pühapäev, 30. mai 2010

Pähklipuruga rabarberi-maasikakook

/Prindi retsept/
Rabarber-rabarber-rabarber! Praegu muud ei olegi- kui kook, siis rabarberikook, kui kissell, siis rabarberikissell ja kui mahl, siis otseloomulikult ikka rabarberimahl. Milline imeline aeg! Olen juba kõlgutanud mõtteid rabarberit ka soolase toidu sisse suskata, aga teostuseni pole veel jõudnud.
Rabarber käib mul kohustuslikult koos kas maasikate või apelsiniga- kaks suurepärast seltsilist. Nende kaaslastega kavatsen ma sel hooajal veel üht-koma-teist katsetada, niiet huvilised, hoidke silm peal.
See lihtsakoeline ja mahlane kook püsib õhukindlalt hoides maitsvana veel mitu järgnevat päevagi.  Kellel pähklitega hea suhe ei ole või soovib veel lihtsamat kooki, võib pähklipuru asemel peale raputada hoopis tsipakene kaneelisuhkrut.



Vaja läheb:
3 muna
2 dl suhkrut
4 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
100g võid
1 tl vanillisuhkrut
200g tükeldatud rabarbereid
200g maasikaid

Pähklipuru:
30g võid
3 sl jahu
4 sl Demerara suhkrut
1 tl kaneeli
30 g purustatud röstitud metsapähkleid



Valmista kõigepealt pähklipuru. Selle jaoks mõõda kaussi toasoe või, jahu, suhkur ja kaneel ning töötle purutaoliseks tainaks. Lisa purustatud metsapähklid ning sega kõik veel läbi ning jäta ootele.

Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Sulata või ja jäta jahtuma.

Koori ja tükelda rabarberid ning maasikad.

Vooderda 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm või väiksem neljakandiline vorm (25x25cm)  küpsetuspaberiga.

Vahusta toasoojad munad suhkuruga. Lisa sulatatud ja jahutatud või ning sega läbi. Lisa vähehaaval ja pidevalt segades kordamööda ka omavahel segatud kuivained ja piim kuni saad ühtlase taina.

Vala taigen koogivormi põhjale, puista peale tükeldatud rabarber ja maasikad ning kõige peale raputa pähklipuru.

Küpseta kooki 200 kraadi juures umbes 35-40 minutit või kuni tikk keskelt torgates puhtaks jääb.

Lase koogil enne serveerimist maha jahtuda.

reede, 28. mai 2010

Kana brokoliteki all

/Prindi retsept/
Selles lihtsas ja väga maitsvas vormiroas peidab ennast kreemises kastmes kana erkrohelise brokolikatte all. Kana ja brokoli nagu olekski üksteise jaoks loodud, vähemalt selle roa puhul.  Ja vahel ongi need lihtsad asjad just need kõige paremad! Kanaroogade kategoorias tembeldan selle igatahes oma lemmikute hulka. Väikese pingutusega võib siinkohal isegi kasinamatelt kanasõpradelt helde sõna välja meelitada.

Kogusest jagub neljale-viiele.




Vaja läheb:
500g brokolit (üks keskmine brokolipea)
500g kana kintsuliha
2 dl piima
150g toorjuustu (maitserohelise või küüslauguga)
1 keskmise suurusega porrulauk
1 sl jahu
(aroomi-)soola
purustatud musta pipart
1 sl võid
õli praadimiseks






Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Lõika kanakintsud kaheks-kolmeks väiksemaks tükiks. Kuumuta pannil törts õli ja prae kanatükke kuni nad on igast küljest värvi muutnud ja kergelt läbi küpsenud, aga ära tugevalt pruunista. Aseta kana köögipaberile nõrguma.

Aja potis soolaga maitsestatud vesi keema. Murra brokoli õisikuteks ning keeda 2-3 minutit, kuni brokoli on kenaks tumeroheliseks värvunud. Kurna brokoli sõelale.

Lõika porru pooleks ja viiluta. Sulata pannil 1 sl võid ning prae porrut paar-kolm minutit. Lisa 1 sl jahu ja kuumuta koos porruga umbes minuti jagu pidevalt segades . Vala peale piim ning kuumuta keemiseni. Lisa toorjuust ning sega kuni see on piima sisse sulanud. Maitsest kergelt soola ja pipraga.

Lao ahjuvormi põhjale kanatükid, vala peale kaste ning kõige peale lao brokoliõisikud.
Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit.

