esmaspäev, 26. juuli 2010

Brokolipesto

/Prindi retsept/
Kui mul tuleb isu pestoga pasta järgi, siis minu käsi lihtsalt ei küündi poelettidel asuva purgipesto järele. See pole see! Kuna kodused pestod on tase omaette ja valmivad tegelikult väga lihtsalt, siis võibki poes pestopurkidest täiesti külma südamega mööda minna ja hoopis kodustes tingimustes see ise valmis vehkida. Suure brokolisõbrana otsustasin aga traditsioonilise basiilikupesto asemel veidi teistsugust lahendust proovida. Tulemus veidi mahedama maitsega ,ent siiski väga hea! Tavapärast õlist tulemust on brokoliga raske saavutada ja ei maksa üritadagi- brokoli neelab ohtralt õli enesesse.  Säilitamise mõttes vala pestole peale lihtsalt korralik õlikiht, et õhk ligi ei pääseks. Pika säilivusaja peale siiski koduse pesto puhul loota ei maksa- tasub hea kaup kiiresti ära kasutada.




Vaja läheb:
üks suurem brokolipea
peotäis basiiliku lehti
50g piiniaseemneid (seedermänniseemneid)
50g värskelt riivitud Parmesani
2 suurt küüslauguküünt
1-2 dl oliiviõli
sidrunimahla
soola
purustatud musta pipart







Aja suur potitäis soolaga maitsestatud vett keema.
Eemalda brokoli õisikud varre küljest ja tõsta keevasse vette. Lase umbes 5 minutit keeda, kurna vesi ära ja lase veidi jahtuda.
Tõsta keedetud brokoli, piiniaseemned, riivitud Parmesan, 1 dl oliiviõli, basiiliku lehed ja hakitud küüslauk blenderisse või suurde kaussi (kui kasutad saumiksrit) ning püreesta ühtlaseks pudrutaoliseks seguks. Lisa nüüd vähehaaval veel oliiviõli, kuni oled saavutanud meelepärase konsistentsi. Maitsesta segu soola, musta pipra ja sidrunimahlaga.


* Pestot võib ka köögikombainis valmistada, tulemus on siis lihtsalt veidi tükilisem. Mõnele nii meeldibki.

* Kui soovid pestot säilitada, siis tee ta veidi õlisem, koheseks kasutamiseks ei pea õli kogus nii suur olema.

Kasutada võib pestot pastaroogades, salatites, suppides või lihtsalt ciabatta kattena.

Kui lihtne pesto-pasta tundub igav või on soov mingi lihatoote järgi, siis siia juurde sobib hästi näiteks kanaliha.

laupäev, 24. juuli 2010

Peedikuskuss

/Prindi retsept/
Meie kohalik ilmataat vist tööinimesi üldse ei salli. Nädala sees umbses kontoris istudes on ainsaks edasiviivaks jõuks nädalavahetuse ja rannamõnude ootus, aga mida nädalavahetusel meil pole, see on ilm! Positiivses mõttes tuleb aga tõdeda, et jahe õhk andis võimaluse üle pika aja oma ahi pöördesse ajada ja üks imehea roog kuskussi ja röstitud peediga valmistada. Kes millest unistab, eksole.
Roa valmistamine võtab küll keskmisest veidi kauem aega, just tänu peedi küpsemisele, aga tegevusviis ise on väga lihtne. Peedi muidu magusat maitset varjutab sidruni hapukus ja tšilli vürtsikus. Lisaks on tunda mõnusat pähklist maitset seedermänniseemnetest ja peedi puhul ei saa läbi ka ilma tüümianita. Kogu see kompott annab tulemuseks ühe lihtsa, samas veidi erilise maitsega roa.
Meie sõime seda iseseisva roana, mis minule istus väga hästi. Meeslemmik aga arvas, et väike lihatükk kõrvale poleks ka paha teinud.

Kogusest jagub neljale põhiroaks.


Vaja läheb:
1 kg värsket punapeeti
5 sl oliiviõli
3 sl palsamiäädikat
1 tl tüümiani lehti
2-3 küüslauguküünt
50g seedermänniseemneid
225g kuskussi
4 dl kuuma kana- või köögiviljapuljongit

Kaste:
1 sidruni riivitud koor
poole sidruni mahl
1 väike punane tšilli
2-3 tl tüümiani lehti
soola



Aseta ahi 225 kraadi juurde soojenema.
Pese ja koori peedid ning haki väikesteks suupärasteks kuubikuteks (maksimaalselt 1 cm suurused).

