pühapäev, 31. jaanuar 2010

Itaaliapärane kanahautis

Jällegi üks kerge argiõhtusse hästi sobiv roog, milles on tunda õrna vürtsikust ja kerget hapukust. Kui rooga alles jääb siis võib kana kondi küljest puhastada ja tagasi kastmesse segada- maitseb hea ka järgmisel päeval.

 
Vaja läheb:

8 kanakintsu või -poolkoiba
0,5 dl jahu
1 punane paprika
1 sibul
6 küüslauguküünt
2 dl kuiva valget veini
1 purk purustatud tomateid (400g)
2 tl kuivatatud punet
2 dl kanapuljongit
3 sl kappareid
soola, musta pipart
õli praadimiseks





Maitsesta kana soola ja pipraga, paneeri jahus ja prae kuumal õliga kaetud pannil mõlemalt poolt umbes 5 minutit. Vala potti ja hoia soojana.
Haki paprika, sibul ja küüslauguküüned ja kuumuta kuumal õlisel pannil koos punega ligi 5 minutit. Lisa vein ja kuumuta veel paar minutit. Vala segu kanale peale ja lisa veel kanapuljong, kapparid ning tomatikonserv. Sega ühtlaseks ja lase keema tõusta, hauta tasasel tulel kana valmimiseni (selleks kulub ligi pool tundi). Maitse, vajadusel lisa veel soola või lisa maitset basiilikuga. Serveeri näiteks keedukartuliga.

Allikas: "Kodukirja parimad palad" Angeelika Kang

reede, 29. jaanuar 2010

Juustuse mekiga hakkliha-köögiviljaroog

/Prindi retsept/
Juustuselt kreemjas köögiviljaroog argiõhtusse, mis maitseb väga hea.

 

Vaja läheb:

400g hakkliha
2 porgandit
1 keskmine porru
1 kollane paprika
10 kirsstomatit
200g sulatatud juustu maitserohelisega
3 dl vett
väike teelusikatäis köögiviljapuljongit
soola, pipart

Serveerimiseks riisi.





Lõika porrulaugu hele osa viiludeks, haki porgand ja paprika, lõika tomatid pooleks või sektoriteks.
Kuumuta pannil õli ja prae selles hakkliha kuni ta on juba värvi muutnud, maitsesta soola ja pipraga. Lisa viilutatud porrulauk ja porgand, kuumuta mõni minut koos hakklihaga. Vala peale köögiviljapuljongiga lahustatud vesi, lase tasasel tulel haududa kuni porgand on enam-vähem pehme. Lisa hakitud paprika ja tomat, kuumuta mõni minut. Lisa nüüd sulatatud juust, sega korralikult läbi ja hauta veel umbes 10 minutit. Maitse, vajadusel lisa maitseaineid. Lase mõni minut roal rahuneda ja serveeri keedetud riisiga.

kolmapäev, 27. jaanuar 2010

Kiire pannikas munanuudlitega

 /Prindi retsept/
 Kappide tühjendamise kampaanias valmis üks lihte pannikas, mida teinekordki ajanappusel ette võib võtta. Munanuudlite ja suvikõrvitsa kooslus on meile alati meeltmööda olnud.





Vaja läheb:

250g munanuudleid
450g kalkunihakkliha
1 keskmine suvikõrvits
1 suurem sibul
100g külmutatud rohelisi herneid
100-150g külmutatud beebiporgandeid
2 sl sojakastet
soola, pipart






Keeda munanuudlid soolaga maitsestatud vees pehmeks.
Haki suvikõrvits ja sibul sobiva suurusega tükkideks ja prae kuumal õlisel pannil klaasjaks. Lisa sulatatud herned ja porgandid ja kuumuta veel mõni minut. Tõsta kaussi ja jäta sooja.
Prae hakkliha, maitsesta soola, pipraga. Sega hulka keedetud munanuudlid, praetud suvikõrvits, sibul, herned ja porgand. Maitsesta sojakastmega ja serveeri kohe.

pühapäev, 24. jaanuar 2010

Pelmeenid rohke köögivilja seltsis

 Supp pelmeenide ja hulga köögiviljadega, mis ei ole liiga rammus, aga samas täidab mõnusalt kõhtu. Valmib lisaks kõigele veel suhteliselt kiirelt.