Serveeri koos riisi või kartuliga.


*Inspiratsiooniks "Kiirelt ja tervislikult" 100 rooga sarjast.

neljapäev, 27. mai 2010

Frikadellisupp

/Prindi retsept/
Frikadellisupp on klassikalistest suppidest üks kiiremaid ja lihtsamaid ning võimalusi selle supiga "mängimisel" on palju.
Frikadellid võib ise teha või siis veidi mugavamatel hetkedel ka poest osta. Tunnistagem, et neid mugavaid hetki on meil kõigil vahel, kus läheme kergema vastupanu teed. Proovida tasub erinevaid hakklihasid nagu sega-, kana-, lamba- või ulukihakkliha. Samuti on olemas poelettidel erinevates hakklihadest valmistooteid, näiteks frikadellid põdralihast on täitsa maitsvad.
Köögiviljade valikul on peamised kartul, porgand ja porru/sibul, ülejäänu võib lisada või lisamata jätta vastavalt oma pere eelistustele või külmkapi sisule.
Siin on toodud meie kõige  lihtsam/tavalisem variant frikadellisupist, millele ma vahel lisan vunki roheliste herneste, brokoli või suvikõrvitsaga.

Kogusest jagub viiele.


Vaja läheb:
4-5 kartulit
2 porgandit
2 varsselleri vart
1 porrulauk (või sibul)
1,5 liitrit köögiviljapuljongit
peotäis hakitud maitserohelist (till, petersell)

Frikadellid:
300g hakkliha (sega-, kana-, lamba- või ulukihakkliha)
1 väiksem sibul
1 sl riivsaia
1 muna
soola
pipart




Frikadellid:
Purusta sibul köögikombainis või haki väga peeneks.
Sega kokku hakkliha, muna, riivsai ja peenestatud sibul, maitsesta soola pipraga.
Vooli tainast väikesed pallikesed ja laota vaagnale üksteise kõrvale.

Supp:
Koori ja haki porgandid. Lõika porrulauk pooleks ja viiluta. Viiluta selleri varred. Koori kartulid ja haki parajateks tükkideks.
Kuumuta pannil törts õli ja prae porrut, porgandeid ja varssellerit mõni minut.
Aja puljong potis keema, vala sisse praetud köögiviljad ja kartul ning keeda 5-10 minutit olenevalt tükkide suurusest.
Tõsta vormitud frikadellid suppi ja keeda veel 10-15 minutit, kuni köögiviljad on pehmed.
Haki maitseroheline ja lisa supile.
Maitse, vajadusel lisa ka soola (Tamme talu ürdisool sobib hästi suppidesse).

Serveeri hapukoorega või ilma, kuidas meeldib.

teisipäev, 25. mai 2010

Hiina kapsa-krabinuudlisalat

/Prindi retsept/
Natuke hakkimist, natuke pakendite avamist, väike segamine otsa ja ongi üks lõunane kõhutäis valmis!

Kogusest jagub kolmele-neljale.






Vaja läheb:
1/2 keskmist hiina kapsast
pakk krabinuudleid (200g)
väike purk konservmaisi (170g)
1/2 pikka kurki
2 dl majoneesi
1 sl sidrunimahla
meresoola
värskelt purustatud musta pipart







Nõruta mais sõelal.

Haki hiina kapsas väiksemateks tükkideks, lõika kurk viiludeks ja siis kangideks.

Sega majonees kokku sidrunimahla, soola ja musta pipraga.

Sega kausis kokku hakitud hiina kapsas, kurk, nõrutatud konservmais, krabinuudlid ja majoneesisegu.

Lase salatil mõni minut enne serveerimist maitsestuda.

pühapäev, 23. mai 2010

Purukattega apelsini-rabarberikook

/Prindi retsept/
Nimi ütleb juba peaaegu kõik- klassikaline, aga veidi eriline! Tegelikult on see väga lihtne ja mahlane kook, kus rabarberite hapukust tasakaalustab magus purukate ning tainasse segatud apelsinikoor sobib suurepäraselt rabarberile seltsiliseks. Kook on imehea just valmistamise päeval kergelt leigena, aga seisab mahlase ja maitsvana veel mitu järgmist päevagi.