Sega kokku õli, palsamiäädikas, peeneks hakitud küüslauguküüned ja tüümian ning vala saadud segu peedikuubikutele. Sega läbi nii, et peeditükid oleks kenasti õliseguga kaetud. Vala peeditükid ahjuvormi ning kata fooliumiga. Küpseta 225 kraadi juures ligi tund aega või kuni peet on pehmeks küpsenud. Küpsetusaeg võib varieeruda sõltuvalt kuubikute suurusest.

Rösti seedermänniseemneid kuival kuumal pannil paar minutit pidevalt segades, et nad ära ei kõrbeks. Tõsta kõrvale jahtuma.

Tõsta kuskuss kaussi ning vala peale tulikuum puljong. Kata kauss ja lase umbes 5 minutit paisuda. Sega paisunud kuskuss kahvliga kohevaks, vajadusel lisa veel veidi puljongit.

Valmista kaste. Riivi sidruni koor ning pressi poole sidruni mahl. Puhasta tšilli seemnekodadest ning haki peeneks. Lisa tüümianilehed ning sool ja sega kõik kokku. Soola lisa vastavalt puljongi soolasusele. Kange puljongi puhul vähem, nõrgema puljongi puhul tiba rohkem.

Sega kaste, seedermänniseemned ja röstitud peedid koos pannil olevate mahladega kuskussi hulka. Sega kõik läbi ning lase umbes 10 minutit maitsestuda. Seistes muutub kuskuss ka punakamaks.
Maitse, vajadusel lisa veel veidi soola või sidrunimahla.

Serveeri iseseisva roa või lisandina. Maitsev nii soojalt kui külmalt.

Originaalretsept pärineb ajakirjast Delicious.

reede, 23. juuli 2010

Pannkoogid värske meega

Värske mesi on valmis saanud (tegelikult küll juba mõnda aega tagasi) ja nüüd tasub oma tuttavaid mesinikke külastama minna, sest nädalavahetuse hommikuks ühed pannkoogid värske meega on nagu taevane kingitus. Minule meeldib veel väga mett otse kärjest süüa, seega olid meeslemmiku vanaema saadetud kärjetükid nagu täpikeseks i-le.
Pannkoogid ise on üheks naljakaks küpsetiseks- pea igas peres armastatud, aga iga perenaine valmistab neid samadest toorainetest väga erinevalt ja enamasti ikka silma järgi. Meie lemmikuteks on ülepannikoogid piimaga, aga vahel tuleb isu ka pisikeste ja pontsakate kohupiimapannukate järele. Ja eks ikka lõplik otsus tuleb külmkapi sisu uurides. Ja päris iganädalased pannkoogisööjad me pole, aga kaubaks lähevad nad siiski üpris tihti, nii soolaselt kui magusalt.
Tegelikult mul ei olnudki plaanis just pannkoogi retsepti jagada, sest igaüks teeb neid niikuinii isemoodi, aga kui juba postitus, siis juba umbkaudne retsept ka- nii igaks juhuks :) Soov oli hoopis suvistele pannkoogiküpsetajatele meelde tuletada, et valmis pole mitte ainult värsked marjad toormoosi jaoks, vaid ka imehea värske mesi!

Kogused kahele

 



Vaja läheb:
2 muna
2,5 dl jahu
umbes 3,5 dl piima
näpuotsaga soola
3 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
väike törts õli

Peale värsket mett (või moosi, suhkrut, siirupit, toormoosi)





Klopi munad kausis lahti, lisa jahu, suhkrud, sool ja pool piimast. Vispelda kuni oled saanud ühtlase taina. Lisa ülejäänud piim ning õli ning sega tainasse. Tõsta taigen umbes pooleks tunnikeseks külmikusse, seal ta paisub veidi tihkemaks.
Vahepealne aeg ongi täpselt paras, et hommikune kohv valmis teha ja muude hommikuste toimetustega tegeleda.
Kui taigen tundub peale seismist tiba paks, siis lisa veel väike tilk piima ja sega läbi.
Kuumuta pannil törts õli. Tõsta kulbitäis taigent pannile ning aja ühtlaselt laiali. Küpseta mõlemalt kuldpruuniks. Toimi kogu tainaga nii.

