reede, 30. aprill 2010

Šokolaaditükkidega kirsimuffinid

/Prindi retsept/
Ühed mahlased ja veidi šokolaadised muffinid kerge mandlise maitselisaga. Šokolaaditükid tasuks teha piisavalt suured, et hamba all ikka šokolaadi maitset ka tunda oleks. Mina kasutasin nõrutatud kompotikirsse, aga võib ka külmutatud marju kasutada. Hooajal tasuks eelistada kindlasti värskeid kirsse.

Kogusest valmib umbes 15 muffinit.




Vaja läheb:

4 dl jahu
2 muna
1,5 dl suhkrut
1,5 dl piima
200g kivideta kirsse
100g mõrušokolaadi tükeldatuna
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl mandliessentsi
80g võid






Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Sulata või ja jäta jahtuma. Sega jahu küpsetuspulbriga.

Vahusta toasoojad munad suhkruga. Lisa sulavõi, piim, jahu ja küpsetuspulbri segu ning mandliessents. Sega ühtlaseks tainaks, aga mitte väga hoogsalt, et mitte vahtu väga lõhkuda.

Lisa viimasena kirsid ja šokolaaditükid ning sega tainasse.

Täida muffinivorm muffinipaberitega ning tõsta igasse vormi 3/4 ulatuses tainast.

Küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit või kuni muffinid on kenaks kuldpruunikaks päevitunud.

*Kui kasutad hapukaid külmutatud kirsse, siis võib taignasse veidi rohkem suhkrut lisada.
** Tugevamat mandlimaitset soovides pane mandliessentsi veidi rohkem.

kolmapäev, 28. aprill 2010

Suitsuse mekiga hapukapsavorm

Ega ma niisama naljalt selliste kevadiste ilmadega hapukapsast tegema ei hakkaks, kui selleks just väga head põhjust ei oleks. Paar nädalat tagasi, ema juurest läbisõidul, astusin tuppa ja tundsin imehead suitsust hapukapsa lõhna.  Emal nimelt oli just seesama vormiroog küpsemas ja sain otse ahjust lusikatäie pooleldi valmis olnud rooga maitsta. Ära tulin sealt igatahes retsepti ja põhjusega minna poodi hapukapsast ostma.
Kõigilt sööjatelt tuli ainult väga positiivseid kommentaare!

Kogusest jagub kahele põhiroaks ja neljale lisandiks.



Vaja läheb:

500g hapukapsast
250g suitsuvorsti
110g pakk suitsupeekonit
1 oranz või punane paprika
2 keskmist punast sibulat
2 küüslauguküünt
3 dl kohvikoort
mõni vars värsket tüümiani (lehed ainult)
0,5 tl purustatud musta pipart
1 tl mett






Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Lõika peekon ja suitsuvorst ribadeks ning pruunista pannil kergelt üle. Õli pole vaja kasutada, kuna peekon eraldab endast ise piisavalt rasva.

Puhasta ja haki sibulad ja paprika kuubikuteks. Lisa pannile ning kuumuta kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa hakitud küüslauk ning kuumuta veel paar minutit.

Sega kohvikoor meega (tasakaalustab hapukapsa hapukust) ning vala pannile. Maitsesta musta pipraga ning lase keema tõusta. Hauta mõni minut.

Lisa pannile hapukapsas ning tüümianilehed ning kuumuta läbi. Ära enam hauta!

Vala segu ahjuvormi ning küpseta 200 kraadi juures 40-45 minutit.

Serveerida võib iseseisva roana või kartuliga.

*Retsepti mugandatud Nipiraamatust.

esmaspäev, 26. aprill 2010

Vaarika-kookosevorm

/Prindi retsept/
Üks imehea ja kerge vaevaga valmiv magustoit, mida võib valmistada nii külmutatud kui värsketest marjadest.
Magustoidus täiendavad teineteist magus purutaigen ja hapukas marjatäidis ning võtmesõnaks kõige selle juures on kookos, mis teeb asja veel eriti hõrguks.

Kogusest jagub kuuele kuni kaheksale.



Vaja läheb:
600g vaarikaid
1 sl tärklist

Puru:
120g võid
100g kookoshelbeid
1,5 dl suhkrut
2,5 dl jahu
1 tl vanillishukrut
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola






Pane ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Sega kausis purutaina jaoks jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur, näpuotsatäis soola, kookoshelbed ja suhkur. Lisa väikeste kuubikutena külm või ja töötle purutaoliseks tainaks.

Teises kausis sega omavahel kokku  tärklis ja marjad (külmutatud marjad külmunult).
*Suuremad magusasõbrad võivad lisada ka 3-4 sl suhkrut marjatäidisesse, et marjade hapukust maandada.

Kata ahjuvorm (näiteks 24 cm läbimõõduga koogivorm) poole purutainaga, kata see marjaseguga ning puista peale teine pool purutainast. Kasutada võib ka väikseid ahjuvorme.

Küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 20 minutit või kuni puru pealt kuldpruuniks on küpsenud.



Serveeri vormi leigena, siis on ta kõige maitsvam. Kõrvale võib pakkuda vaniljejäätist või vaniljekastet.


Inspiratsioon nami-namist.

laupäev, 24. aprill 2010

Kala-ürdikotletid


Imemaitsvad ja lihtsad kotletid, mis valmivad ilma suuremate pingutusteta, aga meeldivad ka väiksematele kalasõpradele.
Külmutatud kala kasutades tuleks ta kindlasti eelmisel õhtul külmakappi sõelale sulama tõsta. Hommikul võid imestada kui palju üks väike pakk kala endast vedelikku võib välja anda. Sellega tagad, et kalafilee saab piisavalt kuiv ja su kotletid ei lagune pannil ära.


Kogusest valmib umbes 10 kotletti.




Vaja läheb:
400g valge kala fileed
1 sl tärklist
1 muna
100g (maitserohelise või küüslauguga) toorjuustu
1 dl hakitud ürte (till, petersell, murulauk)
soola
valget pipart
õli praadimiseks








Sulata kala üleöö külmkapis sõelal, et liigne niiskus välja nõrguks. Kui kala veel niiske tundub, siis patsuta teda köögipaberiga kuivemaks.

Haki kalafilee väikesteks kuubikuteks, lisa toorjuust, hakitud ürdid, muna, tärklis ja maitseained. Töötle ühtlaseks tainaks. Tõsta 30-ks minutiks külmkappi seisma.

Kuumuta pannil õli.

Vormi käte vahel tainast väikesed kotletid ja prae mõõdukal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Kotletid maitsevad head nii soojalt kui külmalt.

Parim lisand oleks värske kartul ja külm kaste, aga sobib ka värske salati või riisiga.

Külmalt võib serveerides paku kõrvale dipikastet või siis paku kotlette leiva/saia peale.

*Retsept pärineb 100 rooga sarjast "Kiirelt ja tervislikult"

neljapäev, 22. aprill 2010

Mustika-vaarika purukook

/Prindi retsept/
Üks lihtne ja maitsev kook, mis sobib suurepäraselt hommikuse kohvi või õhtuse tee kõrvaliseks ja aitab viimaseid sügavkülmas peesitavaid marju ära kasutada.
Kooki võib valmistada ka muudest marjadest vastavalt maitsele ja värskete marjade valmimisele.

Koogi saab lõigata 24-ks ruuduks.


Puru:
200g suhkrut
7,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
220g võid
1 sidruni riivitud koor
1 muna
näpuotsaga soola

Marjatäidis:
7 dl mustikaid
3 dl vaarikaid
80g suhkrut
1 sidruni mahl
4 tl maisitärklist





Aseta ahi 190 kraadi juurde soojenema.

 Sega kausis kokku suhkur, jahu, küpsetuspulber ja sool. Lisa riivitud sidrunikoor, külm või tükkidena ja muna ning töötle purutaoliseks tainaks.

Sega teises kausis suhkur, tärklis ja sidrunimahl. Vala hulka marjad ning sega need suhkruseguga kokku.

Kata 22x34 cm ahjuvorm küpsetuspaberiga või määri võiga. Vala (suurem) pool tainapurust vormi põhjale nii, et põhi kaetud saaks. Kata puru marjaseguga ja peale raputa allesjäänud pool purust.

Tõsta kook ahju ning küpseta 190 kraadi juures umbes 45-50 minutit, kuni kook hakkab pealt kuldpruuniks küpsema.


Tõsta kook ahjust välja ja lase täielikult jahtuda enne ruutudeks lõikamist.



*Originaalretsept pärineb allrecipies.com-st

teisipäev, 20. aprill 2010

Lihapallid mee-sinepikastmes

/Prindi retsept/
Eriti kiirelt valmiv ja lihtne kaste argiõhtusse, mille teeb huvitavamaks mee-sinepi kooslus.
Lihapallid võib valmistada ise või kasutada valmistoodanguna müüdavaid meelepäraseid lihapalle/frikadelle.

Kogusest jagub umbes kolmele.


Vaja läheb:
350g lihapalle
1 sl mett
2 sl Dijoni sinepit
3 dl lihapuljongit
1 dl kohvikoort
peotäis värsket murulauku
*1 tl tärklist + törts vett lahustamiseks

Lihapallide jaoks:
350g hakkliha
1 muna
1 väiksem sibul
2 sl riivsaia + 6 sl lihapuljongit paisutamiseks
soola
purustatud musta pipart



Valmista esmalt lihapallid (kui teed need ise). Selleks pane riivsai puljongisse paisuma. Haki sibul väga peeneks (võib ka köögikombainis peenestada). Sega kokku hakkliha, muna, paisunud riivsai ja sibul. Maitsesta soola ja pipraga. Vormi tainast peos väikesed pallid ja tõsta ükshaaval alusele.