Taigen:
2 muna
2 dl suhkrut
4 dl jahu
2 dl hapukoort
1 tl vanillisuhkrut
100g võid
2 tl küpsetuspulbrit
1 apelsini riivitud koor
näpuotsaga soola
350-400g rabarberit (kooritud, hakitud)
Purukate:
1 dl jahu
1 dl suhkrut (1/2 valget suhkrut ja 1/2 pruuni suhkrut)
50g võid
1 tl kaneeli
näpuotsaga soola
1 tl küpsetuspulbrit


Pane ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Valmista kõigepealt purukate, selleks mõõda kõik koostisained kaussi (või köögikombaini) ja töötle purutaoliseks tainaks. Pane kõrvale.

Sulata täidise jaoks või ja jäta jahtuma.
Vahusta toasoojad munad suhkru ja vanillisuhkruga tugevaks vahuks. Lisa hapukoor, riivitud apelsinikoor ja sulavõi ning sega läbi. Lisa küpsetuspulbri ja soolaga segatud jahu ning sega ühtlaseks tainaks.

Kata keskmise suurusega ahjuplaat (24x30cm) küpsetuspaberiga või määri võiga. Vala taigen ahjuplaadi põhjale. Kata taigen hakitud rabarberi tükkidega ning kõige peale raputa purutaigen.
Küpseta kooki 200 kraadi juures umbes 30 minutit või kuni tainasse torgatud tikk puhtaks jääb.

Lase koogil jahtuda ning lõika ruutudeks.

Naudi!

laupäev, 22. mai 2010

Kana-nuudlivokk köögiviljadega

/Prindi retsept/
Praeguste ilusate ilmadega üritaks seda pisikest suvenatukest maksimaalselt nautida. Seda võimalikult palju väljas aega veetes ja toimetades ning võimalikult vähe aega toas pliidi ääres vaaritades. See Eestimaa suvi on ju selline nagu ta on ja kui antakse, siis tuleb võtta viimast.
See rohkete köögiviljadega kana-nuudlivokk sobibki hästi sellise sooja päeva kiireks ja kergeks õhtusöögiks. Suurimaks "vaevaks" ongi köögiviljade hakkimine, edasi läheb juba libedalt.

Kogusest jagub neljale.


Vaja läheb:
200g munanuudleid
300g (sidruni-)marinaadis kanafileed
150g brokoli õisikuid
150g suvikõrvitsat
1 porgand
3 küüslauguküünt
1 sibul
1 punane paprika
väike jupp ingverit
1 sl oliiviõli
2-3 sl seesamiõli
3-4 sl sojakastet
2 sl austrikastet
1 tl tšillikastet (võib ka värsket tšillit kasutada)




Valmista ette köögiviljad ja kana:
  • koori porgand ja lõika tikkudeks;
  • murra brokkoli õisikuteks;
  • puhasta paprika seemnekodadest, lõika neljaks ja siis viiludeks;
  • koori sibul ja haki väiksemaks;
  • koori ingver ja küüslauguküüned ning haki peeneks;
  • lõika kanafileed ribadeks
Keeda munanuudlid vastavalt pakendil olevale õpetusele soolaga maitsestatud vees pehmeks, loputa ja jäta nõrguma.

Kuumuta  pannil 1 sl oliiviõli ning prae kana 3-4 minutit kuni ta on kergelt läbi küpsenud, aga ära pruunista. Tõsta kana köögipaberile nõrguma.

Samal pannil kuumuta 2 sl seesamiõli ning vala peale hakitud porgand, sibul, küüslauk ning ingver. Kuumuta umbes minuti jagu ning lisa ülejäänud köögiviljad. Kuumuta pidevalt segades veel 2-3 minutit.

Lisa köögiviljadele praetud kana, sojakaste, austrikaste ning tšillikaste ning kuumuta kõike veel mõni minut.

Vala pannile keedetud munanuudlid ning sega köögiviljadega kokku ja kuumuta kõik veel korra läbi.
Valmis ta ongi!

neljapäev, 20. mai 2010

Ahjus küpsetatud krevetirisoto

/Prindi retsept/
Kui tavaliselt peab risotot valmistades pliidi ääres talle pidevat seltsi pakkuma, siis ahjus valmib ta  suures osas iseseisvalt ja sina saad sel ajal muid õhtusöögiks vajalikke asju ette valmistada. Tulemus on siiski sama kreemjas kui pannil valmistatu ja lisaks on mulle jäänud mulje, et ahjurisotol tulevad maitsed tugevamalt esile. Igal juhul tasub proovida!
Herned lisavad risotole veidi värvi ja magusust, aga naturaalsemat krevetimaitset soovides või need ka lisamata jätta. Minule meeldib mõlemat moodi, olenevalt tujust.

