laupäev, 27. november 2010

Piparkoogi-kohupiimakook pohladega

/Prindi retsept/
Homse esimese advendiga algab ametlikult kaua oodatud jõuluaeg. Aeg piprakookide, hautatud hapukapsa, verivorstide ja kõige muu õndsa ja päevakordse jaoks.
Kui ma senini olin poelettidele tekkinud piparkooke eiranud pilguga "pole näinud, pole kuulnud", siis nüüd on aeg nii kaugel, et lasin oma usinatel käsilastel Haapsalus asuvast Teele kohvikust oma lemmik piparkooke ja piparkoogitaigent tuua. Osa neist läks ka koheselt selle jõuluhõngulise koogi valmistamiseks käiku.
Koogi põhjaks on pehme piparkoogitaigen, mida katab pohladega segatud kerge ja õhuline kohupiimatäidis. Kõik see on veel kaetud õhukese kihi purustatud piparkookidega. Lihtne koostisosadelt ja valmistusviisilt, samas piisavalt kerge magusa-amps raskete ja toitvate jõuluroogade järel maiustamiseks.
Serveerida pohlakastme või -moosiga, mis tasakaalustab pigem vähemagusat kohupiimatäidist ning sulandub imehästi piparkoogise maitsega.




Põhi:
350g piparkoogitainast

Täidis:
500g (ricotta) kohupiimakreemi
4 muna
100g suhkrut
100g pohli
(1 sl tärklist pohladega segamiseks)

Peale:
75g piparkooke






Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Rulli piparkoogitaigen ühtlaseks 27-28 cm diameetriga kettaks ning suru siis 24 cm läbimõõduga koogivormi põhjale ja äärtele.

*Kui soovid veidi krõmpsumat koogipõhja, siis eelküpseta piprakoogitaigent väheke enne täidise peale valamist. Mina seda ei teinud ja põhi jäi mõnusalt pehme. 

Vahusta suuremas kausis toasoojad munad suhkruga. Lisa toasoe kohupiimakreem ning sega ühtlaseslt munavahu hulka. Lõpuks sega tainasse pohlad. Külmutatud marjad sega eelnevalt tärklisega ning sega tainasse külmunult.


Vala täidis piparkoogipõhjale ning aja ühtlaseks.

Purusta piparkoogid peeneks ning raputa koogile kõige pealmiseks kihiks.

Küpseta 200 kraadi juures umbes 40-50 minutit. Kontrolli puutikuga koogi keskelt küpsust.

Enne serveerimist lase täielikult maha jahtuda.

Serveeri pohlamoosi või pohlakastmega.



*Retsepti mugandatud nami-namist.

**Vaata ka nami-namis toimuvat kooskokkamist teemal "Põhjamaine väike jõululaud".

kolmapäev, 24. november 2010

Põdrakebab

/Prindi retsept/
Mõni aeg tagasi ilmus EPL-s Mari-Liisi (Siit nurgast ja sealt nurgast) ulukiteemaline artikkel, kus oli välja toodud ka kaks retsepti:  minu põdravasika böff ja Hannes Võrno hellitava nimega "Põdrake Bab", mis võlus oma lihtsuse ja naturaalse uluki maitsega. Kõrvale oleks sobilik (loe: suisa peab) pakkuda pohlakastet- imeline kooslus!
Kuigi kebabid on ahjus küpsetades täiesti teostatavad, siis tekkis hinge väike igatsus suvise õhtu ja elaval tulel grillimise järele...  Küll jõuab seda ka, praegu aga nii.

 Kogusest valmib umbes 12 kebabi






Vaja läheb:
600g põdrahakkliha
3 küünt küüslauku
2 mugulsibulat
3-4 päikesekuivatatud tomatit
1 tl päikesekuivatatud tomatite õli
soola (u 1 tl)
purustatud musta pipart (u 3/4 tl)
2 munakollast

12 puuvarrast





 
 Tund-paar enne kebabide küpsetamist pane puuvardad vette ligunema. Nii igaks kümneks juhuks, et tuleohtlikke olukordi ahjus vältida.