Kuumuta pannil õli ja prae lihapallid igast küljest kenasti pruuniks. Lahusta puljongis mesi ja sinep ning vala lihapallidele. Lase keema tõusta ning hauta kastet 5-7 minutit. Vala kastmele juurde kohvikoor ja hakitud murulauk, kuumuta paar minutit veel.
Kui kaste tundub vedel, siis lahusta väike teelusikatäis tärklist väheses vees ja lisa kastmele. Kuumuta segades mõni hetk kuni kastme paksenemiseni.

Serveerida võib vastavalt soovile kas kartulite, makaronide või tatraga.

pühapäev, 18. aprill 2010

Munariis

/Prindi retsept/
See hiinapärane riisiroog on üks eriti maitsev lisand põhiroa kõrvale. Eriti meeldib ta mulle ahjukana või kana-ürdikotlettidega.  Retsepti täiendades saab lisandist ka põhiroa valmistada, selleks lisa vastavalt maitsele köögivilju (porru, sibul, riivitud porgand vm.), krevette või kana.






Vaja läheb:
200g (basmati) riisi
3 muna
150g külmutatud rohelisi herneid
törts austrikastet (umbes 1-2 sl)
törts sojakastet (umbes 1-2 sl)
2 pirakat küüslauguküünt
mõned varred murulauku
oliiviõli praadimiseks
soola






Sulata rohelised herned. Haki küüslauk ning murulauk.

Keeda riis soolaga maitsestatud vees. Mina kasutan riisi keetmiseks Jamie meetodit. Lase riisil jahtuda.

Kuumuta pannil törts õli. Klopi munad lahti ning vala pannile. Sega pidevalt muna hüübimiseni. Ära muna pruunista- peab jääma mahlane munapuder. Tõsta pann tulelt.

Kuumuta vokipannil törts õli ning vala pannile herned, küüslauk ning murulauk. Kuumuta paar minutit ning tõsta tulelt.

Sega kausis kokku leigeks jahtunud riis, munad ning hernesegu. Maitsesta sojakastme, austrikastme ning vähese soolaga. Algselt võib nii autsti- kui sojakastet 1 sl panna, maitsta, ja siis soovi korral mõlemat lisada.

*Austrikastme asemel võib sojakastet ka rohkem kasutada.

laupäev, 17. aprill 2010

Särtsakad rosmariinikartulid

/Prindi retsept/
Kergelt valmiv kartulilisand, millele lisavad veidi särtsakust tšillihelbed. Kes vürtsikaid elamusi ei soovi, võivad tšillihelbed lisamata jätta ja lihtsalt rosmariiniseid kartuleid nautida.
Kui kodus ei juhtu värsket rosmariini olema, siis võib selle ka kuivatatud ürdiga asendada.

Kogusest jagub kolmele-neljale.






Vaja läheb:
8 suuremat kartulit
2 värsket rosmariinioksa (lehed)
0,5-1 tl tšillihelbeid
törts oliiviõli (2-3 sl)
1 tl meresoola
purustatud musta pipart








Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Koori kartulid ja lõika paksemat sorti viiludeks. Aseta kartulid vormi.

Sega kokku oliiviõli, rosmariinilehed, tšillihelbed, sool ja purustatud must pipar. Vala segu kartulitele ning sega vormis kartulid maitseainetega ühtlaselt kokku.

Tõsta vorm ahju ning küpseta 200 kraadi juures umbes 40 minutit.

*Idee "Nutika perenaise kokaraamatust".

reede, 16. aprill 2010

Õlles hautatud veiseliha

/Prindi retsept/
Arvestades asjaolu, et ma ise õllejooja ei ole, siis on väga huvitav see, et õlu toidu sees sümpatiseerib mulle kohe väga. Seekord läks käiku õlle kooslus veisega Jamie ainetel ja nagu Jamie toitudega kipub olema, tulemus väga maitsev. Õlle maitset siin karta ei maksa, sest hautamise järel seda tunda ei ole.
Hautamisaeg on veiselihale kohaselt pikk, aga see-eest on liha ka kahvli all murenev ja mahlane.

Kogusest jagub umbes neljale.



Vaja läheb:
500g veiseliha kuubikutena
5 dl tumedat õlut
400g purk purustatud tomateid
2 sellerivart
2 keskmist sibulat
2 keskmist porgandit
2 sl jahu
2 loorberilehte
1 tl meresoola
purustatud musta pipart
õli praadimiseks






Lõika liha umbes 2-3 cm suurusteks kuubikuteks.
Kuumuta pannil õli ja pruunista kergelt liha. Tõsta tulelt ja jäta sooja kohta ootama.

Viiluta  sellerivarred. Koori ja haki sibulad. Koori porgandid, lõika pikuti pooleks ja siis viiluta.
Kuumuta haudepotis õli, lisa hakitud köögiviljad ning prae keskmisel kuumusel ligi 10 minutit.