Vaja läheb:

10 cm jupp porrulauku
2 sibulat
2 suuremat porgandit
3-4 varsselleri vart
2 küüslaugu küünt
1 pakk kanapelmeene
1 purk (u. 400 g ) valgeid ube tomatikastmes
1 väiksem suvikõrvits
2 liitrit vett
1 sl köögiviljapuljongit
meresoola

Soovi korral võib lisada ka külmutatud rohelisi herneid



Haki porrulauk, sibulad, porgandid, varsseller, küüslauk ja suvikõrvits sobiva suurusega tükkideks.
Kuumuta pannil õli ja kuumuta köögiviljad klaasjaks, soovitatavalt kahes jaos, kuna kogus on suhteliselt suur. Vala läbi praetud köögiviljad potti, lisa vesi, köögiviljapuljong ja lase vesi keema tõusta. Lase umbes 10 minutit keeda. Lisa nüüd supile pelmeenid ükshaaval, et nad kokku ei haakuks ja keeda kuni kõik pelmeenid on pinnale tõusnud. Lisa valged oas koos kastmega ja keeda veel mõni minut, maitse, lisa soola vastavalt vajadusele.

Inspiraatsioon "Nipiraamatust ".

laupäev, 23. jaanuar 2010

Tikrikissell

Möödunud suvel sai esimest korda sügavkülma lisatud ka tikreid ja nad meenusid mulle alles nüüd. Kuna kookidega meil praegu siuksed lood, et olen nö võõrutusel, siis leidsid need tikrid oma tee hoopis kissellipotti ja tulemus oli suurepärane, kaneel andis mõnusa maitselisandi.  Järgmine suvi panen kindlasti suurema koguse tikreid külma.



Vaja läheb:
600 g tikreid
1 liiter vett
175 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1,5 kaneelikoort
3 sl tärklist
1 dl vett tärklise lahustamiseks








Pane tikrid vee, suhkrute ja kaneelikoortega keema. Keeda kuni tikrite pehmenemiseni. Mina lasen neil üpris katki keeda. Tõsta pott tulelt.  Lahusta tärklis külma veega. Tõsta pott tulele tagasi ja nirista tärklis pidevalt segades kisselli hulka. Kuumuta segades kuni keemiseni ja eemalda jälle pott tulelt. Lase jahtuda.
Serveeri külmalt või leigelt kohupiimakreemi või vahkoorega.

Retsept mugandatud  nami-namist.

neljapäev, 21. jaanuar 2010

Makaronid kreemja suitsupeekoni ja hernekastmega

Eile õhtul "Jamie Kokakooli" sirvides torkas silma üks tema imelihtne, maitsev ja täpselt minu külmkapi sisuga kokku sobiv retsept, mis täna lõunal ka kohe töösse läks.



Vaja läheb:

10 viilu (ligi 150 grammi) suitsupeekonit
400g miniteokarpe või muid väikseid makarone
300g külmutatud herneid
1 sidrun
150g riivitud Parmesani juustu
peotäis värsket hakitud piparmünti
2 kuhjaga tl creme fraiche`t (võib asendada 20% hapukoorega)
oliiviõli
soola
musta pipart





Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kurna makaronid ja jäta veidi keeduvett alles.
Aja pannil natuke oliiviõli kuumaks. Lõika peekon ribadeks ja prae pannil krõbedaks. Lisa sulatatud herned ja kuumuta paar minutit. Lisa nüüd creme fraiche ja hakitud piparmünt, sega läbi. Lisa makaronid, pressi sidrunist välja mahl ja kreemisemat tulemust soovides lisa ka natuke makaronide keeduvett, lase toidul keema tõusta ja tõsta pann tulelt. Lisa nüüd riivitud Parmesan, sega läbi ning serveeri kohe.

Allikas: "Jamie Kokakool" Jamie Oliver

kolmapäev, 20. jaanuar 2010

Leib - see kodukootud!

