pühapäev, 28. veebruar 2010

Kohupiimapannkoogid halvaaga

Tavaliselt teeme me pühapäeva hommikul ilusaid suuri ja õhukesi ülepannikooke. Seekord juhtus külmkapis vedelema üks tuub kohupiimakreemi ja sahtlis ootas juba pikemat aega oma kasutuskorda üks karp halvaad. Mõeldud, tehtud! Tulemuseks kergelt halvaase kõrvalmaitsega meile kõigile tuntud kohupiimapannukad.

Kogusest valmib umbes 7-8 väikest pannkooki.






Vaja läheb:

300g vaniljemaitselist kohupiimakreemi
2 muna
50g halvaad
3 sl jahu
näpuotsaga soola
õli praadimiseks








Klopi munad lahti, lisa kohupiimakreem, sool, jahu ja riivi sisse ka halvaa. Sega kõik komponendid ühtlaseks üpris paksuks tainaks ja tõsta umbes pooleks tunniks külmikusse.
Kuumuta pannil õli ja tõsta väikese kulbiga pannile parajad portsud (võib lusikaga veidi madalamaks vajutada kui paksud jäävad). Prae mõlemalt poolt ilusaks pruuniks ja serveeri kas kohupiimakreemi, mee või lemmikmoosiga. Hapuka tikrimoosiga maitses eriti hea!

reede, 26. veebruar 2010

Hernepüreesupp piparmündi ja peekoniga

Mõnusa roheka tooniga kiirelt valmiv supp, mille lisavad värskust piparmünt ja laim, tiba suitsust maitset annab peekon ja kreemisust lisab koor.

Kogusest saab söönuks 3-4 isikut.

 
Vaja läheb:

õli praadimiseks
1 keskmise suurusega porrulauk
2 varsselleri vart
400g külmutatud rohelisi herneid
2 küüslaugu küünt
1/2 laimi mahl
väike peotäis piparmündi lehti
100g suitsupeekonit
0,9 liitrit köögiviljapuljongit
1 dl kohvi- või vahukoort
meresoola
purustatud musta pipart





Tõsta herned külmast välja sulama.
Viiluta porrulauk ja varsselleri varred, haki küüslauk peeneks, eemalda peekonil kamar ja lõika viiludeks.
Aja pannil õli kuumaks, prae selles hakitud porrut ja sellerit keskmisel kuumusel kuni pehmenemiseni. Lisa hakitud küüslauk ja prae veel paar minutit. Vala segu potti, lisa sulatatud herned ja köögiviljapuljong ja keeda kuni herned on pehmeks saanud (umbes 15 minutit).
Samal ajal pruunista pannil peekon.
Kui herned on pehmeks keenud, siis tõsta pott tulelt ja lase veidi  jahtuda. Lisa peekon ja piparmünt ning püreesta supp blenderi või saumiksriga. Lisa laimimahl, koor ja maitse järgi soola pipart.
Aseta pott jälle tulele ja kuumuta korra üle, aga ära enam keema lase. Serveeri näiteks kuklitega.

*Inspiratsiooni sain Jamie Oliverilt.

neljapäev, 25. veebruar 2010

Kergelt juustused ürdikuklid

Mõnusad-mõnusad kuklid, mis täidavad toa hea lõhnaga ja maitsevad suurepäraselt hommikukohvi või supi kõrvale. Tavalistest saialistest ka tervislikum versioon tänu suurele täisteranisujahu sisaldusele. Parimad samal päeval süües.

Kogusest valmib 24 kuklit.


Taigen:
5 dl käesooja piima
50g presspärmi
2 sl heledat siirupit või mett
1,5 tl (ürdi)soola
1,5 tl kuivatatud punet
1,5 tl kuivatatud basiilikut
3 küüslaugu küünt
2,5 dl riivjuustu
5 dl nisujahu
6-7 dl täisteranisujahu
100g võid

Katteks:
piima pintseldamiseks
seesamiseemneid



Sulata või ja jäta jahtuma.
Hõõru kausis pärm siirupi ja soolaga vedelaks. Lisa piim ja sega läbi. Lisa maitseained, pressitud  küüslauk, riivjuust, nisujahu ja umbes 1/3 täisteranisujahust.
Lisa sulatatud või ja sega läbi. Hakka tasapisi pidevalt segades ülejäänud täisteranisujahu tainale lisama kuni taigen kausi küljest lahti lööb. Sõtku hoolega ühtlaseks.
Tõsta taigen rätiku alla sooja kohta ja lase tal kahekordseks kerkida (umbes tunnike).
Pudista lauale veidi jahu ja veereta tainast jäme "vorstike". Jaga saadud "vorstike" noaga lõigates 24-ks viiluks. Vormi viiludest käte vahel kuklid ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Ahjuplaat tõsta jälle sooja kohta ja lase kuklitel järelkerkida (ligi 15 minutit). Pintselda või pritsi kuklid piimaga ja raputa peale seesamiseemneid. Küpseta 225 kraadises ahjus umbes-täpselt 12 minutit.