Lisa liha köögiviljadele, raputa peale jahu ja sega läbi. Vala peale purustatud tomatid ja õlu.
Maitsesta soola ja pipraga ning lisa ka loorberilehed. Sega korralikult läbi ning lase keema tõusta.

Kata pott kaanega, alanda kuumust ning lase 3 tundi aeg-ajalt segades haududa. Viimaseks pooltunniks võid kaane ära tõsta.

Maitse, vajadusel lisa veel soola või pipart. Soovi korral võib lisada ka veel meelepäraseid värskeid ürte.

Eemalda hautisest loorberilehed.

Liha võib valmistada ka ahjus, selleks kuumuta ahi 200 kraadini ja hauta liha sel kuumusel 3 tundi.

Serveeri näiteks kartuliga.

Allikas: "Jamie Kokakool"

neljapäev, 15. aprill 2010

Kohvimaitseline toorjuustu-kohupiimakook

/Prindi retsept/
Endiselt nami-nami kohviteemalise kooskokkamise lainel- soolasele peab ju järgnema ka magus.
Lappasin oma raamatukogus olevaid raamatuid pikalt, et "seda õiget" kooki leida, aga kahjuks midagi konkreetset seekord ei leidnudki. See-eest sain aga palju ideid ja inspiratsiooni, mille tulem on siin.
Üks mõnus kreemjas tort kohvilembelistele, mis on kohviselt mõrkjas, aga siiski ühele koogile kohaselt ka magus-kaks ühes! Ja see kohvi aroom! Mmm...

Kogusest jagub kümnele.



Põhi:
180g Digestive küpsiseid
80g võid


Täidis:
300g toorjuustu
300g kohupiimakreemi
3 dl 35% rõõska koort
200g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
0,5 dl vett
3 tl lahustuva kohvi pulbrit
20g zelatiini
*3 sl (kohvi-)koorelikööri



Lahusta kohvipulber kuumas vees ja lase täielikult jahtuda.
Sulata või ja lase veidi jahtuda.

Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga.

Purusta küpsised sulavõiga ning suru koogivormi põhjale.
Pane zelatiin jahtunud kohviga paisuma.

Sega toorjuust, kohupiimakreem, suhkrud ja liköör omavahel ühtlaseks.
Vahusta vahukoor tugevaks vahuks.
Sulata paisunud kohvizelatiin vesivannil vedelaks. Lase veidi jahtuda.
Sega vahukoor ettevaatlikult juustu-kohupiimasegu hulka ning nirista ettevaatlikult segades zelatiin kogu koogisegu hulka. Sega kõik ühtlaseks.
Vala täidis põhjale ning tõsta külmkappi minimaalselt 5-ks tunniks, soovitatavalt üleöö, tahenema.

Kaunistada võib kakaopulbri ja kohviubadega.

*Alkoholi võib koogi koostisest ka välja jätta.

/ Pildil oleva koogi puhul olin zelatiiniga veidi koonerdav, aga retseptis on kogus parandatud. /

kolmapäev, 14. aprill 2010

Spagetid kohvimaitselises tomati-loomalihakastmes

/Prindi retsept/

Nami-namis on käimas kooskokkamine teemal "Kohv köögis".  Kuna oleme mõlemad suured kohvisõltlased, siis sai väljakutse avasüli vastu võetud.
Esmalt otsustasin proovida midagi soolast, kuna ausalt öeldes pole kohvi kunagi soolastes roogades kasutanud. Aga inimene õpib kogu elu!
Tulemuseks väga lihtne ja maitsev kaste. Muideks kohv sobib tomatikastmega üllatavalt hästi kokku, annab kerget mõrkjat maitset (tõesti kerget) ja mõnusat aroomi. Spagettidega sobis kaste nagu valatult.
Siinkohal ainult hoiataks, et kastet valmib antud kogusest päris suur ports. No ikka nii, et ma hakkasin pead vaevama, et mis me selle kõigega kahekesi ära teeme. Õnneks olime äiapapa juurde teel ja sai temagi paar kõhutäit sellest. Aga tihtipeale on kokaraamatutes antud sööjate arv mingi väga ebamäärase malli järgi. Näiteks selle retsepti puhul oli antud raamatud selleks neli! NELI??? Ma tahaks näha neid nelja inimest, kes suudavad kogu selle kastme ja spagetilaari ühe korraga ära hävitada. Võibolla neli suurt ja töökat meest küll, aga mitte üks keskmine inimene. Kuhu siis magustoit veel mahuks? Ilma selleta ju ka ei saa. Meie küll mitte :)


Kogusest jagub kuuele kuni kaheksale.