Leivategu mõlkus mul meelel juba ammust aega tagasi, aga mingi hirm oli tegemise ees. Kui aga üha enamad perenaised hakkasid ise kodust leiba tegema, siis kadedus sai võitu.
Esimese sammuna ostsin "Kodulevaraamatu", mis oli suureks innustuseks ja ideede allikaks. Edasi uurisin ka paljudelt leivaküpsetajatelt, et kes/kuidas/mida teeb. Peale mõningast uurimist alustasin oma katsetustega.
Esimene, nagu paljudel teistelgi, läks natuke aia taha- suurest hirmust teha liiga tihe tainas, tegin hoopis liiga vedela. Järgmistel kordadel timmisin veidi maitset, taina õiget paksust ja üritasin leida seda õiget temperatuuri ja küpsetusaega oma ahjul. Nüüd olen saavutanud oma jaoks selle õige maitsega leiva ja julgen seda ka teiega jagada.
Juuretise sain "naabrinaiselt", aga kui võtta juuretist kellegi teise käest, siis veenduda eelnevalt ikka, kas selle pere leib sulle meeldib- juuretisest oleneb ju ka tohutult palju. Kes soovib ise juuretist teha, siis sellest on juttu "Koduleivaraamatus",  võib uurida ka nami-nami lehelt või näiteks Ragne blogist, kes on suur leivaküpsetaja.


Kogused on antud ühe suure pätsi leiva jaoks (mul suhteliselt suur vorm), väiksemate vormidega peaks koguseid tiba vähendama.
Leivateo juures on oluline ka meeles pidada, et see käib ikkagi tunde järgi- antud kogused on siiski umbkaudsed!

Enne leivategu aja halvad mõtted eemale ja tee asja mõnuga- ära kiirusta, sest leib on väga õrnatundeline ja võib solvuda kui sul puudub tuju või aeg. Minu leivad naudivad kerkimise ajal ka head muusikat!

Esimene päev
Võta 3sl juuretist (kui juuretisele on vesi peale tulnud, siis kalla see ära), lisa sellele 4,5-5 dl leiget vett ning rukkijahu niipalju, et moodustuks hapukoore paksune kört (umbes 180-200g). Sega ained hoolega kokku, viies tainasse võimalikult palju õhku. Segamiseks kasuta näiteks klaaskaussi, plastmasskaussi või puukaussi, metallist anumat ei soovitata kasutada.
Pane nüüd eeltainas sooja kohta rätiku alla umbes 12-14 tunniks tegutsema. Ma teen eeltaina tavaliselt 9 paiku õhtul ja toimetan edasi hommikul samal ajal. Soojaks kohaks sobiks näiteks vannitoapõrand (põrandasoojendusega), keskkütte puhul radika alune või peale ja kel saun kodus ,võib ka peale sauna jahtunud saunaruumi kasutada. Meeles tuleks pidada, et leivataigen ei talu eriti hästi tuuletõmmet!


Teine päev
Eeltainas peaks olema nüüd pealt kobrutav, siis on ta oma töö ära teinud. Võta juuretis järgmiseks leivateoks ja pane see näiteks purki ilma kaaneta või sellise kaanega, millele on augud sisse tehtud. Juuretis pane külmikusse järgmist leivategu ootama (seal säilib ta umbes 2-3 nädalat).
Nüüd lisa juuretisele ülejäänud ained- minu puhul on kogused sellised:

2,5 tl soola
50g pruuni suhkrut või siirupit (mina panen pooleks)
60 g maltoosat (annab tumedama värvuse ja mõnusa maitse)
1 peotäis nisujahu (aitab kergitamisel)
1 väike tl koriandrit
rukkijahu niipalju, et segades hakkaks tainas "lurtsuvat" häält tegema (u 300-350 g)
Lisada võib ka seemned paar peotäit (näiteks linaseemneid, päevalilleseemneid, kõrvitsaseemneid või seesamiseemneid)

Sega ained tainaks kas käega või puulusikaga ja ürita segades jälle õhku tainasse saada.
Võita leivavorm võiga (eriti hoolikalt jälgi nurkasid) ning tõsta leivatainas vormi nii, et vorm oleks täidetud 2/3. Tee käsi märjaks ja patsuta pealt tainas lamedaks, võid näpuga leiva sisse ka augud teha.
Tõsta vorm jälle sooja kohta rätiku alla kerkima umbes 2-4 tunnikeseks. Vorm peaks täis kerkima.
Kuumuta ahi 240 kraadini ja tõsta kerkinud leib ettevaatlikult ahju (et kerkinud osa alla ei vajuks), küpseta 240 kraadi juures 20 minutit. Nüüd alanda kuumus 200 kraadini ja küpseta leib lõpuni. Kokku võib olenevalt ahjust ja vormist kuluda küpsetamisele tund kuni poolteist. Minul küpseb ta tavaliselt kokku 1 tund 15 minutit. Vahepeal võib leiba pealt ka veega pintseldada, et koorik pehmem jääks ja kui leib kipub üle pruunistuma, siis kata lõpu poole ta hõbepaberiga.

