laupäev, 25. detsember 2010

Seenerosolje

Kauneid jõulupühi kõigile!

Ei tea, kas see on mingi minu isiklik kiiks või midagi muud, aga pühadelauale vajan ma ühte peediga salatit. Olgu see siis rosolje, kasukas või vinegrett, aga midagi peab olema. Mitte, et muul ajal need salatid oodatud poleks, aga oma peediselt punaka värvusega on nad eriti võluvad just jõulude ja aastavahetuse aegu.
Traditsioonilise heeringaga rosolje asemel võib ka hoopis soolaseentega varianti proovida, mis minule isiklikult isegi enam meeltmööda on. Köögiviljade kogustega võib vastavalt eelistustele varieerida ja soovi korral veel natuke konservherneid lisada. Suurest sibulakogusest ei maksa end heidutada lasta- soolaseened ilma ohtra sibulata lihtsalt pole päris see...õige. Ja tegu on siiski kõigest mahedamaitselise punase sibulaga, mis ei tee salatit liiga vängeks.


Vaja läheb:
400g soolaseeni
5-6 keedetud kartulit
3-4 keskmise suurusega punast sibulat
3 keskmise suurusega keedetud peeti
3 keedetud porgandit
4 hapukurki
4 keedetud muna

Kastmeks:
350-400g hapukoort
350-400g mahedamaitselist majoneesi
1-2 tl kanget sinepit
2-3 sl hapukurgi marinaadi
soola
suhkrut



Leota soolaseeni külmas vees, nõruta ja haki peeneks.
Haki hapukurgid, keedetud kartulid, peedid ja porgandid väikesteks kuubikuteks.
Koori sibulad ja haki peeneks.
Koori munad ja suru kahvliga puruks.

Tõsta kõik koostisained suurde kaussi.

Sega kokku hapukoor, majonees, sinep, hapukurgi marinaad, sool ja suhkur. Maitse, vajadusel tasakaalusta maitseid.

Vala kaste salatile ning sega hoolega läbi.
Tõsta salat enne serveerimist mõneks ajaks külmkappi maitsestuma.

laupäev, 18. detsember 2010

Piparkoogimundris kanarullid

/Prindi retsept/
Eelmise nädala Terevisioonis küpsetas Vesta Reest jõulumaitselisi kanarulle, mis oma põneva koostisainete kombinatsiooniga panid mu lõhna- ja maitsemeeled juba varahommikul ettekujutluse radadel rändama. Olgu mu kujutlusvõime nii suur kui tahes, tõelisi maitseelamusi ta ei asenda ja kanarullide keeramine tuli ikka enesel ka ette võtta.
Täidises figureerivad  magus pohlamoos ja spetsiilise maitsega soolakas sinihallitusjuust loovad imelise maitsekoosluse kanale, millele annab viimase lihvi krõbe ja vürtsikas piparkoogirüü. Tõeliselt jõulune variant kana valmistamiseks ja suurepärane alternatiiv neile, kes otsivad vaheldust jõululauale või kelle suhted seapraega just kõige soojemad pole.

 



Vaja läheb:
500g kanafileesid (umbes 3-4 tk)
70g sinihallitusjuustu
5-6 sl pohlamoosi
50g piparkooke
0,5 tl tšillipipart
1 tl piparkoogimaitseainet
soola
purustatud musta pipart
õli praadimiseks







Vasarda kanafileed umbes 0,5 cm paksuseks ning hõõru mõlemalt poolt soola-pipraga. Suuremad fileed lõika pooleks. Jäta maitsestuma.

Purusta piparkoogid peeneks puruks ning sega kokku tšillipipra ja piparkoogimaitseainega.

Tõsta iga fileetüki ühele äärele kangideks lõigatud sinihallitusjuust ja pohlamoos. Keera fileed rulli  alustades täidisega kaetud otsast ja kinnita vajadusel puutikuga.

Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema.

Kuumuta pannil õli.
Keeruta igat fileerulli piparkoogipurus ja tõsta kuumale pannile. Pruunista igast küljest kiirelt läbi ja eemalda siis pann tulelt.

Tõsta fileerullid ahjuplaadile ja küpseta 180 kraadi juures 15-17 minutit. Kui rullid ei ole pealt veel krõbedat koorikut omandanud, siis viimased minutid küpseta grillreziimil.