Vaja läheb:
500g veisehakkliha
4 keskmise suurusega sibulat
2 küüslauguküünt
400g purk kooritud tomateid
1 dl tomatikastet (nt Felixi oma)
2 dl kanget kohvi
250g šampinjone
1 tl fariinisuhkrut
1 kuhjaga tl kuivatatud punet
soola
purustatud musta pipart
õli praadimiseks
400g (täistera)spagette

*Peale riivitud Parmesani



Koori ja haki sibulad ja küüslauk.
Pese ja nõruta šampinjonid ja siis lõika õhukesteks viiludeks.
Valmista kohv.

Pruunista kergelt hakitud šampinjonid õlis või võis. Tõsta kõrvale.

Pruunista hakkliha koos sibulaga. Maitsesta kergelt soola ja pipraga. Kui sibul on klaasjaks muutunud, siis lisa ka hakitud küüslauk ja prae veel paar minutit.
Vala peale kohv, kooritud tomatid ja tomatikaste. Maitsesta suhkru ja punega ning lisa ka šampinjonid.
Hauta tasasel kuumusel umbes 30 minutit.

Samal ajal saad ka spagetid ära keeta.

Kui kaste on valmis haudunud, siis maitsesta soola ja pipraga.

Serveeri keedetud spagettidega.

Peale võib riivida Parmesani.

Allikas: "Kohviraamat"

teisipäev, 13. aprill 2010

Valge šokolaadi-laimikook

/Prindi retsept/
Üks ääretult maitsev kreemjas tort, kus tasakaalustavad teineteist magus šokolaad ja hapukas laim. Tänu oma mahedale maitsele kaob kook laualt nagu imeväel ja raske on enesele ka järgmist tükikest keelata.
Kook valmib väga kiirsti ja ilma suurema vaevata, aga vajab külmkapis tahenemisaega, seega oleks parim ta eelmisel õhtul valmis teha.

Kogusest jagub kümnele.




Põhi:
180g Digestive küpsiseid
80g võid

Täidis:
400g toorjuustu
2 dl 35% rõõska koort
200g valget šokolaadi
2 sl suhkrut
2 laimi mahl
1 laimi riivitud koor
1 kuhjaga tl vanillisuhkrut






Sulata või ja lase veidi jahtuda.
Purusta küpsised köögikombainis peeneks puruks, lisa sulavõi ja sega veel natuke.

Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ning suru küpsisepuru selle põhjale.

Vahusta rõõsk koor tugevaks vahuks.

Klopi toorjuust laimi mahla, riivitud laimi koore ja suhkrutega pehmeks.
Sulata šokolaad vesivannil, lase hetk jahtuda ja lisa toorjuustule. Sega ühtlaseks.
Lisa ettevaatlikult ka vahukoor ja sega ettevaatlikult, aga hoolega kõik ühtlaseks.

Vala segu põhjale ning aseta külmikusse tahenema. Lase koogil külmkapis seista minimaalselt 4-5 tundi, aga soovitavalt üleöö.


Serveeri külmkapijahedana ja ära lase koogil pikalt toasoojas seista.

esmaspäev, 12. aprill 2010

Tuunikalamääre

/Prindi retsept/

Seda leivakatet tegi mu ema kunagi koguaeg, aga mingil põhjusel oli see mul vahepeal täiesti ära ununenud. Täna, kui külmkapist leivapealset otsides mul midagi erilist sealt haarata polnud, siis üks üksik tuunikalakonserv värskendas mu mälu veidi. Kiirelt munad keema ja konserv nõrguma ning nii see lihtne, ent maitsev leivakate valmis oligi.





Vaja läheb:
1 tuunikalakonserv vees
2 keedetud muna
1 keskmise suurusega sibul
4-5 sl majoneesi
soola
purustatud musta pipart









Keeda munad kõvaks. Koori ning suru kahvliga puruks.
Nõruta tuunikalakonserv korralikult liigsest vedelikust.
Puhasta sibul ja haki peeneks.
Sega munad, nõrgunud tuunikala, hakitud sibul kokku majoneesiga ning maitsesta soola ja purustatud musta pipraga.


Valmis ta ongi!

Määrida kõlbab nii leivale kui saiale.

pühapäev, 11. aprill 2010

Vürtsidega hautatud šampinjonid

Mõni aeg tagasi said nami-namikad jälle Toiduakadeemias kokku, et seekord siis Gruusia kööki avastada. Maitsvaid roogi oli palju, aga nagu ikka, siis ka seekord kujunesid välja omad lemmikud. Alati kui peale seda koolitust keegi uuris, mis head kokku kokkasime, siis kiitsin taevani just nimelt seda sama rooga. Ja lõpuks ometi- siin ta nüüd ka on, nagu lubatud!
Kõigile seenesõpradele soovitan soojalt! Ja mitte ainult selle imelise maitse pärast, vaid see aroom, millega tuba täitub hautamise ajal, on ka vastupandamatu! :)

Kogusest jagub kuni neljale.