 Aseta ahi grillrežiimil 230 kraadi juurde soojenema.

Haki sibulad, küüslauk ja päikesekuivatatud tomatid võimalikult peeneks.
Sega hulka hakkliha, munakollased, päikesekuivatatud tomatite õli, maitseained ning sega ühtlaseks tainaks.

Mätsi taigen piklikult (umbes 10 cm) leotatud puuvarraste ümber ning aseta need siis grillrestile.

Küpseta grillrežiimil 230 kraadi juures umbes 15-17 minutit.

Ahju alumisse vahesse tõsta tühi ahjuplaat, et kebabidest välja tilkuvad mahlad ahju põhja ei rikuks.

Serveeri pohlakastme, värske salati ja/või ahjulavaššidega.

pühapäev, 21. november 2010

Pohlakaste

/Prindi retsept/
Pohlakaste on lähenevate pühade üks lahutamatu kaaslane. Ei ole õiget jõulupraadi ega verivorsti ilma selle magus-hapuka kastmeta, aga suurepärane kaaslane on ta ka magusroogade juurde. Nii võib õhtusest soolasest roast üle jäänud kastet näiteks pühapäevahommikuste pohlapannkookide peale kasutada. Koduselt pohlakastet valmistades on mitmeid varieerimisvõimalusi (vaata allpool) ja iga kord on võimalus uudseid maitseelamusi nautida.







Vaja läheb:
350g pohli (või jõhvikaid)
1 õun
1 apelsini mahl
1/2 apelsini riivitud koor
100g suhkrut
1,5 dl vett
1/2 kaneelikoort








Koori õun, eemalda südamik ja tükelda väiksemaks.

Tõsta potti pohlad, õunatükid, suhkur, kaneelikoor, vesi, apelsinist pressitud mahl ja poole apelsini koor ning lase kõigel keema tõusta. Alanda kuumust ning lase umbes 15 minutit vaikselt podiseda, et marjad ja õunatükid pehmeneks ja osa vedelikku ära aurustuks.
Eemalda potist kaneelikoor ning lase kastmel jahtuda.

Soojana on kaste veel üpris vedel, jahtudas muutub veidi paksemaks.

Variatsioonivõimalused: 
*õuna asemel võib pirni kasutada
*osa veest võib punase veiniga asendada
*osa (või kõik) tavalisest suhkrust võib pruuni suhkruga asendada
*lisa kastmele peotäis granaatõunaseemneid
*lisa kastmele veidi kuivatatud kirsse
*lisa erinevaid vürtse- nelki, kardemoni, ingverit.

Serveeri külmalt liharoogadega, verivorsti või -käkiga või hoopis kastmena magustoitudele.

Kastme võib paar päeva varem valmis teha, sest seistes muutub ta aina paremaks.

Säilib külmkapis vähemalt nädal aega.


kolmapäev, 17. november 2010

Pohlapannkoogid

/Prindi retsept/
Lund küll veel ei ole, aga ühe enam ja enam tikub ligi kerge jõulumeeleolu. Toidud on hakanud järk-järgult aina jõulusemaid noote võtma ning õhtud mööduvad kaminatule, kaneeliküünalde ning tassikese glögi seltsis. Mmm..need aroomid-aroomid..  Ega need jõulukaunistused ja -lauludki enam kaugel pole :)
Pohl on üks neist jõulukuulutajatest, mille varusid ma sügavkülmast juba tasapisi vähendama olen hakanud ning avastasin, et see võluv punane, hapukas mari sobib ka pannkookide sisse nagu valatult. Talvisteks pühapäevahommikuteks suurepärased kaaslased ja minu viimase aja vaieldamatud lemmikud!  Serveerida võiks pohlamoosi või meega, aga on väga maitsvad ka ilma igasuguse lisandita.