Kui oled küpsetamise lõpetanud, siis keera vorm tagurpidi ja eemalda sealt leib. Kui leib kohe välja ei taha tulla, siis lase  tal veidi niiviisi tagurpidi olla ja proovi umbes 10-15 minuti pärast uuesti, siis peaks ta välja tulema, kuna leivast õhkuv aur peaks ta vormi küljest eemaldama (Pille nipp). Tee nüüd rätik niiskeks ja keera leib rätiku sisse jatuma- niiviisi muutub koorik pehmemaks ja leib küpseb omas kuumuses seest edasi. Kindlasti ära kohe leiba lahti lõika, sest siis jääb ta nätske.

Kui leib on jahtunud, siis lase hea maitsta!

Valmis leib peaks säilima ligi 2-3 nädalat.

Kui esimeste kordadega leib välja ei tule, siis ei tasu alla anda- küll lõpuks tuleb, ja kui juba tulema hakkab, siis ei vaata te poe leibade poolegi!

Edaspidi hakkan nüüd ka erinevaid maitseleibasid proovima ning oma õnnestunud sooritusi jagan tulevikus ka teiega. Hetkel juba ongi ahjus sibula-küüslauguleib.

teisipäev, 19. jaanuar 2010

Krevetirisoto

Veidi vürtsikas, samas veidi hapukas, aga ikkagi risoto!



Vaja läheb:
300g risotoriisi
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 väiksem tšillikaun
1,5 dl valget veini
170g kooritud krevette soolvees
200g külmutatud rohelisi herneid
0,5 sidruni mahl
1 sidruni riivitud koor
50 g riivitud parmesani
1 liiter köögiviljapuljongit
õli praadimiseks


Võta herned eelmine õhtu või sama päeva hommikul külmikusse sulama.
Valmista köögiviljapuljong ning hoia seda soojas.
Aja õli paksupõhjalises potis kuumaks. Haki sibul ja küüslauguküüned nind kuumuta õlis klaasjaks. Lisa risotoriis ja hakitud ning seemnetest puhastatud tšillikaun ja kuumuta kuni ka riis klaasjaks on muutunud. Lisa vein ning hauta kuni enamus sellest on aurustunud ja sisse tõmbunud.
Hakka paari kulbi kaupa puljongit lisama. Uus kulbitäis puljongit lisa siis kui eelmine on enamjaolt sisse tõmbunud. Jätka tegevust seni kuni riis on peaaegu pehme, aga hakkab kergelt veel hamba all vastu. Kui puljong peaks otsa saama, siis lisa edasi kuuma vett. Lisa nüüd rohelised herned, riivitud sidrunikoor, poole sidruni mahl, kurnatud krevetid ja riivitud parmesan. Kuumuta veel paar minutit ja jäta siis mõneks minutiks "rahunema". Maitse, vajadusel lisa soola. Serveeri kohe!

Inspiratsioon Toidutarest.

esmaspäev, 18. jaanuar 2010

Rosmariinised porgandid

Rosmariiniseid porgandeid võid valmistada lisandiks õhtusöögi kõrvale või kastmega snäkina serveerida!





Vaja läheb:
1 kg porgandeid
1 tl meresoola
1 sl suhkrut või siirupit
3 sl oliiviõli
1 tl kuivatatud rosmariini (värket rosmariini 1 sl)


Küüslaugukaste:
1 dl maitsestamata jogurtit (või hapukoort)
1 priske pressitud küüslauguküüs
2-3 tilka Tobasco kastet
tiba soola




Koori porgandid ja lõika meelepärase suurusega tükkideks.  Lao porgandid ahjuplaadile laiali.
Sega kokku maitseained ja õli ning vala porganditele. Sega porgandeid plaadil nii, et kõik saaks maitseaineseguga kokku.
Küpseta 225 kraadises ahjus 40-50 minutit.
Kui serveerid porgandeid suupistena, siis valmista kastmeainetest küüslaugukaste.