Kogusest jagub neljale.



Vaja läheb:
2,5 dl risotoriisi
1 sibul
2 küüslauguküünt
1/2 punast tšillit
1 dl kuiva valget veini
7 dl kanapuljongit
2,5 dl külmutatud rohelisi herneid
300g kooritud krevette
1/2 laimi mahl
1 pakk juustupüreesuppi (20g)
1 dl riivitud Parmesani
purustatud musta pipart
1-2 sl võid




Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema.

Koori ja haki sibul. Puhasta tšilli seemnetest ning haki peeneks. Koori küüslauguküüned ning haki samuti peeneks. Valmista kanapuljong ning sega hulka juustupüreesupp, jäta sooja.

Sulata pannil (või kohe ahjupotis) või. Vala pannile hakitud sibulad ning prae klaasjaks. Lisa hakitud tšilli ning küüslauk ning kuumuta veel minuti jagu.
Vala pannile risotoriis ning kuumuta segades umbes minut aega. Vala peale valge vein ning kuumuta kuni see on aurustunud. Vala peale kanapuljong ning lase keema tõusta. Keeda madalal kuumusel paar minutit.

Vala risotosegu pannilt kõrgete äärtega ahjuvormi ning kata fooliumiga. Küpseta 180 kraadi juures 20 minutit.

Tõsta risoto ahjust välja, lisa krevetid ning sega korralikult läbi. Kata uuesti fooliumiga ning küpseta veel umbes 20 minutit.

Tõsta nüüf risoto ahjust täielikult välja ning sega hulka rohelised herned, laimi mahl, riivitud Parmesan ning veidi purustatud musta pipart. Kui risoto tundub kuiv, siis lisa veel törts puljongit. Kata paariks minutiks veel fooliumiga, et risoto saaks tõmmata.

Serveeri kohe kui risoto veel kreemjas on. Peale raputa Parmesani laaste.

teisipäev, 18. mai 2010

Kohupiimakattega rabarberi-maasikakook

/Prindi retsept/
See õhulise kohupiimakatte ja mahlase täidisega kook on meil selle rabarberihooaja täielikuks hitiks kujunemas. Ma võin küll päeva alustada mõttega kodus olevatest rabarberitest crumble-it või plaadikooki teha, aga päeva  lõpuks leiab oma tee ahju ikka just see koogike. Õnneks on rabarbereid veel pikalt ja kõike jõuab.
Kook on parim just värskete marjadega (aga saab ka külmutatutega) ning muutub seistes aina paremaks- kui õnnestub midagi seismiseks säilitada.

Kogusest jagub kümnele.

Põhi:
100g võid
1 dl suhkrut
3 dl jahu
1 muna
3 sl hapukoort
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
200g maasikaid
200g rabarbereid
75g suhkrut
2 sl tärklist

Kate:
3 muna
100g suhkrut
300g vanillikohupiimakreemi
100g hapukoort


Kuumuta ahi 180 kraadini.

Vahusta toasoe või ja hapukoor suhkruga. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, näpuotsaga soola ja muna ning töötle ühtlaseks pehmeks tainaks. 

Määri koogivorm (26 cm) võiga või vooderda küpsetuspaberiga. Määri taigen (spaatli abiga) vormi põhjale ja äärtele.

Koori ja haki rabarber. Lõika maasikad sektoriteks. Sega maasikad ja rabarberid suhkru ja tärklisega kokku ning vala põhjale.
*Kui kasutad külmutatud marju, siis lisa nad koogile sulatamata.


Vahusta toasoojad munad suhkruga. Sega hulka kohpiimakreem ja hapukoor ning vala segu täidisele.
*Kui kasutad maitsestamata kohupiimakreemi, siis lisa sellele 1 tl vanilliessentsi või vanillisuhkrut.

Küpseta kooki 180 kraadi juures umbes tunnike või kuni kook on kenaks kuldpruuniks küpsenud. Ära üle küpseta, siis muutub kook kuivaks.
Tõmba ahju uks lahti ning lase koogil täielikult jahtuda.