Serveerimiseks määri või nirista pannkookidele paar lusikatäit värsket mett (või midagi muud käepärast).

pühapäev, 18. juuli 2010

Külm kurgisupp

/Prindi retsept/
Pean tunnistama, et senini olen ma külmsuppidest alati väikese ringiga mööda käinud, sest pole ma ei suur kaljasõber, ega pea ka keefirist lugu. Selle aasta kõrvetav suvi on aga imesid teinud ja pannud mind enese piire uuesti üle kompama. Külmadele salatitele ja grillimisele sooviks vahelduseks ju ka midagi muud. Keefirijoojat minust igatahes niipea kindlasti ei saa, aga supi sisse panen teda julgelt edaspidigi.
Külmsupp valmib imekiiresti ja heaks lahenduseks on ta just tingimustes, kus puudub pliit või soov seda kasutada. Oluline on ainult, et serveerimise hetkel oleks supp jahe. Vastavalt hooajale võib kasutada erinevaid aias valmivaid köögivilju ja maitsetaimi, näiteks redised, kurk, peet, suvikõrvits, till, petersell, sibul jne.

Kogusest jagub kuni neljale.

 


Vaja läheb:
5-6 lühikest või 2-3 pikka kurki (umbes 700g)
1 avokaado
1 liiter keefiri
2 küüslauguküünt
1 sl laimi mahla
suur peotäis värsket tilli
soola
pipart







Koori ja haki kurgid ning avokaado väikesteks kuubikuteks või lase köögikombainis peeneks puruks. Vala peale keefir ning pressi sisse puhastatud küüslauguküüned, lisa hakitud till ja natuke laimi mahla. Maitsesta vähese pipra ning hulga rohkema soolaga ja sega kõik kokku.
Tõsta supp jahedasse umbes 10-15 minutiks maitsestuma.

* Kui avokaado algselt vähese keefiriga püreestada, saad veidi pehmema/kreemjama tulemuse.

teisipäev, 13. juuli 2010

Kodujuustu-idusalat

/Prindi retsept/
Üks tervisest pakatav salatiline, mis valmib vaid mõne käeliigutusega, ise samas kõigest paari lusikatäiega juba su organismi ja maitsemeeli paitades. Tänu suurele idude sisaldusele tasuks seda salatit serveerida väikeste portjonitena, aga mina siinkohal ennast piirata ei suuda :) 
Muideks on see ka väga hea salat ka saleda joone jälgijatele, kuna idud sisaldavad kõrge toiteväärtuse kõrval väga vähe kaloreid.


Idud on võimasateks energiaallikateks, sisaldades rohkem toitaineid kui ükski teine looduslik toit, mida inimene tunneb või teab. Need sisaldavad suures kontsentratsioonis väärtuslikke ensüüme, proteiine, mineraalaineid, mikroelemente ja looduslikke vitamiine nagu näiteks A, B1, B2, B3, C, E ja palju teisi. Idandamise käigus suureneb seemne vitamiinide sisaldus ja vallanduvad mitmed biokeemilised protsessid, mis tõstavad kordades idandite toiteväärtust. Samuti lõhustuvad ja muutuvad selle protsessi käigus mitmed süsivesikud, rasvad ja proteiinid, mistõttu on organismil neid ka märksa kergem omandada. Idandid sisaldavad suurepäraseid kiudaineid, mis aitavad parandada seedimist ja toidul soolestikus edasi liikuda, puhastada organismi jääkainetest ja liigsest kolesteroolist.
                                                                                                                                        [Allikas: Buduaar]



Toored idandid:
• tõstavad immuunsust
• reguleerivad ja taastavad organismi eluliselt tähtsaid funktsioone
• stabiliseerivad ja noorendavad kõiki organismi süsteeme
• puhastavad meid mitte ainult kudede, vaid ka rakkude jääkidest ja isegi patogeensetest ja organismile mitteomastest moodustistest.
•  rikastavad hapnikuga verd
• viivad organismist välja rakkude jääkprodukte, mürke, liigset kolesterooli, mitteorgaanilisi ja teisi kahjulikke aineid, teevad kahjutuks mutageene, mis on organismi sattunud
• aitavad ravida paha- ja healoomulisi kasvajaid (eriti nisu idandid).   
                                                                                                                                      [Allikas: Seemnemaailm] 


Idandid on rikkad bioloogiliselt aktiivsete toimeainete poolest, seepärast tuleb neid tarbida mõõdukalt.