*Retsepti tiba mugandatud nami-nami retseptikogust

kolmapäev, 24. veebruar 2010

Burgundia lihapada

Mõni aeg tagasi sattusin sõbra soovitusel vaatama filmi "Julie & Julia", mis räägib noorest naisest Juliest, kes võtab ette blogiprojekti läbi proovida kõik Julia Childi esimese raamatu retseptid. Eriti pelgas neist retseptidest Julie boeuf bourguignon-i, ehk siis meile tuntud Burgundia lihapada, mis tal esimesel korral ka ebaõnnestus (tegelikult ei ole asi üldse nii hull!). Igatahes sealt meenus mulle, et jube ammu pole isegi Burgundia pada saanud/teinud. Juhuste kokkusattumisel täitus meie sügavkülmik ka just suure laari herefordi lihaga ja mis siis muud kui pott tulele ja tööle ! Mõtlesin korra isegi, et võtaks ette Julia Childi retsepti ja teeks seekord nii, aga lõpuks jäin ikka meie kodumaise versiooni juurde, mida olen Kodukirjast enese jaoks mugandanud. Ikka see kindla peale minek!
Burgundia pada valmistades peab varuma endale aega, sest umbes kolm  tundi sellest kulub kindlasti ära, aga tulemus on seda väärt! Ja enamuse sellest ajast podiseb roog ju suisa ise, vahepeal peab lihtsalt seltskonda pakkuma.

Kogusest jagub umbes 6-7 sööjale.


Vaja läheb:

1 kg veiseliha (praetükk)
200g suitsupeekonit
6 dl punast veini
4 dl lihapuljongit
4 küüslauguküünt
250g šalottsibulaid
4 sl tomatipastat
3-4 porgandit
1 loorberileht
4 sl nisujahu
200g šampinjone
soola
purustatud musta pipart
praadimiseks õli
2 sl võid


Kuumuta pannil õli.
Lõika liha kuubikuteks (u 4x4 cm) ja pruunista pannil mõlemalt poolt läbi. Lõpuks lisa ka jahu ja pruunista veel minut-kaks. Vala lihatükid paksupõhjalisse potti.
Lõika peekon viiludeks ja pruunista samal pannil, kus lihagi, vala samuti potti.
Vala lihale peale vein ja lihapuljong, tomatipasta, loorberileht ja maitsesta kergelt soola ja pipraga. Lase tasasel tulel haududa umbes tund aega.
Samal ajal koori sibulad ja lõika pooleks, puhasta küüslauguküüned ja haki peeneks, koori porgandid ja lõika sobiva suurusega tükkideks.
Kuumuta pannil õli ja prae sibulad kergelt läbi, lisa lõupoole ka küüslauk ja kuumuta veel paar minutit.
Kui liha on tunnikese haudunud, siis lisa potti sibulad, küüslauk ja porgandid.
Hauta edasi kuni liha on pehme (selleks kulub keskmiselt 1,5 h veel).
Viiluta šampinjonid ja pruunista võis. Kui liha hakkab valmis saama, siis kümmekond minutit enne lõppu lisa potti ka pruunistatud seened ja hauta lõpuni.
Maitse, vajadusel lisa veel soola või pipart.
Serveeri näiteks keedetud kartuliga.
 Naudi punase veini ja veise suurepärast kooslust!

teisipäev, 23. veebruar 2010

Banaanikeeks Nigella moodi

Nigella Lawson, keda ma absoluutseks magustoitude kuningannaks pean, on selle keeksiga täpselt naelapea pihta tabanud. Mahlased banaanid, rummised rosinad ja Kreeka pähklid annavad tulemuseks lihtsa, ent küllusliku keeksi, mis suudab oma mahlakust veel mitu päeva peale küpsetamist säilitada. Kuna Nigella küpsetised kipuvad tihtilugu keskmise eestlase maitsele veidi liiga magusad ja rammusad olema, siis olen veidi originaalkoguseid vähendanud, aga neid võib julgelt isegi veel kärpida. Olen vahel isegi osa või kogusest ka hapukoore või piimaga asendanud ja särtsuks veidi laimimahla sisse pressinud. Olen pidanud ka vähemate rosinate ja pähklitega läbi ajama ja isegi väiksema koguse banaanidega, aga uskuge või mitte, alati on keeks lõpuks hästi välja kukkunud. Seega võite soovi korral seda niigi "lahjendatud" retsepti vastavalt soovile veelgi kergemaks timmida.




Vaja läheb:
2 muna
125g suhkrut
3 banaani (umbes 300g kooritult)
100g võid
2 tl küpsetuspulbrit
175g (umbes 3 dl)  jahu
0,5 tl soola
100g rosinaid
0,5 dl rummi rosinate leotamiseks
60g Kreeka pähkleid
1tl vanilliekstrakti





Pane rosinad paar tundi (kuni üleöö) enne keeksi küpsetamist rummi sisse ligunema. Kiirem versioon on neid õrnal kuumusel rummis veidi kuumutada, aga mitte keema lasta!

Sulata või ja jäta jahtuma.