Võimalusel tõsta kook veel jahtunult paariks tunniks külmkappi.

laupäev, 15. mai 2010

Borš veiselihaga

/Prindi retsept/
Selle postituse tellis mult ammu juba sõbranna Triin ja lõpuks saan nüüd oma võla kustutatud. Suure boršikriitikuna (nagu ta ise väidab) kiitis ta mu supi heaks ja olevat vaeva väärt, et järgi teha.
Borši valmistan ma Mooni kohviku kokkade, Roman Zaštšerinski ja Igor Andrejevi, retsepti eeskujul ja just nii on tulemus ka õige hää.
Supi valmistamisele kulub küll kokku oma 4-5 tunnikest, aga kui eelmisel õhtul puljong valmis keeta, siis järgmisel päeval läheb supitegu juba libedalt. 

Kogusest jagub viiele.
                                
                                                              Puljong:
750g kondist veiseliha
2 liitrit vett
2 loorberilehte
5 tera musta pipart
1 nelgitera
1 sibul
1 porgand
4-5 küüslauguküünt
50g kuivatatud ploome
Supikogu:
500g peeti
3-4 kartulit
1 väike viil valget peakapsast (u. 200g)
2 küüslaugu küünt
1 sl tomatipastat
soola, purustatud musta pipart
punt maitserohelist
1/2-1 tl 30% äädikat


Pese liha puhtaks ja pane 2 liitri külma veega keema. Keeda tund aega ja korja puljongilt vaht.
Koori sibul, porgand ja küüslaugu küüned. Lõika sibul pooleks ja porgand kolmeks-neljaks. Tõsta köögiviljad puljongisse. Lisa loorber, musta pipra terad, nelk ja kuivatatud ploomid. Keeda puljongit madalal kuumusel veel 2 tundi.
Kurna puljong, tõsta lihatükk kõrvale ja eemalda luudelt puhas liha. Lõika see ribadeks või kuubikuteks ja tõsta kõrvale.

Keeda peedid (umbes tunnike), riivi ja sega kokku 1 tl äädikaga, et peet säilitaks oma kena punase värvuse. Tõsta peet kõrvale oma korda ootama.
*Aja kokkuhoiu mõttes võib poest ka valmis keedetud peeti osta.

Koori kartul ja lõika väikesteks kuubikuteks või kangideks. Haki valge peakapsas õhukesteks viiludeks.
Koori ja riivi porgand. Koori sibul ja haki väikesteks kuubikuteks.
Kuumuta pannil törts õli ja prae sibulat ja porgandit pehmenemiseni (u. 5 min). Lisa pannile tomatipasta ja kuumuta veel natuke. Vala segu puljongisse ja lase 5 minutit keeda. Lisa hakitud kartul ja kapsas ning lase veel 10 minutit keeda. Lisa keedetud peet ning keeda veel 5 minutit.
Lõpuks lisa lihakuubikud, sool, pipar, äädikas ning vajadusel suhkrut (ploomid annavad puljongisse ka juba magusat maitset). Tõsta pott tulelt.

Haki maitseroheline ja küüslauk ning lisa supile. Lase supil umbes 10 minutit maitsestuda. Maitse, vajadusel lisa maitseaineid.

Serveeri hapukoorega.

Retsept pärineb raamatust "Vene köök".

neljapäev, 13. mai 2010

Köögiviladega praetud riis

/Prindi retsept/
Minu tavapärane riisilembus hakkab vaikselt juba sõltuvuseks kasvama. S vist juba kardab, et varsti tõmbavad mul silmad kissi ja kolin idasektorisse ära. Nii hull asi muidugi ei ole :)
Siin on aga üks kevadiselt kerge ja värvikirev riisiroog, mis sobib suurepäraselt nii iseseisvaks eineks kui ka pearoale lisandiks.

Kogusest jagub kolmele iseseisvaks roaks.



Vaja läheb:
250g (basmati) riisi
100g šampinjone
1 porgand
100g külmutatud rohelisi herneid
1 sibul
2 küüslauguküünt
2-3 sl sojakastet
1 sl austrikastet
1 väike tl tšillikastet
1 väike tl magusat paprikapulbrit
soola
peotäis rohelist sibulat
õli praadimiseks





Keeda riis soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurna ja jäta sooja kohta seisma.

Kuumuta pannil törts õli. Koori ja haki sibul ning küüslauguküüned. Pese šampinjonid ning lõika viiludeks. Koori porgand nind riivi jämeda riiviga.
Prae mõõdukal kuumusel sibul, šampinjonid ja porgand pehmeks, lisa küüslauk ning sulatatud herned nind prae veel minuti jagu.