 


Vaja läheb:
400g kodujuustu
150g mungoa idandeid
100g lutserni idandeid
1 punt frillice salatit
aroomisoola











Tegevus väga lihtne: rebi frillice salat kätega tükkideks või haki noaga peenemaks. Sega kausis kokku idandid, frillice salat ja kodujuust ning maitsesta julgelt aroomisoolaga. Valmis ta ongi ja serveerida võib kohe.


Soovi korral võib salatile lisada veel värsket hakitud kurki või värskeid rohelisi herneid (kindlasti mitte külmutatuid!).

* Tänud siinkohal Triinule idee eest.

esmaspäev, 12. juuli 2010

Redisekaste

See külm redisekaste on kreekapärase kurgi-küüslaugu-jogurtikastme Tzatziki baasil valmistatud lisand, mis sobib serveerimiseks nii liha, kala kui ka köögiviljade kõrvale. Praegusel ajal suurepärane lihtsalt värske keedetud kartuliga- täielikuks rahuoluks pole muud vajagi.





Vaja läheb:
250g rediseid (riivitult)
400g maitsestamata jogurtit
2-3 küüslauguküünt
peotäis värsket peterselli
soola
pipart










Pese redised ja riivi jämeda riiviga. Puhasta küüslauguküüned nind riivi peene riiviga või pressi küüslaugupressiga. Haki petersell peeneks.

Sega redised, küüslauk, maitsestamata jogurt ja petersell kokku ning maitsesta soola-pipraga.

Hoia serveerimiseni jahedas.

pühapäev, 11. juuli 2010

Värviline riisi-tuunikalasalat

/Prindi retsept/
Ma olen vist üks neist tüüpilistest eestlastest, kes kunagi millegagi rahul ei ole- kui ilm on jahe, siis on mul külm ja kui on soe, siis on mul palav ja seda kuldset keskteed nagu polekski. Praeguse kuumusega ma igatahes väga innukalt kodus pliidi taha ei roni ja otsin pigem kiireid, värskeid ja lihtsaid lahendusi toidu valmistamiseks. See värviline riisi-tuunikalasalat vastab kõigile neile kriteeriumitele ja sobib täitsa ks iseseisvaks roaks, kuna täidab tublisti kõhtu.
Salatis võib kasutada eelmise päeva riisi ülejääke või keeta värske riis köögiviljade hakkimise ajal. Tuunikalakonserv vali just õliga, siis ei pea õli eraldi lisama.

Kogusest jagub kolmele-neljale.



Vaja läheb:
6 dl keedetud riisi (2 dl keetmata)
1 väike purk (170g) maisi
1 tuunikalakonserv õlis
1 punane sibul
1/2 punast paprikat
400g purk miksitud oakonservi (erinevad oad koos)
2 väiksemat tomatit
kimp peterselli
soola
pipart
sidruni mahla






Koori ja haki sibul, puhasta paprika seemnekojast ning haki väikesteks kuubikuteks. Tükelda ka tomatid.

Loputa punased oad ning nõruta koos maisiga.

Sega hakitud köögiviljad, mais, oad, tuunikalakonserv koos õliga, keedetud riis ning hakitud petersell suures kausis kokku. Maitsesta salat soola, pipra ja sidrunimahlaga.

Serveeri külmalt või toasoojana.

pühapäev, 4. juuli 2010

Hommikune maasikadessert müsliga

/Prindi retsept/
Lihtne ja maasikane magusroog, mis sobib suurepäraselt nii suvise hommiku alustamiseks kui ka lõunaseks magusaks suutäieks, ise kõigest mõne minutiga valmides. Desserdi valmistamiseks võib kasutada nii kodust kui ka poest ostetud meelepärast müslit. Mina eelistan kodust müslit, sest siis saan ise valida koostisained ja maitseained, kõik vastavalt tujule ja isule. Samas aga ükski poest ostetud maasikajogurt ei suuda asendada värsketest maasikatest ise kokku keeratud jogurtit- see tasub kindlasti ise teha. Vastavalt hooajale saab seda magustoitu valmistada erinevatest marjadest, nagu näiteks vaarikad, mustikad, põldmarjad, pohlad või mida iganes, mis hing ihkab ja loodus kätte annab.