Kogusest valmib umbes 12 väikest koogikest.






Vaja läheb:
2,5 dl piima
2,5 dl jahu
2 muna
1 tl küpsetuspulbrit
2-3 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1/2 tl kaneeli
näpuotsaga soola
2 sl sulatatud võid või õli
50g pohli






Löö munad piimaga lahti.
Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ning sool ja lisa munapiimale. Sega ühtlaseks ja vaata, et ühtegi jahutükki tainasse ei jääks.
Lisa suhkur, vaniljesuhkur, kaneel, sulavõi ning sega kõik veel hoolega läbi.
Lõpuks lisa tainasse ka pohlad. *Külmutatud marjad lisa külmunult.
Lase tainal 10 minutit tõmmata.

Kuumuta pannil tükike võid või törts õli ning tõsta poole kulbitäie kaupa pannile ümmargused pannkoogid. Prae mõõdukal kuumusel kuni peale tekivad väikesed mullid, siis keera pannkoogid ümber. Prae teiselt poolt ka pruuniks ning tõsta pannilt.
Korda tegevust kuni tainast jagub.

Serveeri soojalt või jahtunult (pohla)moosi või meega, aga maitsevad head ka ilma igasuguse lisandita.

pühapäev, 14. november 2010

Räimevorm sinihallitusjuustuga

/Prindi retsept/
Poelettidel ilutsevad sügiseselt rammusad räimed lihtsalt kutsusid ennast minuga koju kaasa tulema- ausõna! Ja kuna mõte räimevormist keerles juba mõnda aega mul kusagil kupli all, siis ma väga hea meelega ühe kotitäie räimesid endaga ka koju tõin.
Räimefileede sisse keeratud riivitud sinihallitusjuust teeb muidu üpris lihtsa vormiroa tiba hõrgumaks, samas ei tungi juustu maitse liigselt esile. Peale valatud koorekaste koos juustutäidisega annavad vormile veidi kreemisema oleku. Sobib suurepäraselt nii argipäeva õhtuks kui ka veidi pidulikumale lauale serveerimiseks.





Vaja läheb:
600g räimefileesid või 1 kg rookimata räimi
125g sinihallitusjuustu
2 dl kohvikoort
1 muna
1 spl magusat sinepit
u. 0,5 tl soola
kimp värsket tilli







Kui kasutad rookimata räimi, siis alusta tegevust nende puhastamisest ja fileerimisest.

Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Aseta räimefileed tööpinnale kõrvuti nii, et nahk jääb allapoole ja servad on vastamisi. Riivi või murenda sinihallitusjuust ning raputa ühtlase kihina fileedele.

Keera fileed rulli ning lao ahjuvormi nii, et rulli lahtine ots jääb allapoole. Tööpinnale jäänud sinihallitusjuustu tükikesed raputa veel rullidele peale.


Klopi muna kohvikoorega lahti, lisa sinep, sool ning peotäis värsket hakitud tilli ning sega ühtlaseks.
Vala koorekaste räimerullidele ning küpseta 200 kraadi juures 30-35 minutit.

Valmis roale võib serveerimisel värvi lisamiseks veidi värsket tilli veel peale raputada.

Serveeri  keedukartuli või kartulipüreega.


Retsepti mugandatud raamatust "101 argirooga".

kolmapäev, 10. november 2010

Kanamaksapasteet

/Prindi retsept/
Kanamaksapasteedi võlu peitub tema lihtsuses- valmib teine ligi poole tunnikesega ja igasuguse pika hautamiseta. Boonusena on ju külmutatud kanamaks ka üpris soodne tooraine.
Kuna pannil käib asi kiiresti, siis porgandit ma kanamaksapasteedis ei kasuta, selle asemel lisan hoopis mett. Kui mingil põhjusel satub kodus olema keedetud või küpsetatud porgandeid, siis eelistan neid. Tavaliselt õigel hetkel neid porgandeid siiski ei satu olema ja käiku läheb mesi, mis katab magusa nüansi täitsa ära.