Allikas: "100 suppi, paja- ja vormirooga" 2. osa Lia Virkus, Angeelika Kang, Pille Enden

pühapäev, 17. jaanuar 2010

Hapukapsapirukas peekoni ja munaga

  Seda pirukat võib valmistada väikesteks tükkideks lõigatuna suupisteks, lõunasöögiks või salatilisandiga ka õhtusöögiks. Sven meil kõige suurem pirukasõber pole, aga seda sööb ta alati hea meelega.

 

Vaja läheb:
 500g lehttainast
500g hapukapsast
3-4 dl õunamahla
0,5 tl soola
2 tl fariinisuhkrut
120g suitsupeekonit
3 keedetud muna

Peale:
1 munakollane
1 tl vett
väike peotäis riivsaia





Hauta kapsaid õunamahlaga ligi pool tunnikest. Kui vahepeal märkad, et õunamahl on hautamisel otsa saanud, siis lisa väike törts juurde.
Lõika peekon viiludeks ja prae pannil pruuniks. Nõruta köögipaberil.
Purusta munad kahvliga peeneks. Maitsesta hautatud kapsas soola ja suhkruga, sega kulka peekon ja munad.
Rulli lehttainas õhemaks ristkülikukujuliseks. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja tõsta pool tainast plaadile ja teine pool las ripub üle ääre. Kata pool tainast täidisega, jäta äärtelt 1 cm ruum vabaks. Niisuta ääred veega ja tõsta teine pool tainast peale. Suru ääred kokku.
Klopi munakollane veega lahti ja pintselda pirukas seguga üle. Raputa peale riivsaia.
Küpseta 225 kraadises ahjus ligi veerand tundi.

Allikas: mugandatud raamatust "100 pirukat" Angeelika Kang ja Lia Virkus

laupäev, 16. jaanuar 2010

Tomati-mozzarellaruudud

Tomat, mozzarella ja basiilik loovad üheskoos nii imelise koosluse, mis kõigile juba tuttav ja lähemat kiitmist ei vaja. Maitseküllase pesto embuses saab neist aga kiiresti ka ühed imehead suupistepirukad, mis ahjusoojana on tõelised südametevallutajad.


 




Vaja läheb:
500g (pärmi)lehttaigent
1 purk pestot
300-400g (kirss)tomateid
250g mozzarellat
värskeid basiilikulehti








Aseta ahi 220 kraadi juurde soojenema.

Rulli taigen jahusel pinnal veidi õhemaks ja lõika terava noa või tainalõikuriga ruutudeks.
Lõika tomatid ja mozzarella viiludeks.
Määri igale ruudule teelusikatäis pestot, lao sellele tomati- ja mozzarellaviiilud ning kõige peale aseta üks basiilikuleht.


Küpseta 220 kraadi juures 12-15 minutit või kuni taina ääred kuldpruuniks värvuvad.

Parimad ahjusoojana.

reede, 15. jaanuar 2010

Kaneeline õunajook

Kergelt kaneelise mekiga vitamiinilaks. Väga maitsev ja kosutav!


Kogused ühe kopsaka klaasitäie jaoks. Suurenda koguseid vastavalt joojate arvust.


Vaja läheb:
1 õun
1 küpse banaan
peotäis rosinaid
2 sl (kuhjaga) maitsestamata jogurtit
60 g kodust õunamahla
näpuotsaga kaneeli
1 tl mett







Leota rosinaid õunamahlas paar tundi.
Koori ja haki õun ja banaan. Pane tükid blenderisse, lisa maitsestamata jogurt, rosinad koos õunamahlaga, kaneel ja mesi. Purusta ühtlaseks joogiks. Naudi kohe!

Allikas: ajakiri "Köök"

neljapäev, 14. jaanuar 2010

Ahjulõhe

/Prindi retsept/
See on üks lihtsamaid versioone ahjulõhe valmistamiseks, samas kogu oma lihtsuses ülimalt maitsev. Meie laual väga tihe külaline. Lõheribadele peale laotud sidruniviilud hoiavad kala küpsemisel mahlasena ning annavad seejuures ka tublisti maitset. Sobib suurepäraselt kokku hapukurgi-majoneesikastme ja keedukartuli või ahjuköögiviljadega.