Vaja läheb:
500g šampinjone (suuremaid)
1 sl võid
0,5 tl soola (suurem pool)
purustatud musta pipart
2 dl 35% rõõska koort
6 tera musta pipart
2 nelgitera
2 loorberilehte
1 kaneelikoor
peotäis värsket hakitud peterselli
peotäis värsket hakitud tilli






 Loputa seened voolava vee all ja nõruta korralikult. Seejärel lõika tiba pontsakavõitu viiludeks.

Valmista maitseainekotike. Selleks aseta marlile loorberilehed, pipraterad, nelgiterad ning kaneelikoor ja seo kotike kinni.

Sulata pannil või ning lisa hakitud seened. Maitsesta soola ja pipraga ning kuumuta paar minutit.
Vala pannile rõõsk koor ning aseta koore sisse ka marlikotike. Hauta tasasel tulel ligi 45 minutit või kuni koor on kenasti kokku keenud.
Jälgi, et koor liigselt kokku ei kee. Tulemus peab siiski koorene olema.
Lisa seentele värskelt hakitud tilli ja peterselli, sega läbi ning serveeri soojalt.

Rooga võib serveerida iseseisvana, näiteks eelroaks, või millegi kõrvalisena, näiteks tatra.

* Retsept pärineb nami-nami retseptikogust.

reede, 9. aprill 2010

Apelsinikana

Seoses kevade pealetungiga tekib isu üha päikselisemate ja kergemate roogade järele. Seekord oli lahenduseks see väga lihtne, värske ja huvitav kana apelsinimarinaadis. Roog tuleb küll ette valmistada eelmisel päeval, aga valmistamise päevale jääb kõigest liha praadimise vaev. Ja ega see eelmise õhtu ettevalmistus ka üle 15 minuti aega võta. Seega saab seda kanarooga valmistada ka kiirel argiõhtul.
Enne marinaadi tegema hakkamist veendu kindlasti, et oled poest saanud mahlased ja maitsvad apelsinid!

Kogusest jagub neljale kuni kuuele.


Vaja läheb:
umbes 800g naha ja luudeta kanakintse
3 keskmise suurusega apelsini
1 väiksem sibu
1 pirakas küüslauguküüs
1 väike (või 1/2 suuremat) roheline tšillipiprakaun
1 rosmariinioks (lehed) või 1/2 tl kuivatatud rosmariini
1 tl tüümiani lehti või 1/2 tl kuivatatud tüümiani
peotäis värsket peterselli
1 tl majoraani lehti või 1/2 tl kuivatatud majoraani (või oreganot)
1 tl soola

õli praadimiseks




Valmista marinaad eelmisel õhtul. Selleks koori apelsinid nii, et alles jääks ainult viljaliha, eemalda ka seemned. Lõika apelsinid kuubikuteks ja tõsta blenderisse.
Puhasta tšillipiprakaun seemnetest, haki väiksemaks ja lisa apelsinikuubikutele.
Koori ja haki sibul ning küüslauk ning tõsta koos kõigi värskete (või siis kuivatatud) ürtidega ülejäänud marinaadi ainete juurde.
Lisa hulka ka sool ja lase blenderiga ühtlaseks vedelaks seguks.

Vasarda kanakintsud kahe kile vahel ühtlasemaks (umbes 1 cm paksuseks).

Vala kausi või karbi põhjale veidi marinaadi ja kata kanakintsudega. Kanakintsudele vala uus kiht marinaadi ja marinaadile jälle kintsud. Toimeta nii seni, kuni mõlemad otsas. Kata kauss või karp kaane või kilega ja tõsta ööseks külmikusse.

Järgmisel päeval:
Kuumusta pannil õli. Võta marinaadist kanakintsud, raputa suurem osa marinaadi maha, aga osa võiks siiki ka kintsu külge jääda. Prae kintse kahes-kolmes jaos mõlemalt poolt umbes 5 minutit või kuni kana on kuldpruun. Kui näed, et kintsud annavad pannile palju marinaadivedelikku välja, siis vala see vahepeal ära. Vastasel juhul toimub sul panni peal keemine, mitte praadimine.


Serveeri kohe koos meelepäraselt maitsestatud sõmera riisiga.


* Retsepti mugandatud SimplyRecipies blogist.

kolmapäev, 7. aprill 2010

Kapsa-hakklihahautis õllega

/Prindi retsept/
Puhas klassika uues kuues!
Pärast seda, kui Thredahlia oma kapsa-hakklihahautise maailma parimaks kuulutas, jäi mind kummitama idee seda klassikalist rooga õllega hautades proovida. Siinkohal pean Thredahliaga täielikult nõustuma ja tunnistama, et tegu on kõige parema kapsa-hakklihahautisega, mida mina saanud olen. Soovitan soojalt!

Kogusest jagub kuni neljale.





Vaja läheb:
450g (sega)hakkliha
100g suitsupeekonit
2 sibulat
1 kilo valget kapsast (hakituna)
3 dl tumedat õlut
soola
purustatud musta pipart








Eemalda peekonilt kamar ning lõika viiludeks või kuubikuteks.
Lõika kapsas õhukesteks ribadeks (köögikombain teeb selle töö väiksema vaevaga ära).
Koori ja haki sibul.