Serveeri soojalt näiteks hautatud punase kapsaga või sibulamoosiga.

reede, 17. detsember 2010

Jõuluselt hautatud punane kapsas

/Prindi retsept/
Kui Pille kuulutas tänavuste jõulude trendiroaks hautatud punase kapsa, siis automaatselt sirutas käsi poelettidel hapukapsa asemel hoopis tema punapäise värske sugulase järele- tuleb ju moega kaasas käia :) Eelnevalt olid Tuuli ja Pille versioonid juba õndsad mõtted pähe keerlema pannud ja mis siis muud, kui pott tulele ja kapsast hautama!
Hautatud punane kapsas lisab jõululauale värvi, täidab toa imeliste lõhnadega ning on mõnusalt kerge lisand rammusatele jõuluroogadele. Pohlad või jõhvikad lisavad sellele magus-soolasele roale veidi asjakohast hapukust ja soovi korral võib neid isegi helgemalt lisada. Mõnus vaheldus traditsioonilisele hautatud hapukapsale.



Vaja läheb:
1 kg punast kapsast
2-3 punast sibulat
2 dl õunamahla
2-3 sl pruuni suhkrut
2 sl palsamiäädikat
1,5 tl piparkoogimaitseainet või mixed spice maitseainet (või  oma valitud kogustes vürtse: kaneel, muskaat, jahvatatud nelk, kardemon)
1,5-2 tl soola
purustatud musta pipart
1 dl pohli või jõhvikaid
2-3 sl õli





Koori sibulad, lõika pooleks ja viiluta õhukeseks.

Lõika punane kapsas õhukesteks viiludeks.

Sega omavahel õunamahl, palsamiäädikas, pruun suhkur ja muud maitseained.

Kuumuta paksupõhjalises potis õli ning prae sibul selles klaasjaks. Lisa viilutatud kapsas ning kuumuta aeg-ajalt segades 7-8 minutit.
Vala peale maitsestatud õunamahl ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ning hauta kaane all, aeg-ajalt segades, 40-50 minutit. 10 minutit enne hautamise lõppu lisa ka pohlad või jõhvikad.
Maitse, vajadusel tasakaalusta maitseaineid.

Kapsas peab jääma pehme, aga kergelt krõmps.

Serveeri soojalt jõuluroogade lisandina.


neljapäev, 16. detsember 2010

Marineeritud ahvenafileed

/Prindi retsept/
Eelmine nädal käisid mul ühed eriti vahvad päkapikud, kes oma kingipaki olid sussi asemel mulle külmkappi poetanud. Koju jõudes ootas mind suur hunnik ahvenaid otse Läänemaa kaluritelt. Võite isegi mu rõõmu ja elevust ette kujutada :)
Üks osa väärt kraamist sai endale killukese nostalgiahõngu juurde. Nimelt sai valmistatud marineeritud kalafileesid, mis kujunesid külmal suupistelaual täielikuks läbilöögiks. Nii lihtne, nii maitsev ja täiesti teenimatult unustustehõlma vajunud retsept. Koos viilu musta leivaga on maitsemeelte tagasiränne ajas garanteeritud!

Vaja läheb:
500g ahvena (või muu valge kala) fileesid
soola
1,5 dl jahu
2 muna
õli praadimiseks

Marinaad:
0,5 liitrit vett
1 suurem porgand
1 sibul
1 tl erinevate terapiparde segu (must, roheline, rosee)
3-4 tera vürtsi
1,5 tl soola
1,5 tl suhkrut
1,5-2 sl 30% äädikat



Lõika fileetükid kaheks-kolmeks ning hõõru mõlemalt poolt soolaga.

Klopi ühes kausis munad lahti, teise kaussi vala jahu.

Kuumuta pannil õli, tõsta iga fileetükk esmalt jahukaussi, siis munakaussi ja siis pannile. Pruunista fileed mõlemalt poolt läbi ja tõsta köögipaberile nõrguma. Korda tegevust kuni kõik kalatükid on praetud.

Koori ja haki sibul ning porgand õhukesteks viiludeks.
Kuumuta potis vesi keemiseni, lisa köögiviljad, loorberilehed ja maitseained ning keeda 2-3 minutit. Lõpuks lisa ka äädikas ja tõsta pott tulelt.

