teisipäev, 31. august 2010

Õunakrõbedik

/Prindi retsept/
Õunakrõbedik on üks lihtsamalt valmivaid õunamagustoite üldse! Lisaks on ta ka heaks vahelduseks hetkedel, kui õuntest uputab, aga kooki teha ei ole mahti. Koogist mugavam on see magusroog just seetõttu, et teda saab valmistada ka väikestes portsjonvormides ja just täpselt nii palju, kui sööjaid jagub. Nii saad vältida ülejääke või ülesöömist :) Muideks pole see magustoit teemaks mitte ainult sügisel- heaks soojendavaks ampsuks sobib ta ka talvisel ajal. Jõulude paiku (muidugi mitte ainult) võib retsepti täienduseks maitseks lisada ka natukese muskaatpähklit ja/või kardemoni. Hästi sobivad sisse ka mõnes pruunis napsus (näiteks rumm) leotatud rosinad. Suhkrut kasuta täidises vastavalt õunte kogusele ja hapukusele (kas siis 2 võ 3 sl). Väga magusaid õunu ei maksa siin üldse kasutada, tulemus võib imalaks muutuda.

Kogusest jagub kuuele.


Täidis:
600-700g puhastatud õunu
1 apelsini riivitud koor
poole apelsini mahl (väikese vilja puhul terve apelsini mahl)
1 sl tärklist
2-3 sl Demerara suhkrut
1 tl kaneeli

Purukate:
3 dl jahu
1,5 dl kaerahelbeid
1,5 dl Demerara suhkrut
130g võid
1 tl kaneeli




Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Koori õunad ja puhasta südamikest. Lõika väiksemateks tükkideks ning tõsta need kaussi.
Riivi apelsini koor ning tõsta õunte juurde kaussi, pigista sisse ka poole apelsini mahl. Lisa suhkur, kaneel ja tärklis ning sega nii, et kõik õunad maitsestatud saaks.

Tõsta õunasegu ühte suuremasse või mitmesse väiksemasse ahjuvormi.

Sega kokku külm või, jahu, kaerahelbed,kaneel ja suhkur ning töötle purutaoliseks tainaks. Tõsta puru õuntele peale. Küpseta 200 kraadi juures umbes 30 minutit.

Serveeri leigena koos pallikese vaniljejäätisega. Aga võib ka ilma.

laupäev, 28. august 2010

Mahlane õunakook

/Prindi retsept/
Ei alustanud ma seda õunahooaega mõne vana-hea retseptiga, mis igal aastal repertuaaris on. Küll nende aeg ka tuleb. Avapauk sai antud hoopis selle imehea ja mahlase õunakoogiga, mida katab kaneeline ja tiba krõbe koorik. Üks ääretult mõnus suutäis nii hommikuse kohvi, kui õhtuse tee kõrvale. Aga sobib väga hästi ka külalistele pakkumiseks. Eriti mõnus on see õunakookide kaneeline lõhn, mis küpsetamisel tuppa tungib. Iga päev tahaks seda lõhna tuppa tekitada. Ja nüüd, kui avapauk antud, ei tea, kas enam piiri ka suudab pidada.
Minu jaoks oli kook magususelt keskmise piiri ülemisel äärel, ehk et oli MAGUS toit, aga mitte liiga! Meeslemmik aga arvas, et teinekord võiks suhkrut vast isegi rohkem olla. Kuidas kellegile, eksole! Niiet kaaskodanikud, kes tavaliselt pigem arvavad, et magustoit ei pea olema MAGUS toit, võivad ennetavalt veidi ka suhkru kogust vähendada, kuigi originaalretseptiga võrreldes tegin seda juba isegi.




Vaja läheb:
3,75 dl jahu
2,5 dl + 4 sl suhkrut
2 muna
170g toorjuustu
110g võid
1 tl vanilliessentsi
1,5 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
näpuotsaga soola
300g hapukaid õunu (puhastatult)





Aseta ahi 175 kraadi juurde soojenema.

Sulata või ja tõsta jahtuma.

Hõõru toasoe toorjuust 2,5 dl suhkru, sulatatud või ja vanilliessentsiga kreemjaks massiks. Lisa massile ükshaaval muna, ise pidevalt segades. Teine muna lisa alles siis, kui eelmine on korralikult tainasse segunenud.

Eraldi nõus sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool ning lisa siis see vähehaaval tainale, ise pidevalt segades. Sega kuni kogu jahu on ühtlaselt tainasse segunenud.