Pruunista peekonit, hakkliha ja sibulat paksupõhjalises potis mõõdukal kuumusel, aga ära üle pruunista. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa viilutatud kapsas, sega ja kuumuta mõni minut. Vala peale õlu, kata pott kaanega ja hauta kapsas madalal kuumusel pehmeks. Selleks võib kuluda 40-60 minutit, olenevalt kapsaviilude suurusest. Hautamise ajal käi kapsast aeg-ajalt ka segamas.

Serveerida võib iseseisva roana või keedukartuliga.

teisipäev, 6. aprill 2010

Sõstra-martsipanimuffinid

Isegi kui vahel on nii, et ei olegi plaanis küpsetada, siis võib juhtuda, et leiad tüki martsipani, mille aegumiskuupäev on ebameeldivalt lähedale jõudmas. Siis tuleks avada sügavkülm, et uurida, mis seal pikaks ajaks seisma on jäänud ja ennäe imet- vastu vaatab sealt üks üksildane sõstrakarp. Mis siis ikka- olude sunnil tuleb midagi välja mõelda. Aga tihti on just nii, et sellistes oludes sündinud asjad ongi need õige hääd :) Nii ka seekord.
Hapukad sõstrad ja magus martsipan loovad neis muffinites suurepärase koosluse. Muffinid on martsipaniselt magusad (ehk siis mitte liialt) ja marjaselt mahlased ja lihtsalt käsi muudkui sirutab järgmise muffiku järele.

Kogusest valmib 12 kuhjaga või 15 ilma kuhjata muffinit.




Vaja läheb:
4 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
100g suhkrut
1,5 dl piima
150g martsipani (ikka seda õiget mandli oma)
2 muna
100g võid
3 dl sõstraid (punaseid, musti segamini või ainult punaseid)
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola





Pane ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Sulata või ja jäta jahtuma. Riivi martsipan.

Klopi munad suhkruga lahti. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja sool ning lisa munadele. Lisa ka piim ja jahtunud või ning sega ühtlaseks tainaks. Lisa riivitud martsipan ja marjad (külmutatud marjad külmunult) ning sega ettevaatlikult, et marjad ei puruneks, aga hoolega, et taigen saaks ühtlane.

Vooderda muffinipann muffinipaberitega ja täida iga süvik tainaga. Kui soovid suuremaid kuhjasid muffinitele, siis täida pesad peaaegu triiki tainaga. Kui aga soovid madalamaid muffineid, siis täida iga süvik 2/3 ulatuses tainaga.

Küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit.


Maitsevad head nii soojalt kui jahtunult!

pühapäev, 4. aprill 2010

Kana-klimbisupp

/Prindi retsept/
See supp kuulub sinna toitude kategooriasse, mida ma kunagi varasemas eas suu sissegi ei võtnud. Ju üheks põhjuseks oli asjaolu, et varem ma klimpidest pole väga lugu ka pidanud. Nüüd aga meeldib see supp mulle väga ja just nimelt nende samuste klimpide pärast (kuidas sellist nähtust küll nimetatakse?). Võib-olla valmistab see muidu väga lihtne ja igapäevane supp mulle veidi enam elevust kui teistele just seetõttu, et mina ta alles aastakese eest enese jaoks avastasin. Olgu siinkohal tänatud TKTK söökla head kokad!
Selle supi kõige olulisemaks teguriks võibki pidada häid klimpe. Klimp peab olema piisavalt väike, et poolitama ei peaks, paraja tekstuuriga (ma ei kannata suuri kõvasid klimpe!) ja hea maitsega. Seepärast kasutangi klimpide valmistamisel piima asemel supileent, lisan veidi rohelist maitse heaks ja taina teen pigem vedelapoolse kui tihke.

Kogusest jagub kuuele sööjale.

Vaja läheb:
2 kanakoiba
1 sibul
2 loorberilehte
3 tera pipart
soola
2 liitrit vett
2 väikest porgandit
4-5 kartulit
värsket peterselli

Klimbid:
1 muna
1 dl keeduleent (puljongit)
1 sl sulavõid
2 dl jahu
0,5 tl soola
peotäis värsket tilli


Pese kanakoivad külma veega üle, aseta suurde potti ja vala peale 2 liitrit külma vett. Lase keema tõusta, koori pealt vaht ning lisa terve kooritud sibul, loorberilehed, pipraterad ja julgelt soola. Keeda seni kuni kana on pehme, umbes 20-25 minutit.

Kurna keeduvesi, pane sellest 1 dl (klimpide jaoks) kõrvale ja ülejäänu aseta uuesti tulele. Lisa veele kooritud ja hakitud porgandid. 10 minuti pärast lisa ka kooritud ja hakitud kartulid. Keeda seni kuni kartul on peaaegu pehme. Vajadusel koori vahepeal veel supi pealt vahtu.