Aseta ahi 170 kraadi juurde soojenema.

Purusta pähklid, püreesta banaanid ja soovi korral(!) kurna rosinad. Kui laste pärast muret pole, siis kasuta leotamiseks kasutatud rumm keeksi sees ära.

Sega väiksemas kausis jahu, sool ja küpsetuspulber.

Sega suuremas kausis sulatatud või ja suhkur, lisa edasi segades ükshaaval munad ja siis püreestatud banaanid. Lisa pähklid, rosinad (soovi korral koos rummiga) ja vanilliekstrakt pidevalt puulusikaga segades.
Lisa lõpuks vähehaaval ja pidevalt segades juurde ka kuivainesegu.


Määri keeksivorm võiga ja raputa siis kergelt üle jahuga, et hiljem oleks hõlpsam keeksi vormist välja saada. Vala taigen vormi ja kui täidisest jäi banaani järele, siis selle võib õhukesteks viiludeks lõigata ja keeksile peale laduda. Küpseta 170 kraadi juures umbes tund aega. Kontrolli valmidust puutikuga keeksi keskelt (kui tikk jääb puhtaks, siis keeks valmis).

Lase keeksil vormis maha jahtuda (vähemalt 10-15 minutit) enne kui ta sealt välja kummutad.

Lõika viiludeks ja serveeri!

  
Retsepi on mugandatud Nigella Lawsoni raamatust "How to be a Domestic Goddess".

pühapäev, 21. veebruar 2010

Praetud kanamaks Liibanoni moodi

Paprikadipi postituse juures ma juba mainisin paar nädalat tagasi toimunud nami-namikate Liibanoni-mezze õhtut, kus tutvusime põgusalt Liibanoni köögi hõrgutistega. Tollest samast õhtust on kummitama jäänud mind just seesama praetud kanamaks, mis mul esimesel korral kodus järgi tehes maitse poolest veits aia taha läks. Nimelt kehtib minu maitsestamise kohta ütlus: mida rohkem, seda uhkem! No olgem ausad, tihti see siiski nii ei ole ja tol korral sattusin koriandriga hoogu, mille maitse jäi üle käima. Siit hoiatus ette kohe- ärge koriandriga hoogu sattuge! On küll ilus roheline, aga annab maitset ka!
Teisel katsel tegin ma midagi, mida mind tihti tegemas ei näe: ma ajasin retseptil näpuga järge! Ma ju teadsin, mis tegelikult tulemus olema peab ja ma tahtsin just seda, vähemaga enam ei leppinud. Loomulikult seekord oligi kõik nii nagu ma mäletasin, suurepärane. Maks on senini minu jaoks selline teisejärguline toiduaine olnud, aga tegelt tuleb lihtsalt tunnistada, et ma polnud lihtsalt enda jaoks "seda õiget" veel saanud.
Tulemus on väga mahlane, suussulav (jah, just nimelt- maks ja sulab suus) ja lihtsalt taevalik!



Vaja läheb:
1 sibul
5 nelgitera
õli praadimiseks
0,5 tl jahvataud vürtspipart
0,25 tl musta pipart
meresoola
2 sl hakitud värsket koriandrit
3-4 küüslauguküünt
1 väiksemast sidrunist pressitud mahl

Haki kanamaksa tükid kaheks kolmeks.
Koori sibul ja torka nelgiterad sibulasse.
Kuumuta pannil õli koos "nelgisibulaga" mõõdukalt tugeval kuumusel.
Kui õli on piisavalt kuumaks läinud, siis vala pannile kanamaksad ja aeg-ajalt segades pruunista 3-4 minutit, suuremate tükkide puhul võibolla isegi 5-6 minutit, aga kindlasti ei tohi üle pruunistada, siis kaotab maks oma mahlakuse.
Lisa vürtspipar, must pipar, meresool, sidrunist pressitud mahl ja peeneks hakitud küüslauk. Pruunista veel minut aega.
Lisa hakitud koriander, sega läbi ja eemalda pann kohe tulelt. Serveeri koheselt!



Allikas: nami-nami retseptikogu

laupäev, 20. veebruar 2010

Šokolaadikeerud

Täna alustasime oma hommikut eriti patuselt ja magusalt. Aga kui väljas ilm midagi erilist ei luba, siis tuleb kuidagi teisiti oma enesetunnet ergutada. Oi, kui erksad me nüüd oleme :)


Pärmitainas:
25g presspärmi
3 dl leiget piima
500g jahu
1 tl jahvatataud kardemoni
1 lahtiklopitud muna (toasoe)
1 tl soola
1 dl suhkrut
100g sulatatud ja jahutatud võid

 Täidis:
300-400g Nutellat (oleneb kui šokolaadist tulemust soovid) mul oli 400g
100g rosinaid
100g sarapuupähkleid
rummi rosinate leotamiseks
1 muna määrimiseks



Täidise jaoks pane rosinad paar tundi enne küpsetamist (veel parem kui terve öö ligunevad) rummiga likku. Purusta sarapuupähklid peeneks ja pane Nutella sooja kohta seisma, et ta määritav oleks.