Vaja läheb:
lõhefileed (sööja kohta umbes 150-200g)
kalamaitseainet ürtidega
soola
sidrunipipart
värsket tilli
sidrunit viilutatuna

Hapukurgi-majoneesikaste:
mõni hapukurk
majoneesi
värsket hakitud tilli






Lõika lõhefilee portsjoniteks ning hõõru sisse maitseainetega. Raputa igale tükile veidi tilli ja lao peale sidruniviilud. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit või kuni tükid on ilusti läbi küpsenud.
*Ära üle küpseta, siis kaotab kala oma mahlasuse.

Kastme jaoks lõika hapukurgid väikesteks kuubikuteks, sega juurde nii palju majoneesi, et kaste meeldiva paksusega tuleks. Ma teen tavaliselt üpris paksu.  Lõpuks raputa sisse veidi värsket tilli.

Serveeri keedukartuli või ahjuköögiviljadega.



teisipäev, 12. jaanuar 2010

Mustikasupp

Kõik, kes Kuutsemäel talvemõnusid on nautimas käinud, teavad ka Kuutseka kuulsat soojendajat "Mustikasuppi". See talv pole ise veel mäele jõudnud (varsti-varsti ehk), seega sai nami-nami abiga ise supitegu ette võetud.
Meile meeldib ta just sellise mitte väga paksu ja mitte väga vedela joogina, mida saab otse klaasist või tassist juua.


Vaja läheb:
4 dl mustikaid
7+1 dl vett
0,5 dl suhkrut
2 sl (maisi) tärklist

Pane mustikad 7 dl vee ja suhkruga potti ning keeda umbes 15 minutit. Tõsta pott tulelt ning lisa supile juurde pidevalt segades 1 dl veega segatud tärklis. Pane pott tulele tagasi ja kuumuta keemiseni, eemalda jälle tulelt ja serveeri suppi soojalt.

Kes soovib tiba paksemat suppi võiks lisada rohkem tärklist ja siis võib soovi korral serveerimisel kasutada ka kohupiimakreemi või vahukoort.

Mustikasupp pidi hea abiline muideks siis olema ,kui kõhuhädad vaevad- just need hädad, mis sunnivad tualetti tavalisest tihedamini külastama!

esmaspäev, 11. jaanuar 2010

Hernesupp

Hernesupp on minu puhul ehe näide sellest, kuidas inimeste maitsemeeled võivad aastatega äärmusest äärmusesse muutuda. Väiksena oli hernesupi söömine minu jaoks suur piin, aga nüüd on see üheks minu lemmikuks talviseks soojendajaks kujunenud. Meile meeldib kui hernesupp on paks ja herned puruks keenud, seega panen herned ja kruubid juba eelmisel õhtul külma veega likku ning keedan suppi nii kaua, kuni soovitud tulemus on saavutatud.







Vaja läheb:
4 dl kuivatatud herneid
1-1,5 dl odrakruupe
500-600g suitsuseakooti
1 suur sibul
2 keskmist porgandit
2 liitrit vett
1 sl sinepit
soola







Pane herned ja kruubid eelmisel õhtul külma veega likku. Enne supi keetmist loputa ja nõruta nad hoolega üle.


Tõsta suitsuseakoot külma veega potti ja lase keema tõusta. Koori pinnale tekkinud vaht. Kui vahtu enam ei teki, siis lisa ka herned, kruubid, porgandid ja sibul.
Lase tasasel tulel podiseda kuni herned on pehmeks ja katki keenud (umbes 1,5h).

Tõsta seakoot supist välja, eemalda kondilt liha ja tõsta see supi sisse tagasi.
Maitsesta soola ja sinepiga.

*Kui supp saab liiga paks, siis lisa veidike keevat vett.

Serveeri hakitud maitserohelisega.

pühapäev, 10. jaanuar 2010

Kartulivorm hakkliha ja seentega

/Prindi retsept/
Lihtne ja maitsev vormiroog, mis meie peres sai liiga kiiresti otsa. Originaalretseptis olid marineeritud seened, aga kuna mul külmikus leidus veel ema sahvrist näpatud seenesalati hoidist (kupatatud seened, tomat, sibul, porgand), siis läks see käiku- sobis ideaalselt! Kel seenesalatit kodus pole võtta ja puuduvad ka marineeritud seened, need võivad kasutada ka värskeid või soolatud seeni. Soolatud seened tuleks siis eelnevalt loputada ja läbi praadida ja värsketele seentele võiks maitseks lisada marineeritud kurki.