Eemalda jahtunud kanakoibadelt  liha ja haki väiksemateks tükkideks. Jäta oma korda ootama.

Valmista klimbitaigen: klopi muna lahti, lisa pool puljongist ja jahu, sega ühtlaseks tainaks. Lisa või, ülejäänud puljong, till ja sool. Sega uuesti ühtlaseks.

Kui kartul on peaaegu pehmeks keenud, siis hakka teelusikaga klimpe suppi tõstma. Selleks võta veidi vähem kui teelusikatäis klimbitaigent ja aseta see lusikaga vette, siis eemaldub taigen kergemini lusika küljest. Korda tegevust seni kuni taigen on otsas. Keeda seni kuni kõik klimbid on supi pinnale tõusnud.

Lisa hakitud kanaliha ja petersell ning lase veel paar minutit keeda.

reede, 2. aprill 2010

Kana Biryani

Üks klassikalisi India roogasid, mis valmib kerge vaevaga ning maitseb lihtne ja hea! Kaneel ja kardemon annavad riisile huvitavat maitselisa. Roog maitseb hea ja püsib mahlane ka järgmisel päeval.

Kogusest jagub kuuele kergeks eineks ja kolmele-neljale tugevaks õhtusöögiks.




Vaja läheb:
6 kanakintsu (väiksemat pigem)
350g basmati riisi
7 dl kanapuljongit
250g rohelisi külmutatud herneid
1 suur sibul
2 küüslauguküünt
2 kuhjaga tl karrit
1 tl kardemoni
1 loorberileht
veidi soola
1 väiksem või 1/2 suuremat kaneelikoort
õli praadimiseks




Hõõru kanakintsud kergelt soolaga üle.

Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Aja pannil õli kuumaks ja prae kanakintsusid mõõdukal tulel, nahaga pool allpool, umbes kümme minutit, nii et nahk kenasti kuldpruuniks läheks. Keera kintsud teistpidi ja prae veel umbes 5 minutit. Tõsta kanakintsud suurde ahjuvormi.
*Suuremad kanakintsud võivad veidi pikemat praadimist tahta.

Loputa riisi sõelal, külma vee all seni, kuni jooksev vesi puhtaks jääb. Laota riis ahjuvormi.

Aseta pann koos kanakintsude praadimisest alles jäänud rasvaga tulele tagasi, lisa hakitud sibul, karri ja kardemon ning prae sibul klaasjaks. Lisa peeneks hakitud küüslauk ning prae veel paar minutit. Vala pannile puljong ning lase keema tõusta. Vala segu riisile ja kanakoibadele peale. Lisa vedelikku ka kaneelikoor ja loorberileht. Kata vorm kaanega või hõbepaberiga ning tõsta 30-40-ks minutiks 200 kraadi juurde küpsema. Kana peaks olema peaaegu valmis ja vedelik peaaegu täielikult riisi tõmbunud.

Eemalda vormilt kate, lisa juurde rohelised herned, sega läbi ning tõsta vorm ilma katteta veel 10-ks minutiks ahju.

Eemalda kaneelikoor ja loorberileht ning lase roal enne serveerimist mõni minut tõmbuda.

*Inspiratsiooniks BBC GoodFood "101 one-pot dishes".

Munavõi

Munadepühadel on enamikes kodudes palju keedetud mune. Kui neid kõiki söödud ei saa, siis võib need mõnusaks leivakatteks, munavõiks, ära teha. Muul ajal aga tasub ka seda lihtsat leivakatet teha, sest see kaob kausist nagu imeväel- eriti kuna me määrime munavõid leiva peale paksema kihi kui leivaviil ise on :)
Enamasti tehakse munavõid ainult keedetud munadest ja võist, aga meie peres on kombeks osa võikogusest majoneesiga asendada- tulemus veidi kreemisem ja mahedam.






Vaja läheb:
keedetud mune
toasooja võid
majoneesi
meresoola










Koori keedetud munad ja purusta kahvliga peeneks. Lisa toasoe või majonees ning sega ühtlaseks. Vajadusel lisa veel majoneesi. Lõpuks maitsesta meresoolaga. Kreemjama massi saamiseks võib seda ka köögikombainis teha. Siis viska kõik ained köögikombaini ja töötle ühtlaseks kreemjaks võideks. Lõpuks maitsesta soolaga.
*5-6 muna kohta kasutan tavaliselt paar supilusikatäit võid ja nii palju majoneesi, kuni olen saavutanud meelepärase tekstuuri (see on umbes 3-4 supilusikat).

Serveerimiseks määri leivale nii paks kiht munavõid, et hambad ei põruks ja maitset ikka tunda ka oleks. Eriti hea võileiva jaoks tõsta peale veel vürtsikilu fileed ja hakitud rohelist sibulat.