Valmista pärmitaigen. Sulata või ja jäta jahtuma. Vedelda pärm soola ja suhkruga segades, lisa käesoe piim, kardemon ja lahtiklopitud muna. Lisa umbes 2/3 jahust, sega. Lisa nüüd juurde jahtunud või ja ülejäänud jahu ja sõtku hoolega ühtlaseks tainaks. Tõsta taigen rätiku alla sooja kohta kuniks ta on kahekordseks kerkinud.

Pane ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Jaga taigen kaheks. Võta pool tainakogusest ja rulli jahusel pinnal ristkülikuks. Määri pool Nutellast tainale. Nõruta rosinad ning laota pooled rosinad ja pooled purustatud pähklid Nutellakihile. Hakka pikemast küljest tainast kokku rullima. Rullist lõika u 1,5 cm paksused viilud. Samuti toimi teise poole tainaga.

Täida muffinipann muffinipaberitega ja aseta igasse pesasse üks lõigatud viil (võib ka lihtsalt küpsetuspaberiga kaetud pannile laduda). Pintselda viilud lahtiklopitud munaga üle ja küpseta 200 kraadises ahjus umbes 20 minutit.
Väga maitsvad soojalt!


reede, 19. veebruar 2010

Koorene penneroog suitsulõhe ja väikese apelsinilisandiga

/Prindi retsept/
Mõnus koorene pastaroog, mis sobib suurepäraselt argiõhtusse oma kiire valmimisaja tõttu, aga miks mitte seda ka nädalavahetusel külalistele pakkuda. Apelsin annab asjale mõnusa magusa ja mahlase maitselisandi, aga veenduma peaks enne kindlasti, et apelsin kibe pole, sest see võib kogu roa ära rikkuda. Retseptis võib suitsulõhe vabalt ka kanaga asendada ja tulemus on samuti väga hea!
Rooga tasuks teha sellises koguses, mis kohe ära süüakse, kuna seistes kaotab oma kooresuse.

Kogused neljale sööjale.



Vaja läheb:
350g pennesid
vett pennede keetmiseks
1 sibul
100g maitsestamata toorjuustu
3 dl kohvi- või vahukoort
300g suitsulõhet (või kanafileed)
1 magus apelsin
soola, pipart
0,5 tl pasta rosso maitseainet
õli praadimiseks
suur peotäis hakitud peterselli






Keeda penned rohkes soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks ja nõruta.
Koori apelsin noaga nii, et lõikad ümbert valge osa ära, haki kuubikuteks.
Kuumuta pannil õli, haki sibul peeneks ja prae pannil klaasjaks. Lisa toorjuust ja sega kuni juustu pehmenemiseni. Lisa koor ja maitseained, kuumuta keemiseni. Lisa puhastatud ja tükeldatud lõhe, 2/3 petersellist, penned ja 2/3 apelsinikuubikuid, kuumuta korra läbi (ära lase keema tõusta). Serveeri kohe koos allesjäänud apelsinikuubikute ja peterselliga.

Retsepti kohandatud Nipiraamatust.

kolmapäev, 17. veebruar 2010

Chana Masala e. Kikerhernekarri

Chana Masala on India karriroog, mille põhilisteks komponentideks on ilmselgelt juba kikerherned, tomatid ja otseloomulikult rida vürtse. Maitseainete nimekiri on pikk, aga vürtsikama toidu armastajatel ei tohiks kodusest maitseainekapist väheks jääda. Karri on sobilik ka taimetoitlastele ning süüa võib teda näiteks kas riisi või chapatiga.
Tegemist ei ole küll ülivürtsika roaga, aga samas ega väheks ka ei jää! Järelmaitse on kergelt hapukas.


Vaja läheb:
1 sl õli
2 keskmise suurusega sibulat, hakitult
2 küüslauguküünt, hakitult
2 tl peenelt hakitud või riivitud värsket ingverit
1 värske roheline chillipipra kaun, hakitult
1 sl koriandrit
2 tl vürtsköömneid
1/2 tl Cayenne`i pipart
1 tl kurkumit
2 tl paprikapulbrit
1 tl garam masalat
400g purk konserveeritud kooritud tomateid, hakitult
2 x 400g purk kikerhernekonservi, nõrutatud
0,5-1 tl soola
1/2 sidrunist pressitud mahl
2 dl vett


Karri tegememisel oleks oluline kõikvõimalikud hakkimised ja mõõtmised eelnevalt ära teha, seega:

Haki sibulad, küüslauk, ingver ja tšillipipar peeneks. Mõõda väiksesse kaussi maitseained, v.a. sool ja garam masala. Nõruta kikerherned.

Aja paksupõhjalises potis õli kuumaks. Vala potti hakitud sibulad, küüslauk, ingver ja tšillipipar, kuumuta segades umbes 5 minutit. Lisa maitseained, kuumuta segades veel paar minutit. Vala peale tomatid (väiksemaks hakitud, aga koos kogu vedelikuga), nõrutatud kikerherned ja vesi. Alanda kuumust ja lase kaane all haududa umbes 20 minutit. Poole haudumise pealt lisa garam masala ja hauta edasi. Lõpus lisa sool ja pressitud sidruni mahl, sega läbi ja serveeri!