Kogusest jagub kahele.





Vaja läheb:
100g müslit
100g maasikaid
150g maitsestamata jogurtit
2 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
peotäis värskeid maasikaid









Tõsta maasikad, suhkrud ja maitsestamata jogurt blenderisse ning lase ühtlaseks seguks.

Tõsta kahe klaasi või kausi põhjale pool müslist, kata see poole koguse jogurtiga ning puista peale mõned sektoriteks lõigatud maasikad. Tõsta maasikatele teine pool müslist, kata allesjäänud jogurtiga ning viimistle magustoit ülejäänud maasikasektoritega.

Kui soovid krõbedat müslit, siis serveeri kohe, pehmema tulemuse jaoks lase desserdil veidi "tõmmata".

Kodune röstitud müsli:
250g kaerahelbeid
50g seemneid (päevalille ja/või kõrvitsaseemneid)
50g sarapuupähkleid
1 tl kaneeli
0,5 tl ingverit
näpuotsaga soola
2 sl õli
3 sl mett
1 dl apelsinimahla
50-75g demerara suhkrut (oleneb sellest, kui magusat tulemust soovid)
  *soovi korral mandlilaaste või kookoshelbeid

Aseta ahi 160 kraadi juurde soojenema.
Sega kausis kokku kaerahelbed, seemned ja pähklid (pähklid mina enne purustan). Mingis teises anumas sega kokku apelsinimahl, mesi, õli, suhkur, kaneel, ingver ja sool. Vala vedel segu kuivainetele ning sega hoolega läbi.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning vala ühtlase kihina peale müslisegu. Küpseta segu 160 kraadi juures umbes 30(-40) minutit, vahepeal paar korda segamas käies. Valmis müsli on kena pruunika tooniga, aga kuumana veel veidi kleepuv. Tõsta plaat ahjust välja ning lase maha jahtuda. Kui on suuremaid kokku kleepunud moodustusi, siis lammuta need soojana laiali, sest jahtudes müsli muutub kõvaks ja siis on seda juba raske teha.  Jahtunud müsli vala õhukindlasse karpi säilitamiseks.

Ahjust tulnud müslile võib lisada meelepäraseid kuivatatud puuvilju (kirss, jõhvikad, rosinad, banaanilaastud vm) või hoopis šokolaaditükke.

reede, 2. juuli 2010

Soe kartuli-kukeseenesalat

/Prindi retsept/
Keedetud värske kartul ja praetud kukeseened on nii sõnulkirjeldamatult lihtne ja maitsev kooslus, et ma võiks vabalt paar nädalat jutti ainult sellest toitudagi. Seekord sai maitsemeeli hellitatud hoopis selle sama koosluse põhjal valmistatud sooja salatiga, mis täitis boonusena ka tugevasti kõhtu. See sama lihtne ja maitsev keedukartul kukeseentega, aga veidi uues kuues!

Kogusest jagub kuni neljale.




Vaja läheb:
1 kg kartuleid
250g kukeseeni
1 punane sibul
100g peekonit
suur peotäis rukolat
4-5 sl hapukoort
25g riivitud Parmesani
väike punt tilli
tükike võid praadimiseks
soola






Keeda kartulid koos koorega soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurna vesi ja jäta sooja.

Lõika peekon suuremateks ribadeks ning prae pannil krõbedaks. Tõsta siis köögipaberile nõrguma.

Koori sibul ja lõika peenikesteks viiludeks.
Sulata pannil tükike võid ning prae puhastatud seeni seni, kuni nad vedelikku enam ei väljuta. Lisa pannile viilutatud sibul ning prae veel paar minutit. Vala pannile hapukoor ning värskelt riivitud Parmesan ja lase paar minutit haududa. Maitsesta segu soola ja hakitud tilliga.

Lõika kartulid sektoriteks, sega kokku seenesegu ja krõbeda peekoniga ning tõsta kaussi rukola lehtedega vaheliti.

*Peekoni võib lihtsuse mõttes ka koos seentega ära praadida, aga sellisel juhul kaotab ta oma krõbeda efekti.

Serveeri soojalt.