Lao kaussi kihiti kala ja marinaadis olevad köögiviljad, lõpuks vala peale ka kuum marinaad. Jäta seisma, et marinaad jahtuks täielikult maha.

Serveeri külmalt.


Allikas: "Poodi kalale".

esmaspäev, 13. detsember 2010

Napoleoni kook

Kõik sai alguse Haapsalus asuvast Müüriääre kohvikust, kust kaasa ostetud Napoleoni kook osutus niivõrd imeliseks, et koheselt tekkis ka kodus küpsetamise ise peale. Helistasin emale, et ta oma kunagise retsepti kapipimedustest üles kaevaks ja enesele märkamatagi tegelesin juba tainapallide rullimisega.
Traditsioonilise lehttaina asemel on siin retseptis kasutatud lihtsamat versiooni, nii-öelda vale-lehttaigent, mis mulle isegi rohkem meeldib. Moosi kasutamise kohta Napoleonis on palju vastakaid arvamusi- kellele meeldib, kellele mitte. Minu jaoks on moosikiht siinkohal suisa hädavajalik, aga teisitimõtlejad võivad selle lihtsalt ära jätta.

Kogusest jagub kaheteistkümnele.



Põhjad:
200g võid
200g 20% hapukoort
300g (u 5 dl) jahu
0,5 tl soola

Kreem:
1 l piima
4 muna
250g suhkrut
4 spl jahu
1 tl vaniljesuhkrut või -ekstrakti
2-3 spl rummi või brändit
ühe-kahe kihi vahele meelepärast moosi (nt. vaarika-mustsõstra- või kirsimoosi)



Sulata või ja lase maha jahtuda. Sega kulka hapukoor, jahu ja sool ning sõtku ühtlaseks tainaks. Keera tainapall kilesse ning tõsta umbes tunnikeseks-paariks külmkappi tahenema.

Kuumuta ahi 225 kraadini.


Jaga tainapall kuueks-seitsmeks võrdseks osaks.

Rulli iga väiksem tainapall küpsetuspaberil ümmarguseks või nelinurkseks plaadiks. Ühesuurused plaadid saad hõlpsamini siis, kui kasutad selleks mingit vormi, mille järgi üleliigsed ääred saab ära lõigata. Mina kasutan tavaliselt 26-28 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Arvesta, et ahjus tõmbavad plaadid veidi kokku.

Torka igasse põhja kahvliga augud ja küpseta 225 kraadi juures 6-8 minutit või kuni põhjad kenad pruunikad on.


Ära lõigatud äärtest rulli lõpuks veel üks plaat ja küpseta see veidi pruunimaks. See jääb hiljem koogi peale puistamiseks.

Kreemi jaoks kuumuta potis 0,8 dl piima poole suhkruga keemiseni ja tõsta tulelt (hoia kuumana).
Vahusta munad ülejäänud suhkruga õrnalt vahule, lisa jahu ja klopi veel veidike. Lõpuks sega sisse ülejäänud piim ja vanillisuhkur.

Tõsta kuum piim nõrgale tulele tagasi ja pidevalt segades nirista sisse õrn munavaht. Sega pidevalt edasi kuni kastme paksenemiseni. Ära keema lase! Maitsesta rummi või brändiga. Tõsta pott tulelt.

Lao koogialusele kihiti põhjad ja kreem nii, et viimaseks kihiks jääb kreem. Ühe või kahe kihi vahele määri enne kreemi ka meelepärast moosi.
Kõige pealmiseks kihiks purusta viimasena küpsetatud põhi väiksemateks tükkideks ning puista koogile.

Lase koogil enne serveerimist üleöö külmkapis seista.


reede, 10. detsember 2010

Röstitud lillkapsas

/Prindi retsept/
Rammusate jõuluroogade asemel on mul täna hoopis midagi kergemat ja teemavälist varuks. Kui tavaliselt leiab koju toodud lillkapsas koheselt tee dipikastmesse ja vahel harvem jõuab ta ka mõne supi koostisesse, siis viimasel ajal olen sattunud sõltuvusse hoopis röstitud lillkapsast, mis trumpab üle kõik muu. Karri, mis sobib siia nagu valatult, teeb lillkapsaga suisa imesid ja meelitab oma lõhnaga sööma nii mõnegi lillkapsa mitteaustaja.
Röstitud lillkapsast võib serveerida nii iseseisva kerge einena kui ka lisandina mõne pearoa kõrvale.