Toitu kannatab ka järgmisel ja ülejärgmisel päeval üles soojendada, maitseomadused ainult paranevad!

Allikas: Smitten Kitchen blogi, väikeste omapoolsete mugandustega

esmaspäev, 15. veebruar 2010

Rummise mekiga šokolaadimuffinid

Kuna "mees-sõbra" jaoks peab õige magustoit ikka šokolaadi sisaldama ja minule meeldib kui šokolaadisel asjal on kerge rummine mekk juures, siis sõbrapäeva hommikuks valmisid just sellised muffikud, mis meie mõlema soovidele vastasid, lisaks veel kerkisid nad väga hästi ja maitsesid head ka järgmisel päeval.

Kogusest valmib 15 muffinit.

Vaja läheb:
250g jahu
2 muna
1,5 dl suhkrut
2 spl kakod
2 dl kohvikoort
100g võid
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl rummiessentsi
100g šokolaaditükke
näpuotsaga soola


Pane ahi 200 kraadi juurde soojenema.
Sulata või ja jäta jahtuma.
Klopi munad suhkruga lahti, lisa kohvikoor, rummiessents, kakaopulber, sool, jahtunud sulavõi, jahu-küpsetuspulbrisegu ja šokolaaditükid ning sega ühtlaseks tainaks.
Tõsta muffinipaberid muffinivormi ning täida need 2/3 ulatuses tainaga. Küpseta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit. Kontrolli puutikuga valmidust.

laupäev, 13. veebruar 2010

Ürdised ricotta-gnocchid

Nami-namis on hetkel käimas kooskokkamine teemal Gnocchi, kneelid jm väikesed ja suured klimbilised. Otsustasin ka seekord käe külge lüüa kuna varem pole gnocchidega kokku puutunud ja pean häbiga tunnistama, et polnud üldse nende olemasolugagi eriti kursis. Enne alusatmist uurisin paljusid erinevaid retsepte ja mida enam uurisin, seda enam tekkis tunne, et need asjad pole just minu jaoks- klimbid pole kunagi eriti minu teema olnud! Õnneks siiski otsustasin suure uurimise lõpuks asja ära proovida ja JUMAL TÄNATUD!!!- tulemus oli imehea! Isegi härra kodus, kes on toidu suhtes suurem ninakrimpsutaja kui mina, oli asjast üpris vaimustuses ja kindlasti leiab gnocchisid meie toidulaualt teinekordki.



Gnocchid:
250g ricottat
25g riivitud Parmesani
1 lahtiklopitud muna
70g jahu+ jahu rullimiseks
1 peotäis hakitud värskeid ürte (mul läks käiku basiilik, tüümian ja petersell)
0,5 tl meresoola
natuke purustatud musta pipart


Praadimiseks õli
1 sl oliiviõli kastmeks
2 hakitud küüslauguküünt
1/4- 1/2 sidrunist pressitud mahla
1 peotäis hakitud värskeid ürte (jälle basiilik, tüümian ja petersell)
natuke meresoola
riivitud Parmesani






Valmista gnocchi-taigen, selleks sega ricotta, riivitud Parmesan, lahtiklopitud muna, hakitud ürdid, sool-pipar ja jahu ühtlaseks tainaks. Kata laud kergelt jahuga ja lõika tainast umbes veerandi jagu ja hakka seda jahu sees umbes 1,5 cm läbimõõduga "vorstiks" rullima. "Vorstist" lõika umbes 1,5-2 cm pikkused jupid ja vajuta iga jupike kergelt kahvliga alla, et tekiksid "padjakesed". Toimi samuti ka ülejäänud tainaga. Lõigutud gnocchid jäta seisma üksteise kõrvale, sest hunnikus olles kaotavad alumised oma kuju. Selles faasis võib gnocchisid ka sügavkülmutada- selleks peab algselt gnocchid kandikule kõrvuti laduma ja siis sügavkülma tõstma. Kui gnocchid juba külmunud on, siis võid nad ümber karpi või kotti tõsta.


Aseta suur pott veega tulele ja lase keema tõusta, maitsesta rohke soolaga (3 tl). Tõsta pooled gnocchid kiirelt ükshaaval keevasse vette ja keeda seni kuni nad on pinnale tõusnud. Eemalda gnocchid veest kas sõela või vahukulbiga ja jäta jälle kõrvuti taldrikule, mitte hunnikusse. Toimi samuti teise poole tainaga.
Gnocchisid süüakse ka lihtsalt keedetult, ühesõnaga võib juba selles staadiumis gnocchid nahka pista- lisa soovi korral veidi riivitud Parmesani ja ürte ja minek! Aga nagu juba mainitud- klimp pole päris minu teema-seega minu tegevus jätkub praadimisega.

Ürdisegu jaoks sega kausis 1 sl oliiviõli, sidrunimahl, hakitud ürdid, hakitud küüslauk ja natuke meresoola.