Väikeses kausis sega kokku 2 tl kaneeli ja 4 sl suhkrut.

Koori õunad ning tükelda väikeseks või riivi jämeda riiviga. Mina riivisin, aga võib osa ka riivida ja osa tükeldada. Kuidas tunne on. Vala peale pool suhkru-kaneelisegu ning sega läbi. Vala õunad tainasse ning sega ühtlaseks.

Vooderda 24 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga ning vala taigen vormi. Aja ühtlaselt laiali ning raputa peale ülejäänud suhkru-kaneelisegu.

Küpseta kooki 175 kraadi juures 65-75 minutit. Kontrolli tikuga koogi valmidust. Kui tikk sisse torgates puhtaks jääb, on kook valmis.
NB! Kooki ei tohi üle küpsetada, siis kaotab ta oma mahlasuse!

Kui kook kipub pealt liialt pruunistuma, siis küpsemise lõpupoole kata ta fooliumiga. Minule aga just meeldis see küpsenud krõbe koorik.

Enne serveerimist lase koogil jahtuda.


Originaalretsept pärineb Cook Eat Love blogist.

reede, 27. august 2010

Kartuli-brokolipüree

/Prindi retsept/
Vahelduseks tavapärasele kartulipudrule on saanud üheks suureks lemmikuks rõõmsavärviline kartuli-brokolipüree, mis maitseb imehea just kala ja hautatud köögiviljade juurde, aga sobib ka liha ja kana kõrvaliseks.



Vaja läheb:
600g kartuleid (kooritult)
400g brokolit
2 küüslauguküünt
1 dl piima
1 sidruni riivitud koor
4 sl riivitud Parmesani
meresoola




Koori ja tükelda kartulid ning pane soolaga maitsestatud külma veega keema. Vett pane nii palju, et hiljem brokoli ka veega kaetud saaks. Keeda kuni kartul on peaaegu pehme ning lisa vette õisikuteks lõigatud brokoli. Varre osa koori eelnevalt. Keeda veel 7-8 minutit, kuni brokoli ka pehmeks on saanud.
Kurna kartulid ja brokoli sõelale ning tõsta siis potti tagasi.
Koori ja pressi küüslauk ning lisa potti. Vala peale piim ning püreesta saumiksriga ühtlaseks pudruks. Riivi Parmesan ja sidruni koor ning lisa pudrule. Maitsesta soolaga.

Serveeri kala, liha, kana ja/või köögiviljakastmega.

teisipäev, 24. august 2010

Ahjus küpsetatud porgandid

/Prindi retsept/
Ahjus küpsetatud porganitest saad kerge kõrvalise lihale või kalale, aga väga maitsvad on nad ka iseseisvana külma kastmega ampsamiseks. Parima tulemuse saad väiksemate aiamaa porganditega. Suitsutatud paprikat kasutasin Marks & Spenceri oma.






Vaja läheb:
500-600g porgandeid
3 sl oliiviõli
2-3 tl suitsutatud paprikat (MS)
soola
purustatud musta pipart
peotäis värsket peterselli








Aseta ahi 200 kraadi juurde sooja.

Pese porgandid puhtaks, kuivata ja tõsta ahjuvormi.

Haki petersell peeneks ning sega kokku oliiviõli ja maitseainetega. Vala kaste porganditele ja sega seni kuni kõik porgandid õlikastmega kaetud on.

Küpseta 200 kraadi juures umbes 45 minutit või seni kuni porgandid pehmed on.
Küpsetusaeg varieerub vastavalt porgandite suurusele.

pühapäev, 22. august 2010

Martsipani-sõstrakook

/Prindi retsept/
Sõstrakook on juba mõnda aega mul mõtetes mõlkunud, aga senini ei suutnud ma oma mõtteid tegudeks rakendada. Enamus marjad, mis mahlateost ja sügavkülma varudest üle jäid, läksid toorena hommikuse jogurti ja helvestega tarbimisse. Ja nii pea iga hommik! Mulle nimelt väga meeldib hapu ja magus koos. Nüüd siis, kui põõsad on tühjaks korjatud, sain ka oma koogi ahju. Hapukad sõstrad ja magus martsipan annavad tulemuseks pigem vähem magusa koogikese, mis ei tohiks kellegi hambaid murda. Kasutada võib julgelt ka külmutatud marju.