Vaja läheb:
1 keskmise suurusega lillkapsas
1-2 sl oliiviõli
1 tl karripulbrit
meresoola
purustatud musta pipart








Aseta ahi 200 kraadi juurde soojenema.

Murra või lõika lillkapsas väiksemateks õisikuteks ja lao ühtlase kihina ahjuvormi põhjale.
Nirista peale oliiviõli ja raputa üle maitseainetega. Sega kõik läbi ja rösti 200 kraadi juures umbes 50 minutit või kuni lillkapsa õisikud on kena pruunika värvusega ja pehmed.

Serveeri külma kastmega kas põhiroa lisandina või iseseisva kerge einena.

laupäev, 4. detsember 2010

Meekook

/Prindi retsept/
Seda vene köögist pärit kihilist kooki on minu n.ö. kolmas vanaema, Maaja, teinud juba aegadest, mil minu eksistentsi peale veel mõeldudki poldud. Alati kõigi poolt armastatud ja lauale nõutud kook, mis ei puudu üheltki meie suguvõsa olulisemalt koosolemiselt ja mida mitte kunagi liiga palju ei ole :)
Mäletan veel aegu, mil ise alles põlvepikkune tegelane olin ja ei suutnud kartulivõtule minekut ära oodata, sest peale rasket tööpäeva oli meekook alati garanteeritud. Mitte, et ma kõva abiline kartulite noppimisel oleks olnud, aga koogi söömises pakkusin oma mehemõõtu onudele juba siis kõva konkurentsi. Kuna minu lembus selle koogi vastu aastatega jahtunud pole ja harvad külaskäigud Maaja juurde minu isusid täita ei suutnud, sai selle koogi umbmäärane retsept ka oma vihikuäärele kritseldatud. Peale väikest eeltööd erinevate retseptide kallal ja näpunäiteid asjatundjalt eneselt sai koogitegu lõpuks ka ette võetud ning kõik mu hirmud taigna mitterullitavuse suhtes hajutatud.
Koogi valmistamine võtab küll tänu mitmele kihile aega, aga koostisainetelt on ta see-eest väga lihtne.
Põhjad võib ka ajapuudusel paar päeva varem valmis küpsetada ja eelneval õhtul alles kreemiga kihtideks laduda.

Kogusest valmib suur plaaditäis.



Taigen:
200g võid
4-5 sl mett
4 suurt muna
275g (u. 3 dl) suhkrut
2 tl soodat
700-800g (u. 11,5-13,5 dl) jahu

Kreem:
1,5 kg 20% hapukoort
225g (2,5dl) suhkrut







Sulata potis või ja mesi ning jäta jahtuma.
*Kasutatav mesi ei pea tingimata vedel ja voolav olema. Kuumutades muutub ka tihkem mesi vedelaks.

Vahusta munad suhkruga. Pidevalt segades nirista sisse või-meesegu ning lõpuks sega hulka ka sooda.

Hakka järk-järgult tainale jahu lisama, ise pidevalt puulusikaga segades. Lisa jahu nii kaua, kuni taigen lööb kausi küljest lahti ning tundub rullitav. Taigen peaks olema tihke, aga samas pehme.
*Mida suurem on meekogus tainas, seda rohkem ta jahu vajab.

Taigen võiks välja näha umbes selline (tihke, aga pehme):


Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema.

Jaga taigen neljaks (või isegi viieks) ning rulli iga osa suurele küpsetusplaadi suurusele küpsetuspaberile. Taina alla ja peale raputa veidi jahu, et rullimist lihtsustada. 
Rullimise lihtsustamiseks võib eelnevalt küpsetuspaberile küpsetusplaadi raamid joonistada.
Taigen jääb väga õhuke, aga ei maksa lasta end sellest heidutada- ta kerkib ahjus parajaks.

Küpseta iga põhja 180 kraadi juures umbes 6-7 minutit või kuni taigen omastab kuldpruunika värvuse.

Valmista põhjade küpsetamise ajal vahele kreem. Selleks sega hapukoor suhkruga ning jäta ootele.

Kui põhjad on küpsetatud, siis lõika neilt ära ääred, et jääksid ühesuurused plaadid.