Kuumuta pannil õli. Prae gnocchid kahes jaos mõlemalt poolt pruunikaks. Tee seda jälle nii, et gnocchid on üksteise kõrval ja kõigepealt ühelt poolt, siis teiselt poolt. Segamine lõhub gnocchide kuju. Kui gnocchid on kuldseks praetud, siis lisa neile ürdisegu ja prae kõike veel 2-3 minutit, segamine peab toimuma jälle ettevaatlikult. Tõsta gnocchid taldrikule, raputa üle riivitud Parmesaniga ja serveeri kohe!

Inspiratsiooni sain siit.

neljapäev, 11. veebruar 2010

Aprikoosi-kohupiimastritsel

 Antud kogusest valmib 2 imehead stritslit!


Pärmitainas:
25g presspärmi
3 dl leiget piima
500g jahu
1 tl jahvatataud kardemoni
1 lahtiklopitud muna (toasoe)
1 tl soola
1 dl suhkrut
100g sulatatud ja jahutatud võid

Täidis:
250g vaniljemaitselist kohupiima või tavalist kohupiima + 1 tl vaniljesuhkrut
1 väike purk (400g) aprikoosikompotti
1 muna
5-6 sl suhkrut



Valmista kõigepealt pärmitaigen. Sulata või ja jäta jahtuma. Vedelda pärm soola ja suhkruga segades, lisa käesoe piim, kardemon ja lahtiklopitud muna. Lisa umbes 2/3 jahust, sega. Lisa nüüd juurde jahtunud või ja ülejäänud jahu ja sõtku hoolega ühtlaseks tainaks. Tõsta taigen rätiku alla sooja kohta kuniks ta on kahekordseks kerkinud.


Täidise jaoks nõruta aprikoosikompott ja haki väikesteks tükkideks. Klopi muna lahti, sega kohupiima ja suhkruga ning lisa aprikoositükid.

Kui taigen on kerkinud, siis kata laud kergelt jahuga, jaga taigen kaheks ja rulli üks pool tainast umbes 40x25 cm ristkülikuks. Jaga ristkülik mõtteliselt pikkupidi kolmeks ja äärmised kolmandikud lõika umbes 1,5 cm laiusteks ribadeks (vt joonist). Keskmine kolmandik tainast kata poole täidisega. Hakka nüüd ribasid vaikselt täidise peale risti põimima, üks riba ühelt poolt, teine teiselt poolt, kuni kogu stritsel on kokku põimitud. Otsad suru kokku, et täidis välja ei vajuks. Toimi samamoodi teise poole taigna ja täidisega. Jäta stritslid umbes 15 minutiks järelkerkima.



Kuumuta ahi 200 kraadini. Tõsta stritslid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta umbes 30 minutit.
Serveerimiseks raputa sõelaga peale tuhksuhkrut.
Lõika viiludeks ja paku jahtunult.

Inspiratsioon: nami-nami kohupiimastritsel

kolmapäev, 10. veebruar 2010

Kolme tomati supp

Tomatiselt hapuka mekiga püreesupp, mille jaoks enamus vajalikke ained tihtipeale juba külmikus olemas on. Suppi sisse käib ka natuke laimimahla, aga enne selle lisamist võiks kindlasti suppi maitsta, võibolla oleks see juba niigi hapukale supile liig.


Vaja läheb:
1 suur sibul
2 purki (a` 400g) konserveeritud kooritud tomateid
1,5 dl päikesekuivatatud tomateid
90g tomatipastat
1 sellerivars
2 küüslauguküünt
5 dl köögiviljapuljongit
1 sl suhkrut
meresoola
purustatud musta pipart
 soovi korral 1/4 laimi mahla
värskelt hakitud peterselli serveerimiseks
õli praadimiseks





Kuumuta õli pannil. Viiluta sibul ja kuumuta tasasel tulel umbes 10 minutit. Vala sibul potti, lisa tomatikonservid vedelikuga, hakitud päikesekuivatatud tomatid, tomatipasta, hakitud seller ja küüslauk ning puljong. Lase keema tõusta ning hauta tasasel tulel umbes 20 minutit. Eemalda pott tulelt, lase jahtuda ja püreeste supp. Aseta pott supiga tagasi tulele, kuumuta keemiseni ning maitsesta soola, suhkru, pipra ja soovi korral laimi mahlaga. Serveeri hakitud peterselliga.

Allikas: "Tomatiraamat" 100 rooga sarjast

esmaspäev, 8. veebruar 2010

Sibula-küüslauguleib

Seda sibula-küüslauguleiba olen ma vist nüüdseks pea igatpidi proovinud teha- erinevad kombinatsioonid ja kogused värskest ja granuleeriud, praetud ja praadimata, vähesest ja rohkest sibulast- küüslaugust. Kõik variandid oli head, aga üks, mis kindel- küüslauku peab olema palju!!! :) See leib mingit katet ei nõuagi ja eriti hea on see lõhn, mis pärast tuppa jääb- küüslaugufänni paradiis..