Vaja läheb:
700g kartuleid
400 g veisehakkliha
0,5 l purk seenesalati hoidist või marineeritud seeni või soolaseeni või kupatatud seeni
1 sibul
2 küüslauguküünt
3 keskmist tomatit
soola
pipart
hakklihamaitseainet
basiilikut

Munapiim:
2 dl piima
2 muna
soola
pipart

Peale:
100 g riivjuustu



Koori kartulid ja lõika viiludeks. Pane külma veega keema. Keema hakkamise momendist lase 5-7 minutit keeda ja siis kurna kartulid.
Haki sibul ja pressi küüslauk. Pruunista koos hakklihaga pannil (mitte liiga pruuniks!). Maitsesta soola, pipra ja hakklihamaitseainega.
Võta kõrgete äärtega ahjuvorm ning laota selle põhjale pool kartulitest, raputa neile peale natuke soola, siis laota neile peale pool hakklihast ja pool seentest. Korda tegevust teise poole kogustega.
Kõige peale laota viilutatud tomatid.
Valmista munapiim: klopi munad piimaga lahti, maitsesta kergelt soola ja pipraga. Vala segu vormile ja suru kätega massi veidi kokku.
Raputa tomatitele peale natuke basiilikut.
Küpseta 200 kraadises ahjus 30-35 minutit. Poole küpsetamise ajal raputa vormile peale riivjuust.


Allikas: mugandatud raamatust "100 suppi, paja- ja vormirooga" 2. osa

reede, 8. jaanuar 2010

Kana-virsikusalat

Seda salatit võid serveerida kergeks lõunaks, mõne liharoa kõrvale või suvel grilli juurde.





Vaja läheb:
1 väiksem hiinakapsas
1 paprika
1 kurk
4 tomatit
1 virsikukompott
2 grill- või suitsukanakoiba
1 väiksem pakk soolapähkleid








Nõruta virsikud ja haki kõik komponendid kuubikuteks (kanalt eemalda enne nahk), lisa soolapähklid ja sega kõik kokku. Serveerida võib kohe.

neljapäev, 7. jaanuar 2010

Seenemuffinid

/Prindi retsept/
Nende muffinitega võib isegi väiksemaid seenesõpru seeni sööma meelitada. Ja samas on need ka hea võimalus seisma jäänud soolaseente ärakasutamiseks. Soovi korral võib osa seente kogusest asendada singiga, saab ka väga maitsva tulemuse.

Kogusest valmib 12 muffinit.

 

Vaja läheb:
200 g soolaseeni
1 sibul
50 g võid
200 g maitsestamata jogurtit
2 muna
4 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
100 g riivjuustu
natuke soola (0,5-0,75 tl umbes)
tsipake valget pipart
tsipake estragoni
õli praadimiseks




Loputa soolaseened hoolikalt ja kurna sõelale. Haki väikesteks tükkideks.
Koori sibul ja haki väikesteks tükkideks. Prae sibulat ja seeni seni, kuni seened enam vedelikku endast ei väljuta. Jäta jahtuma.
Sulata ja jahuta või. Sega kokku maitsestamata jogurt ja või, lisa ükshaaval ka toasoojad munad.
Sega kokku jahu, küpsetuspulber, maitseained ning vala segu jogurtisegule ning sega ühtlaseks tainaks. Viimasena lisa jahtunud seened sibulaga ja riivjuust ning sega kõik veel korralikult läbi. Tõsta tainas muffinivormidesse ja küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit.

Serveeri soojalt või jahtunult.

teisipäev, 5. jaanuar 2010

Kana Korma

Kana Korma kuulub karritoitude sekka, aga vaatamata sellele on ta väga maheda maitsega.
Antud isend siin on valminud Jamie Oliveri retsepti järgi, millest jätsin välja värske tšilli ning kikerherned, aga kes soovib vürtsikamaid elamusi võib vabalt ka selle tšillikauna roale juurde lisada. 

