maitseb see kook väga, olen seda juba korduvalt teinud.

    VastaKustuta