 Vaja läheb:
1 pätsi jagu leivataigent
2 tervet küüslauku
4-5 sl röstitud sibulahelbeid või 2 tervet sibulat
tavalise soola asendasin küüslaugusoolaga
võid praadimiseks
     -lisada võib ka peotäis seemneid








Puhasta ja haki küüslaugud peeneks. Kui kasutad värsket sibulat, siis haki needki väikeseks.
Prae küüslauku või sees mõni minut (kui kasutad värsket sibulat, siis pane enne sibul praadima ja lõpu poole lisa ka küüslauk) ja siis nõruta kas sõela või köögipaberil liigne rasv ja vedelik ära. Lase jahtuda.
Sega kokku leivataigen ning lisa praetud ja jahtunud küüslauk (sibul) ja röstitud sibulahelbed. Kui kasutad sibulahelveste asemel värsket sibulat, siis tuleks kindlasti taignasse jahu lisada (peotäis-paar) ja arvestada 7-10 minutit pikema küpsetusajaga. Värske sibul annab küll mõnusat magusat maitset, aga eraldab ka palju niiskust ja leival on oht jääda nätskeks. Edasi toimi nii nagu ikka leiba tehes.

pühapäev, 7. veebruar 2010

Pita saiad

Kui ma eelnevas postituses kiitsin üles paprikadippi just Pita saiaga, siis tuleks pitade retsept ka üles riputada. Pita saiad teeb eriliseks just see, et neile küpseb sisse väike "tasku", kuhu saab erinevaid täidiseid peita ja ideaalsed on nad ka erinevate dipikastmete sisse kastmiseks ja nii söömiseks. Endale meeldib pitasid ka vürtsikate suppide kõrvale süüa ja neid siis aeg-ajalt ka supi sisse kasta.




Vaja läheb:
25g pärmi
3 dl käesooja vett
450g nisujahu
1tl soola
1 tl suhkrut






Hõõru pärm soola ja suhkruga vedelaks, lisa käesoe vesi ja jahu ning sõtku ühtlaseks tainaks. Tõsta taignakauss rätiku alla tunnikeseks sooja kohta kerkima.
Pane ahi koos ahjuplaadiga 250 kraadini soojenema.
Jaga kerkinud taigen umbes 10-ks palliks, kata laud kergelt jahuga ja rulli pallid ovaalseteks pätsideks. Kata rullitud pätsid rätikuga ja lase veel umbes 15 minutit kerkida.
Tõsta ahjust soe ahjuplaat välja, kata küpstuspaberiga ning tõsta ettevaatlikult kerkinud pitad plaadile.  Küpseta 250 kraadi juures umbes 7 minutit. Pitad peavadki heledad jääma, ei maksa üle küpsetada! Oluline on, et pitad seest ka küpsed oleks.

Allikas: nami-nami

Paprikadipp

Eelmine nädal sai käidud nami-namikatega Liibanoni-mezze õhtul, kus sai koos Liibanoni sööke meisterdatud ja hiljem muidugi kõike ka degusteeritud. Tolle õhtu menüüst pärineb ka see imehea paprikadipp, millest ma kohe üldse üle ei saanud. Seda dipikastet võib süüa kuidas iganes- krõpsudega, leiva või saiakattena, huvitav tulemus isegi lihtsalt keedetud makaronidega kokku segades ja mul läks käiku ka tatrapudru peale. Parim minu meelest siiski Pita saiade täidisena- olen sõltuvuses!




 Vaja läheb:
500g punaseid paprikaid
100g kreeka pähkleid
1-2 sl granaatõunasiirupit
0,5 sl värskelt pressitud sidruni mahla
0,25 tl Cayenne`i pipart
1 suur küüslauguküüs
0,5 tl vürtsköömneid
1 tl soola
0,5 tl suhkrut
1 sl oliiviõli






Pane ahi kõrgele temperatuurile grillfunktsioonil kuumenema. Samal ajal lõika paprikad neljaks, puhasta seemnetest ja eemalda varred. Laota puhastatud paprikad küpsetuspaberiga ahjuplaadile ja kui ahi soe , siis tõsta ahju. Küpseta paprikaid kuni nad hakkavad pealt tumedaks minema (ligi 15 minutit) ja siis tõsta ahjust välja ja kata küpsetuspaberiga. Lase paprikatel jahtuda ja kui nad on peaaegu täielikult jahtunud, siis eemalda neilt koor.
Aseta kooritud paprikad, kreekapähklid,  hakitud küüslauguküüs, granaatõunasiirup, sidrunimahl, vürtsköömned, Cayenne`i pipar, sool ja suhkur köögikombaini ja lase ühtlaseks püreeks. Veidi enne püreestamise lõppu lisa ka oliiviõli.
Maitse, tulemus peaks olema magus, hapu ja soolane- kõik ühes. Vajdusel lisa sidrunimahla, soola või granaatõunasiirupit.