Vaja läheb:
800 g kanafileed
2 keskmist sibulat
pöidlasuurune jupp ingverit
väike kimp värsket koriandrit (kui värsket pole, siis ka pulber ajab asja ära)
1/2 purki Korma karripastat
400 ml kookospiima
peotäis mandlihelbeid
2 sl kookoshelbeid
õli
tükike võid
(400 g purk kikerherneid)
(1 tšillikaun)

Serveerimiseks:
maitsestamata jogurtit
veidi värsket koriandrit
mandlilaaste
sidrunisektorid mahla pressimiseks

Lõika kanaliha kuubikuteks (u 2x2 cm), koori ja haki sibulad ning ingver. Kui kasutad tšillit, siis puhasta see seemnetest ja haki peeneks. Kui kastuad kikerherneid, siis kurna ja loputa need.
Aja õli suures paksupõhjalises kastrulis kuumaks. Vala kanatükid kastrulisse ja prae neid paar minutit, et nad värvi muudaks. Vala juurde sibulad, ingver, koriandrivarred (ja tšilli) ning tükike võid. Pruunista kuni sibul on klaasjas. Lisa potti kookospiim, korma pasta, mandlihelbed, kookoshelbed (ja kikerherned) ning hauta tasasel tulel kaane all umbes 30 minutit.
Maitse ja vajadusel lisa ka meresoola ja musta pipart, aga minu arvates see polnud absoluutselt vajalik.

Serveeri riisiga. Tõsta peale paar lusikatäit maitsestamata jogurtit, puista peale natuke mandlihelbeid ning koriandrilehed. Pane kõrvale sidurnisektorid mahla pressimiseks.

Allikas: "Jamie Kokakool" Jamie Oliver

pühapäev, 3. jaanuar 2010

Peekoni-juustumuffinid

Väga mõnusad soolased ampsud. Antud kogusest tuleb peekoni maitse kenasti esile, aga kes eriti suur peekonisõber on võib isegi peekonit rohkem lisada. Küll küllale liiga ei tee!
Retsepti leidsin Liiz17 blogist ja kohandasin seda natukese endale sobivamaks.

Antud kogusest saab 12 muffinit.

Vaja läheb:
150 g suitsupeekonit
1 suur sibul
100 g võid
200 g jahu
80 g riivitud parmesani
100 g riivjuustu
2 muna
2 dl piima
1 tl suhkrut
1 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit

 Haki peekon ja sibul.
Sulata või pannil ja prae selles peekon ja sibul.
Sega kokku jahu, suhkur, sool ja küpsetuspulber.
Vispelda kausis munad piimaga lahti, sega hulka kuivainete segu, peekon ja sibul võiga ning juustud. Sega ühtlaseks tainaks.
Küpseta 180 kraadi juures 25-30 minutit.

laupäev, 2. jaanuar 2010

Spagetikook

Väga liharohked jõulud on selleks korraks selja taga ja vana aasta sai ka suure pauguga ära saadetud. Peale jõule ähvardasin S-i, et nüüd sööme kuu aega ainult riisi ja kana, mille peale tema vaikselt küsis, et kas isegi makarone ei saa???
Esimene jaanuar on nagu ta on, midagi lahti niikuinii ei ole ja tuli valmistada miskit olemasolevatest asjadest. Eeskujuks oli üks Jamie Oliveri retsept, mida sai oma külmkapi sisu järgi kohandatud. Sven sai igatahes oma makaronid ja kiitis ka veel!

Kogusest jagub kuuele.

Vaja läheb:
6 dl piima
4 muna
150 g feta kuubikuid
10 päikesekuivatatud tomatit
2 peotäit beebispinatit
1 punane tšillipiprakaun
400 g spagette
soola (ei maksa koonerdada)
purustatud musta pipart
50g riivitud Parmesani (või tavalist riivjuustu)


Keeda spagetid soolaga maitsestatud vees al dente. Loputa ja jäta nõrguma.
Haki tšillipipar peeneks, tükelda ka päikesekuivatatud tomatid ja spinatilehed väiksemaks.
Vispelda munad piimaga lahti, maitsesta soola ja pipraga. Lisa hulka fetakuubikud, hakitud tšillipipar, päikesekuivatatud tomatid, spinat ja keedetud spagetid. Sega korralikult läbi.
Määri pirukavorm võiga või vooderda küpsetuspaberiga. Vala spagetisegu vormi ja küpseta 180 kraadi juures 40 minutit. 10 minutit enne küpsetamise lõppu raputa peale riivitud parmesan.
Enne lahti lõikamist lase natuke jahtuda.

*"Koogile" võib lisada ka miskit lihalist, näiteks suitsuvorsti või kana.