Põhi:
3,5dl jahu
3 sl suhkrut
125g külma võid
1 muna
0,5 tl soola

Kate:
150g martsipani
200g toorjuustu
100g hapukoort
100g suhkrut
3 muna
300g musti- ja punaseid sõstraid
2 sl mandlilaaste
1 tl vanillisuhkrut



Tõsta põhja koostisained köögikombaini ning töötle ühtlaseks tainaks. Mässi saadud tainapall kile sisse ning tõsta umbes tunnikeseks külmkappi. Kui sul on kiire, siis tõsta taigen täidise valmistamise ajaks sügavkülma.

Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema.

Määri 26 cm läbimõõduga koogivorm võiga või vooderda küpsetuspaberiga ning suru taigen selle põhjale ja äärtele.

Riivi martsipan ning sega kokku toasooja toorjuustu, hapukoore, suhkru, vanillisuhkru ning munadega. Vala saadud sega põhjale. Raputa peale marjad. Kui kasutad külmutatud marju, siis sega need eelnevalt 1 sl tärklisega kokku. Raputa kõige peale mandlilaastud ning küpseta 180 kraadi juures umbes tund aega.

*Martsipani on kergem riivida, kui oled teda eelnevalt külmkapis või sügavkülmas natuke hoidnud.

Enne serveerimist lase koogil jahtuda.

*Retsepti on mugandatud Minimalista Baked Goods blogist.

laupäev, 21. august 2010

Suvikõrvitsapannkoogid

/Prindi retsept/
Imemaitsev kooslus soolakast fetast, ürtidest ja suvikõrvitsast annavad tulemuseks väga mahlased koogikesed, mida võib sööma jäädagi. Sobivad suurepäraselt nii hommikusöögiks, lõunaseks ampsuks, kui ka õhtuseks tugevamaks kehakinnituseks mõne lisandi seltsis.

Kogusest jagub neljale.



Vaja läheb:
500g suvikõrvitsat
100g feta juustu
tubli peotäis värskeid ürte (till, petersell, tüümian, basiilik)
1 sibul
2 küünt küüslauku
2 muna
3 (kuhjaga) sl jahu
soola
purustatud musta pipart
õli praadimiseks






Riivi suvikõrvits jämeda riiviga ja jäta umbes pooleks tunnikeseks sõelale nõrguma. Hiljem võib veel köögipaberiga liigse vedeliku ära patsutada.

Haki sibul ja küüslauk väga peeneks.

Sega kokku feta, suvikõrvits, sibul, küüslauk, munad, hakitud ürdid, jahu  ja maitseained.

Kuumuta pannil õli ning tõsta lusikaga tainast pannile väikesed koogikesed. Prae mõlemalt poolt kuldpruuniks.

*Inspiratsioon "Nipiraamatust".

reede, 20. august 2010

Ploomi-kookose puruvorm

Paar mu sõbrannad arvasid ekslikult, et olen pikemale puhkusereisile juba sõitnud. Seda nimelt sellest, et blogis pole pikemat aega erilist tegevust toimunud. Ei, amigos, ei ole veel puhkamas! Küll aga on olnud ajapuuduses vähe üles märkimist väärivat kokkamist ja tagatipuks oli mu pildimasin mõnda aega ravil. Selle märkuse peale luban aga, et nüüd, kus sügis ukse taga, hakkan jälle tublimaks!
Suvel ma tavaliselt palju kooke või magustoite ei küpseta. Eelistan värskeid marju ja vilju süüa ning küpsetamise jätan enamasti talveks. Kui aga kätte jõuab ploomiaeg, siis on juba teised jutud! Mul on nimelt üks eriti-lemmik-magustoit ploomidest, mille ma eelmisel aastal avastasin ja peale seda on kõik koju jõudnud ploomid endale vaid selle ühe kasutuse ka leidnud. Vähe sellest, et ma ise suur fänn olen, olen ka teisi nakatada suutnud. Targemad ja tihedamad külalised oskavad õigel ajal külla tulles juba sellele magustoidule tellimust teha :)

Kogusest jagub teoorias kuuele, praktikas pigem vähematele.




Vaja läheb:
800-900g (tumedaid) ploome
100g kookoshelbeid
2 dl suhkrut
3 dl jahu
140g võid
1 tl vanillisuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola








Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Sega omavahel külm või, jahu, suhkur, kookoshelbed, vanillisuhkur, küpsetuspulber ja sool ning näpi purutaoliseks tainaks.

Lõika ploomid sektoriteks ja eemalda kivid.

Puista pool taigent vormi põhjale, kata see ploomidega ning pudista peale teine pool purutainast.

Küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit.

Serveerida võib pallikese vanillijäätisega.

Maitseb parim leigena!

** Magusamaid ploome kasuta julgemas koguses, hapukaid pigem tagasihoidlikumalt. 

*Allikas: "Kirsi-ja ploomikoogid"

neljapäev, 12. august 2010

Pikkpoiss suvikõrvitsaga

/Prindi retsept/
Suvikõrvitsad ikka veel uputavad ja tänu selle vilja universaalsusele pole erinevate kasutusvõimalustega veel probleeme tekkinud. On saanud suppi ja grilli, risotot ja hoidiseid, omletti ja siis veel natuke suppi :) Seekord aga hoopis miskit lihasemat meeslemmiku meeleheaks, mis tänu suvikõrvitsale tuli mahe, mahlane ja suviselt kerge. Feta juust lisab tainale soolakust ja kreemikust suvikõrvitsa maheduse tasakaalustamiseks. Ja basiilikuga võib siinkohal julgelt ringi käia, et tulemus mõnusalt ürdine saaks.




 Vaja läheb:
500g hakkliha (veise-, sega- või kalkuni)
400g suvikõrvitsat  (riivitult)
3 viilu saia või sepikut või 1dl riivsaia
1 sibul
2 küünt küüslauku
2 muna
125-150g Feta juustu
peotäis värskeid basiiliku lehti
soola
purustatud musta pipart






Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Riivi suvikõrvits jämeda riiviga.
Koori ja haki sibul ja küüslauk peeneks või purusta köögikombainis.
Leota saiaviile hetkeks puljongis ning pigista liigne vedelik neist välja.
Haki basiilikulehed peeneks.
Sega kokku hakkliha, suvikõrvits, sibul, saiaviilud või riivsai, munad, basiilik, Feta ja maitseained ning sega kokku ühtlaseks tainaks.

Kata ahjuplaat või vorm küpsetuspaberiga ning vormi hakklihatainast selle peale pikkpoiss.
Küpseta 200 kraadi juures kuni pikkpoiss on pealt pruuniks muutunud (60-80 minutit).

Lase enne lahti lõikamist mõnda aega jahtuda.

Serveeri kartuli ja/või värske salatiga.

teisipäev, 3. august 2010

Grillitud suvikõrvitsapakid

/Prindi retsept/
Suvikõrvitsahooaeg on tuule alla saanud ja üheks lihtsamaks kasutusviisiks neile on kerge marinaad ja grill. Ei mingit erilist kunsti. Samal põhimõttel tegin seekord halloumi juustuga täidetud suvikõrvitsapakikesi, mis on kergeks ampsuks grillõhtu alustamisel. Tavapäraste paksude viilude marineerimise ja küpsetamise asemel sai hoopis peened ribad lõigatud ja need siis juustu ümber keeratud. Küprose päritolu halloumi juust ongi just suurepärane grillimiseks või praadimiseks, kuna kuumutamisel ei hakka ta sulama. Asendada võiks teda soovi korral tugevama maitsega gruusia suluguni juustuga, mis on kuumutamisel sarnaste omadustega, lihtsalt tublisti soolasem. Kuidas keegi eelistab.

 

Vaja läheb:
1 keskmine suvikõrvits
1 pakk (200g) halloumi juustu (või suluguni juustu)

Marinaad:
4-5 sl oliiviõli
poole sidruni mahl
peotäis värskeid ürte (basiilik, till, petersell, tüümian, münt- mis käepärast on)
2 küünt küüslauku
soola
purustatud musta pipart





Valmista marinaad. Haki värsked ürdid peeneks, koori ja purusta küüslauk küüslaugupressiga. Sega kausis kokku õli, ürdid, küüslauk, sidruni mahl, sool ja pipar.



Lõika suvikõrvits juustunoaga pikuti ribadeks. Pintselda ribad üle marinaadiga ning tõsta kihiti teineteise peale umbes pooleks tunnikeseks maitsestuma.




Lõika  halloumi paraja paksusega (pigem paksemateks) viiludeks ja vajadusel viilud veel omakorda pooleks. Keera juustutükk kõigepealt ühe marineeritud suvikõrvitsariba sisse ja siis teistpidi veel teise riba sisse. Suru pakike hambatikuga kinni.


Tõsta pakikesed grillile ja küpseta mõlemalt poolt.

Sama marinaadi võib kasutada ka lihtsalt suvikõrvitsaviilude marineerimiseks enne grillile asetamist.