Vaja läheb:
500g kanamaksa
1 suur sibul
2 prisket küünt küüslauku
100-150g võid
1 tl mett
2-3 sl brändit (või konjakit)
jahvatatud muskaatpähklit
soola
purustatud musta pipart
* soovi korral tüümiani






Loputa maks külma vee all, puhasta ja lõika väiksemaks.

Sulata pannil pool võikogusest ning prae selles peeneks hakitud sibulat kuni pehmenemiseni. Lisa peeneks hakitud küüslauk ning kuumuata veel minuti jagu.
Alanda kuumust ning lisa pannile maksatükid. Pruunista maks läbi- ta peab kaotama oma roosa tooni nii seest kui väljast, aga olema endiselt mahlane ja pehme. Liiga kuumal kuumusel praadides võib maks tuimaks tõmmata või seest tooreks jääda.
Eemalda pann tulelt ning lase veidi jahtuda.

Lase praetud maks koos kõigi mahladega kaks korda hakklihamasinast läbi (või töötle köögikombainis kreemjaks). Lisa brändi, mesi, ülejäänud või vahustatult (sulatatud või ajab ka asja ära) ja julgelt maitseained ning sega ühtlaseks. Maitse, vajadusel lisa veel üht või teist.

*Kui soovid kreemjamat pasteeti, siis lisa veel vahustatud võid või hoopis vahukoort.

Lase enne serveerimist külmkapis veidi seista, et maitsed paremini välja tuleks.

laupäev, 6. november 2010

Lasanje mereandide ja spinatikastmega

/Prindi retsept/
Lasanje ei ole ainult Garfieldi lemmik vaid kuulub ka paljude suuremate ja väiksemate lemmik-pastaroogade nimistusse. Tavapäraste makaronivormide kõrval on lasanjega küll veidi rohkem tegemist, aga see rikkalik ja kreemjas lõpptulemus on neid väikseid lisapingutusi ka kuhjaga väärt.
Minu seekordne lasnje valmis inspireerituna nami-namis toimuvast makaronivormide kooskokkamisest ja tohutust kalaisust ja tulemuseks oli taaskordne ülesöömine :)

Kogusest jagub kuuele-kaheksale.

Vaja läheb:
lasanjeplaate (9-12tk)
400g lõhefileed kuubikutena
150g krevette
150g krabinuudleid
400g purustatud tomateid
1/2 sidruni mahl
2 küünt küüslauku
peotäis värskeid ürte (basiilik, till, petersell)
soola, purustatud musta pipart
* näpuotsaga tšillihelbeid 
Kaste:
60g võid
60g jahu
8dl piima
150g spinatit
150+50g riivjuustu (kasutasin Edam juustu)
muskaatpähklit, soola, pipart


Valmista mereannikaste. Selleks kuumuta pannil törts õli ning kuumuta peeneks hakitud küüslauku ligi minut aega. Lisa purustatud tomatikaste, alanda kuumust ja hauta mõni minut, et kaste hakkaks kokku keema. Lisa lõhe ja krevetid ning kuumuta veel mõni minut. Lisa maitseained, ürdid, sidrunist pressitud mahl ja krabinuudlid ning kuumuta kõik korraks veel läbi. Eemalda kaste tulelt ja jäta ootele.

Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Haki spinat peeneks, riivi juust ning kuumuta piim peaaegu keemiseni.

Lao lasanjeplaadid ahjuplaadi põhjale kõrvuti ning vala üle keeva veega. Lase seista 10-15 minutit. Värske lasanjega seda tegema ei pea.