Lisa köögiviljadele keedetud riis, sojakaste, austrikaste, tšillikaste, tiba soola ja paprikapulber ning kuumuta kõike koos mõni minut. Maitse, ning vajadusel lisa soola või sojakastet.

Serveerimiseks tõsta riisiroog kaussi ning lõika peale värsket rohelist sibulat.

teisipäev, 11. mai 2010

Kana strooganov

/Prindi retsept/
See lahjast kanalihast kaste õnnestub alati ja maitseb lihtne ja hea. Sobib hästi ka argiõhtusse, kuna valmib kiiresti ja ilma suurema vaevata. Kastme valmimise ajal saad lisandiks ka riisi või kartulid valmis keeta.

Kogusest jagub kolmele sööjale.



Vaja läheb:
2 kanafileed (u 400g)
150g šampinjone
1 porrulauk (või sibul)
2 küüslauguküünt
2,5 dl kanapuljongit
1,25 dl hapukoort
1 kuhjaga sl jahu
0,5 tl magusat paprikapulbrit
soola
pipart
õli/võid praadimiseks
serveerimiseks peterselli või murulauku





Kuumuta pannil õli. Lõika kanafileed ribadeks ja prae mõõdukal kuumusel peaaegu pehmeks, aga ära pruunista! Tõsta kanafileed kõrvale.

Lisa pannile veidi õli ja võid ning kuumuta. Pese šampinjonid ning lõika viiludeks. Lõika porrulaugu hele osa pooleks ja siis viiludeks. Vala mõlemad pannile ning kuumuta pehmenemiseni (mõni minut).
Lisa hakitud küüslauguküüned ning kuumuta veel minuti jagu.

Lisa pannile supilusikatäis jahu ning kuumuta umbes minut kõike koos.

Tõsta kanafileed pannile tagasi, vala peale kanapuljong ning hapukoor ja maitsesta paprikapulbri, soola ja pipraga. Lase kastmel keema tõusta ning hauta tasasel tulel umbes 5 minutit. Katsu noa või kahvliga, kas kanaliha on pehme ja maitse kastet. Vajadusel lisa maitseaineid või hauta mõni minut veel.

Serveeri riisi, makaronide või keedukartuliga.

pühapäev, 9. mai 2010

Kirsi-hapukoore-purukook

 /Prindi retsept/
 Lihtne hapukoorekook mahlaste kirsside ja magusa kakaopuruga. Kirsside asemel võib kooki teha ka muude marjadega, hästi sobiksid siia ka mustikad.



Puru:
2,5 dl nisujahu
1,25 dl suhkrut
1,5 sl kakaopulbrit
125g võid
näpuotsaga soola

Täidis:
750g hapukoort (20%)
1,5 dl suhkrut
1 tl vanilliessentsi (või vanillisuhkrut)
3 muna
200g külmutatud kirsse





Sulata kirsid ja lase liigsel niiskusel välja nõrguda.

Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema.

Sega omavahel põhja komponendid: jahu, suhkur, külm või ja kakao. Töötle purutaoliseks tainaks.

Vooderda väiksem neljakandiline vorm (24x24 cm) või 26 cm läbimõõduga ümar vorm küpsetuspaberiga ja kata selle põhi 2/3 purutainaga.

Kata põhi nõrutatud kirssidega.

Sega kokku täidise komponendid: munad, hapukoor, suhkur ja vanilliessents. Vala segu põhjale ning pudista peale allesjäänud purutaigen.


Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 45 minutit.

Enne serveerimist lase täielikult maha jahtuda. Veel parem kui kook saab mõne tunni külmkapis seista.

*Retsept pärineb ajakirjast "Oma Maitse".

*Nami-namis on antud ka suure plaadikoogi kogused.

laupäev, 8. mai 2010

Kanapirukas ananassi ja sinihallitusjuustuga

 /Prindi retsept/
Krõbedal põhjal pirukas, kus on hea ära kasutada eelmise päeva ahjukana. Küpsetatud kana asemel võib kasutada ka grill- või suitsukana või hoopis marineeritud kanafileesid, mis tuleks eelnevalt siis läbi praadida. Iga variandiga veidi uudne maitselahendus. Soolane sinihallitusjuust ja magus ananass tasakaalustavad teineteist ja sobivad kana seltsi imehästi.