Lao plaadid üksteise otsa ja iga kihi vahele määri hapukoorekreemi. 
Kreemi peab iga kihi vahele mahutama võimalikult palju, et kook mahlane jääks. Parim võimalus selleks on kõigepealt laotada põhja peale kiht kreemi, sellel veidi sisse tõmmata lasta ja siis veel teine kiht kreemi peale määrida. Siis järgmine põhjakiht ja korrata tegevust kreemiga. Nii kõigi põhjadega.
Lõpuks määri kook ka külgede pealt hapukoorekreemiga (kui jagub).

Ära lõigatud ääred purusta peeneks puruks ning raputa koogile.

Nüüd tuleb kõige raskem osa: lase köögil üleöö külmkapis seista ja mahlasemaks tõmbuda.


Kui äärtest tehtud koogipuru ja hapukoorekreemi peaks üle jääma (seda juhtub ainult siis kui ääri julgemalt ära lõigata), siis selle saab ära kasutada pokaalimagustoidu valmistamiseks.
Selleks jaota klaasi kihiti puru ja hapukoort ning lase samuti külmkapis seista ja mahlaseks tõmbuda. Peale võib raputada veel näiteks mixed spice maitseainet või kaneeli, ingverit, muskaatpähklit vm.

kolmapäev, 1. detsember 2010

Röstitud tomati-paprikasupp kuskussiga

Kuigi koduste tomatite aeg on juba kaugele selja taha jäänud ja kasvuhooned seisavad üksikuna raske lumevaiba all, siis võib poelettidelt veel täitsa kobedaid ja maitsekaid tomateid leida, rt neist üks muhe ja soojendav supp valmistada.
Köögiviljade röstimine, keetmise asemel, annab supile tugevama ja sügavama maitse ning sellisel moel võib isegi mitte kõige küpsematest tomatitest viimasegi maitse välja pigistada. Supi valmistamiseks kulub tavapärasest küll tiba rohkem aega, koka vaev seejuures aga nullilähedane.
Kuskussiga lisab sellele, muidu lahjale supile, veidi talvele kohast tummisust.

Kogusest jagub kolmele-neljale.


Vaja läheb:
1 kg tomateid
1 suur punane paprika
2 mugulsibulat
3-4 prisket küünt küüslauku
2-3 sl oliiviõli
soola purustatud musta pipart
2,5-3,5 dl köögivilja- või kanapuljongit
basiilikut
suhkrut (umbes 1 tl)
*suitsutatud paprikapulbrit
*näpuotsaga tšillihelbeid

1 dl kuskussi
1 dl puljongit kuskussi jaoks




Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema.

Pese tomatid ja paprika. Lõika tomatid pooleks või sektoriteks, puhasta paprika seemnekodadest ning lõika 4-6-ks viiluks.
Koori sibul ja küüslauk ning lõika sibul sektoriteks. Küüslauguküüned jäta terveks.

Aseta köögiviljad (v.a. küüslauk) ahjuplaadile kõrvuti ühe kihina. Nirista üle oliiviõliga ning maitsesta soola-pipraga.

Küpseta 180 kraadi juures umbes 1 tund 15 minutit või kuni köögiviljad küpsed on.
Poole küpsetamise pealt tõsta ahjuplaadile ka küüslauguküüned.

*Kui peale röstimist on võimalik tomatitelt ja paprikalt nahk eemalda, siis tee seda, aga ei juhtu ka midagi, kui laiskus võitu saab :)


Tõsta kuskuss kaussi, vala peale kuum puljong ning lase 10-15 minutit paisuda. Lõpuks tõmba kuskuss kahvliga kohevaks.

Tõsta köögiviljad blenderisse (või kaussi kui kasutad saumiksrit), lisa umbes 2 dl puljongit ja peotäis hakitud basiilikut (võib asendada kuivatatud basiilikuga) ning püreesta. Lisa veel puljongit kuni oled saavutanud soovitud konsistentsi. Mina lisasin veel umbes 0,75 dl.

Maitse, lisa vastavalt vajadusele suhkrut, soola, pipart.

Soovil/võimalusel maitsesta veel suitsutatud paprikapulbri ja/või näpuotsa tšillihelvestega (ei maksa liialdada).

Lõpuks sega hulka ka paisutatud kuskuss.

Serveeri ciabattaga, et saaks viimsegi supitilga kausi küljest puhtaks limpsida.