Valmista valge kaste spinatiga. Selleks sulata paksupõhjalises potis või. Lisa pidevalt vispeldades vähehaaval jahu. Kuumuta mõni minut. Vähenda kuumust ning hakka vähehaaval lisama eelnevalt kuumutatud piima, ise pidevalt vispeldades, et kaste tükki ei läheks. Kui oled kogu piima lisanud, siis hauta tasasel tulel, ise pidevalt segades, kuni kastme paksenemiseni. Kaste on piisavalt paks, kui ta katab ühtlaselt lusika selja. Eemalda pott tulelt ja lisa maitseained, hakitud spinat ja riivjuust. Tõsta korraks tulele tagasi ja sega kuni juustu sulamiseni, siis tõsta jälle tulelt ära.

Kata kõrgete äärtega ahjuvormi põhi ühe kihi valge kastmega. Lao peale kiht lasanjeplaate, kata see poole mereannikastmega ja siis jälle valge kastmega. Siis jälle lasanjeplaadid, teine pool mereannikastet ja valge kaste. Lõpuks lao peale veel kiht lasanjeplaate ja kata see viimase valge kastmega. Raputa peale veel 50g riivjuustu ja küpseta 200 kraadi juures umbes 30 minutit või kuni peale tekib kuldpruun kiht.

Tõsta lasnaje ahjust välja ja lase umbes 15 minutit jahtuda, et parem lõigata oleks.



kolmapäev, 3. november 2010

Tsitruseline suflee

/Prindi retsept/
Suflee on õrna ja kerge olemusega magusroog, mis sobib hästi mõne tugevama söömingu lõpetuseks rammusa koogi asemel. Suflee põhikoostisaineks on vahustatud munavalge, mille sees olevad väikesed õhumullikesed hakkavad ahjusoojuses paisuma ning kergitavad suflee niiviisi oma vormist välja, andes talle õhulise ja õrna olemuse, mis lihtsalt sulab suus. Ahjust välja võttes hakkavad need samad õhumullikesed jahedas kokku tõmbama ja niiviisi vajub suflee järk-järgult veidi allapoole, aga mitte täielikult. Seetõttu serveeritakse sufleed kohe peale ahjust välja võtmist. Kui keegi nüüd arvab, et suflee valmistamine meenutab raketiteadust, siis lubage ennast ümber veenda- asi pole kaugeltki nii hull! Kui asju teha õiges järjekorras ja retsepti hoolikalt jälgides, siis ei ole siin tegelikult mitte midagi keerulist. Väikese harjutamise peale hakkavad need juba nagu-muuseas valmima.
Sama retsepti baasil võib kasutada ka muude puuviljade mahla.

Kogusest jagub viiele-kuuele.

 
Tsitrusepõhi:
2,5 dl apelsinist, sidrunist ja laimist pressitud mahla (4/5 apelsini ja 1/5 sidrun ja laim)
50g (tuhk)suhkrut
2 sl maisitärklist
1-1,5 sl külma vett

Suflee:
5 munavalget
50g tuhksuhkrut
näpuotsaga soola

Vormide jaoks:
3-4 sl sulavõid
3-4 sl tuhksuhkrut

Peale raputamiseks tuhksuhkrut


Kuumuta potis tsitruselistest pressitud mahl  koos suhkruga keemiseni. Sega pidevalt, et suhkrukristallid ära sulaksid. Alanda kuumust ja nirista sisse võimalikult vähese veega segatud tärklis, ise pidevalt segades. Ära enam keema lase! Kuumuta kuni mahla paksenemiseni ja tõsta tulelt.
Jahuta mahlasegu täielikult maha.

Sulata või ning pintselda sellega väikeste portsjonvormide põhi ja ääred õhukese kihina. Tõsta vormid natukeseks külmkappi, et või taheneks (u. 10 min). Pintselda ülejäänud võiga ühe korra veel vormid üle ja tõsta külmkappi tagasi.
Kui võid jääb natuke alles, siis las jääb, seda ei pea vormidesse "suruma".
Kui teine kiht võid on ka tahenenud, siis raputa vormide ääred ja põhi üle tuhksuhkruga. Keera vormid korraks tagurpidi, et üleliigne suhkur välja kukuks.
Hoia vorme kuni tarvitamiseni külmkapis.
 
Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema.

Vahusta munavalgeid soolaga seni, kuni hakkavad moodustuma pehmed tipud. Lisa suhkur ja vahusta edasi, kuni moodustuvad tugevad tipud.
*Oluline on õigel hetkel vahustamine lõpetada, sest üle vahustades lõhenevad õhumullid munavalgevahus ja suflee võib hiljem sisse vajuda.

Sega 1 kuhjaga supilusikatäis munavalgevahtu tsitrusepõhjale. Kui tsitrusepõhi on veidi tarretunud, siis võta appi vispel, et ühtegi tükki sisse ei jääks. Pead saama ühtlase kreemja massi.
Lisa ettevaatlikult sellele massile ülejäänud munavalgevaht ja sega ühtlaseks.

Tõsta nüüd vormid külmkapist välja ja täida sufleevahuga. Selleks hoia vorme alguses 45 kraadise nurga all ja kata kõigepealt ääred vahuga, siis täida ka keskmine süvend. Nii ei vaju tuhksuhkur koos vahuga alla. Tõmba noa seljaga sufleevaht pealt sirgeks nii, et vormi ääred sellega kokku ei läheks.

Tõsta vormid ahju ja küpseta 180 kraadi juures 12-15 minutit. Suflee peab olema paar sentimeetrit vormist välja tõusnud ja pealt kuldpruunika värvuse omastanud.
*Ära küpsetamise ajal ahju ust ava, vaata protsessi läbi klaasi- päris põnev :)

Peale ahjust tõstmist raputa peale tuhksuhkrut ja serveeri kohe.

 

Retsept pärineb Almost Bourdain blogist.

esmaspäev, 1. november 2010

Marineeritud kõrvitsasalat sidruni ja ingveriga

/Prindi retsept/
Kuna ma sain ema käest ühe imeilusa oranzika kõrvitsa, siis nädalavahetusel sai viimane panus selle-aastasesse kõrvitsa sisse tegemisse antud. Ühes portsus kasutasin kaneeli- ja apelsinikoore asemel hoopis ingverit ja sidrunit ning see kooslus toimis kõrvitsaga samuti suurepäraselt.





Vaja läheb:
2 kg kõrvitsat
1,5 l vett
450g suhkrut
4 sl äädikat
8 tera vürtsi
8 tera nelki
ühe sidruni mahl ja koor (sektoritena)
jupp ingverit (umbes 4 cm)







Puhasta kõrvits seemnekojast ja pehmest viljalihast. Eemalda ka koor ja lõik viljaliha paraja suurusega tükkideks. Tõsta tükid koos vee ja äädikaga mõneks tunniks kuni üleöö potti seisma.

Keera kooritud ja peeneks hakitud ingver koos vürtsi- ja nelgiteradega marli sisse ja tõsta kõrvitsa juurde potti. Lisa ka suhkur, sidrunist pressitud mahl ja sektoriteks lõigatud sidrunikoor ning kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ja hauta tasasel tulel kõrvits pehmeks. Selleks võib kuluda 30-60 minutit, olenevalt kõrvitsast ja kuubikute suurusest.

*Keetmise ajal maitse marinaadi ja vajadusel lisa suhkrut või äädikat. Arvesta sellega, et jahtudes tõmbavad maitsed tublisti tagasi.

Tõsta pott tulelt, eemalda sidrunikoored ja vürtsidega marli. Tõsta kõrvitsatükid pastöriseeritud purkidesse, vala peale vedelik ning keera kaaned tugevalt peale.

Enne keldrisse või külmkappi tõstmist lase täielikult maha jahtuda.