Kogus neljale tugevaks õhtusöögiks või kuuele kergemaks eineks.


Põhi:
3 dl jahu (millest 1 dl võiks speltajahu olla)
0,5 tl soola
100g võid
1 munakollane
*vajadusel 2-3 sl külma vett

Täidis:
300g küpsetatud kanaliha
100g sinihallitusjuustu (Valio Aura)
227g purk ananassikonservi
1 punane sibul
1 oranz või punane paprika
250g hapukoort (10%)
2 muna
näpuotsaga soola ja pipart



Töötle toasoe või, munakollane, jahu ja sool ühtlaseks tainamassiks. Vajadusel lisa 2-3 sl külma vett. Määri 26 cm pirukavorm võiga ja suru taigen selle põhjale ja äärtele. Vajuta kahvliga põhja sisse augud ja tõsta pooleks tunniks külmikusse.

Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Puhasta ning tükelda sibul ja paprika. Kuumuta pannil õli ja prae neid mõõdukal kuumusel umbes 5 minutit.
*Kui kasutad marineeritud kanafileesid, siis pruunista need pannil ja siis lisa sibul ning paprika ja kuumuta veel ligi 5 minutit.

Tükelda kanaliha, nõruta anassikonserv ja murenda sinihallitusjuust väikesteks tükkideks.

Klopi munad lahti, vala peale hapukoor ja maitsesta õrnalt soola-pipraga. Lisa hapukoorele kanaliha, anassi tükid, sinihallitusjuust ja praetud sibul ning paprika.

Küpseta põhja 200 kraadi juures 10 minutit. Vala eelküpsetatud põhjale kate ning küpseta veel 30 minutit.

Enne serveerimist lase pirukal veidi jahtuda ja paku värske salatiga.

teisipäev, 4. mai 2010

Astelpajukokteil

/Prindi retsept/
Hea hapukas vitamiinisüst päeva alustamiseks.

Kogus kahele.






Vaja läheb:
1 küps banaan
250g maitsestamata jogurtit
3 dl astelpajumarju või 1,5 dl astelpajumahla
*soovi korral veidi mett või siirupit










Koori banaan ja lõika tükkideks. Aseta kõik komponendid blenderisse ja lase ühtlaseks seguks.

Soovi korral võib lisada ka veidi mett või siirupit, aga ka naturaalne hapukas maitse on väga hea.

Nautida saab  kohe!

pühapäev, 2. mai 2010

Pasta suitsukana ja suvikõrvitsaga

 /Prindi retsept/
Kevadele vastu ühe kergema, värvilisema ja värskemat sorti pastaroaga. Suitsukana võib siin asendada ka grillkanaga. Pastana kasuta võimalusel täisterapennesid.

Kogusest jagub neljale-viiele sööjale.


Vaja läheb:

300g pennesid (või muid makarone)
1 sibul
2 pirakat küüslauguküünt
1 keskmise suurusega suvikõrvits
200g kirsstomateid
2 suitsukanakoiba
1 dl kuiva valget veini
3 dl kohvi- või vahukoort
peotäis värsket basiilikut
soola
purustatud musta pipart
õli praadimiseks
Parmesani serveerimiseks




Puhasta ning haki sibul ja küüslauk. Lõika suvikõrvits viiludeks ja siis ribadeks. Lõika kirsstomatid pooleks või sektoriteks. Puhasta kanakintsud ja tükelda liha. Haki basiilik peeneks.

Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks. Nõruta ja jäta oma korda ootama.

Kuumuta pannil õli. Prae suvikõrvitsat pehmenemiseni, lisa tomatid, suitsukana ja basiilik ning maitsesta kergelt soola-pipraga. Lase mõni minut kogu segul läbi kuumeneda. Tõsta pann kõrvale ja jäta sooja kohta.

Teisel pannil kuumuta tilk õli ja prae sibul klaasistumiseni. Lisa hakitud küüslauk ja prae veel paar minutit. Vala peale vein ja lase mõni minut veinil kokku keeda.
Keera kuumus madalamaks ja vala peale koor. Maitsesta kergelt soola-pipraga ning kuumuta kastme paksenemiseni (mõned minutid).

Vala kastmesse suvikõrvitsa-tomati-kana segu ja keedetud makaronid. Kuumuta kõik koos veel korra läbi.

Serveerimisel riivi peale Parmesani.


*Retsept pärineb "Pastaraamatust".