NB! Vürtsköömneid kindlasti mitte tavaliste köömnetega asendada, sest need täiesti erinevad asjad!  Vürtsköömned võivad ka juustuköömnete nime all müügil olla.
Kui poes granaatõunasiirupit saadaval ei ole, siis selle saab kergesti ise valmistada- pane potti klaas granaatõunamahla ja klaas suhkrut ja keeda kuni mahl on veidi paksenenud.

Allikas: nami-nami

laupäev, 6. veebruar 2010

Ulukilihakotletid

Väärt ulukiliha kehvematest tükkidest teen ma tavaliselt hakkliha, seda küll peamiselt põdra ja metskitse lihast, mida ma väikeste pakikestena kiirete argiõhtute puhuks sügavkülmas hoiustan. Kui külmapis juhtub tühjus vastu haigutama, siis on hea pea mitte millestki näiteks ühed kodused kotletid valmistada. Kuna põder ja kits on mõlemad üsna rasvavaese lihaga loomad, siis katsu hakkliha valmistamiseks rasvaäärega tükid valida või lisa kotletitainasse 1/3 väärtuses seahakkliha.


Vaja läheb:
500g põdra- või metskitse hakkliha
1 suurem sibul
2 küünt küüslauku
1 muna
2 viilu saia või sepikut
vett või lihapuljongit saia leotamiseks
1 sl Worchester`i kastet
mõni tera jahvatatud kadakamarja
soola
purustatud musta pipart
* soovi korral peotäis pohli






Pane saia- või sepikuviilud vee või lihapuljongi sisse natukeseks likku.

Koori ja haki sibul peeneks. Puhasta küüslauk ning haki peeneks või pressi küüslaugupressiga.

Sega kausis kokku hakkliha, sibul, küüslauk, muna, üleliigsest veest kuivemaks pressitud saiaviilud, Worchester`i kaste ja maitseained kokku.
*Soovi korral lisa tainasse ka pohlad- külmunud marjad külmunult.
Jäta kotletitaigen võimalusel umbes pooleks tunniks maitsestuma.

Vormi tainast käte vahel kotletid ning prae mõõdukal kuumusel mõlemalt poolt pruuniks.


reede, 5. veebruar 2010

Köögiviljasupp kanaga

Lahja supp, mis on maitsev ka ilma kanalihata (siis tulemuseks eriti lahja supp).


Vaja läheb:
1 suur sibul
2-3 porgandit
veerand kapsapead
1 punane paprika
2 kanakoiba
1 pakk (u 400g) purustatud tomateid (ürtidega)
1,5 liitrit vett
1 kuhjaga sl köögiviljapuljongit
1 tl pruuni suhkrut
meresoola maitse järgi
purustatud musta pipart (natukene)
basiilikut
õli praadimiseks




Viiluta sibulad ja kooritud porgandid.
Aja pannil õli kuumaks ja prae sibulaid ja porgandeid kuni sibul on muutunud klaasjaks. Vala segu potti.
Viiluta paprika ja kapsas ning vala samuti potti. Vala peale vesi ja köögiviljapuljong, lisa kanakoivad ning purustatud tomatid ning lase keema tõusta. Keeda tasasel tulel kuni köögiviljad on pehmed. Vahepeal jälgi, millal kanakoivad on pehmeks keenud ning siis eemalda nad potist, lõika liha kontidelt ning lisa supi valmides tagasi potti. Maitsesta siis kui köögiviljad on pehmeks keenud.

neljapäev, 4. veebruar 2010

Marinaadis küpsetatud metsanotsu

Marinaadi kogus on umbes 700g- 1 kg liha jaoks.



Marinaad: 

3 dl punast kuiva veini
3 spl sojakastet
3 spl veiniäädikat
2 suuremat sibulat viilutatult
6 suuremat hakitud küüslauguküünt
2 tl jahimehe maitseainesegu
2 tl viie pipra segu









Tükelda liha 2-3 cm suurusteks kuubikuteks.
Valmista marinaad segades kõik koostisained kokku. Vala marinaad lihale ja lase umbes ööpäev maitsestuda, vahepeal käi segamas.


Lisa marineeritud lihale 3 kooritud ja tükeldatud porgandit, maitse järgi soola ja vala kogu kupatus küpsetuskotti. Kuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta liha valmimiseni. Kesmiselt võib selleks kuluda 2-3 tundi- olenevalt sea vanusest.

teisipäev, 2. veebruar 2010

Rummise mekiga kohupiima-vaarikamaius

Antud koosluses annavad rummiessent ja kakao kohupiimale mõnusa mõrkja maitse ning magus vaarikatoormoos tasakaalustab seda.
  
Vaja läheb:
400g maitsestamata kohupiimakreemi
2 kuhjaga spl kakod
5-6 spl suhkrut (võib ka rohkem)
mõni tilk rummiessentsi
1-1,5 dl vaarikatoormoosi



Sega kohupiimakreem, kaokao ,suhkur ja rummiessents ühtlaseks kreemiks.
Aseta pokaalidesse kihiti kohupiimakreem, vaarikamoos ja jälle kohupiimakreem. Kaunista näiteks tervete marjadega.
Nii lihtne ongi!