pühapäev, 13. november 2011

Mangotort, uues kuues.

Täna on mul teile varuks kaks magusat pala.
Esimene on uus versioon vanast heast mangotordist, sest kuidas saab üks preili Pipar (nagu Liina mind uue töökoha pärast kiiresti juba ära ristis) hoida oma sõrmi eemal ühest purgitäiest maailma parimast mangopüreest? Eriti veel, kui iga jumala päev inimesed meil poes käivad ja seda suisa aluste viisi omale koju tarivad? Vastus on lihtne: ei saagi! :)

Põhi: 
200g Digestive küpsiseid
100g võid

Vahekiht: 
400g toorjuustu
250g hapukoort
2 dl 35% rõõska koort
125 g suhkrut
1/2 tl vanilliekstrakti
1 sidruni mahl
3 spl vett
8 lehte želatiini

Katteks:
450g mangopüreed (East End, Alphonso)
4 lehte želatiini + 3 spl vett
füüsaleid kaunistamiseks


Sulata või kastrulis ning purusta Digestive küpsised köögikombainis või pisikeses kotis pudrunuiaga tampides.

Mina isiklikult eelistan viimasel ajal seda tagumist varianti, et vähendada lõppkokkuvõttes pestavate nõude hunnikut. Aga tähelepanu, et enne pudrunuia käiku võtmist oleks teie kotil  pisikene auk õhu jaoks, vastasel juhul võib see katki minna ja laga rohkem kui rubla eest ;)

Sega sulavõi purustatud küpsistega ja suru 24-26 cm läbimõõduga lahtkäiva koogivormi põhjale, mis on eelnevalt küpsetuspaberiga vooderdatud.


Tõsta želatiinilehed külma vee sisse paisuma.

Sega omavahel toasoe toorjuust ja hapukoor poole suhkrukoguse ja vanilliekstraktiga kreemjaks massiks.

Vahusta rõõsk koor ülejäänud suhkruga ning lisa õrnalt segades toorjuustusegule.

Pigista sidrunist välja mahl ning lisa külm vesi. Kuumuta keemiseni.
Pigista paisunud  želatiinilehed üleliigsest veest kuivaks ning sega kuuma sidrunimahla sisse nii, et nad täielikult lahustuksid.

Vala želatiinisegu ühtlase joana toorjuustumassile nii, et ta jaotuks ühtlaselt.

Saadud mass vala ette valmistatud põhjale ning tõsta kohe külma.


Kui toorjuustukiht on juba piisavalt tahenenud, siis võib valmistada pealmise mangokatte. Mina teen seda tunni-kahe möödudes.

Tõsta želatiinilehed umbes 5-ks minutiks vette paisuma ja kuumuta 3 spl vett keemiseni. Pigista želatiinilehed liigsest veest kuivaks ja tõsta kuuma vette. Sega kuni täieliku lahustumiseni ja vala siis ühtlase joana mangopüree hulka, ise pidevalt segades.

Vala mangosegu tordile ja lase veel mõni tund kuni üleöö külmkapis seista.

Enne serveerimist kaunista füüsalitega.

* * *

Ja nüüd siis sellest teisest maiuspalast:

Viimaste kuude jooksul oleme kümne blogijaga teinud tööd, et oma suurimad lemmikud ühiste kaante vahele saada ja varsti-varsti jõuab kätte see tähtis päev, kus meie ühine teos juba ilmavalgust näha saab :)
Nimeks sai meie ühine beebi "Kulinaarsete kroonikute kokaraamat" ja välja näeb ta just selline:



Ühtede kaante vahele on ära mahutatud lisaks minule:
Tuuli  , "Ise thetud, Hästi tehtud"
Mari-Liis, "Siit nurgast ja sealt nurgast" 
Aet,  "Aet köögis"
Ülle, "Tiramisust ja Feta Morganast"
Juta, "What a Wonderful World"
Piret, "Puhas rõõm"
Liina, "Anglio e Olio"
Marju, "Tassike elu topelt koorega"
ja meie tubli mees naistekarjas: Priit, "Profa toitub"

Raamatu esitlus toimub juba õige pea: 8. detsembril kell 17.00, Viru keskuse Rahva Raamatus. Kohal on kõik kaasautorid (kõik peale Juta, keda kahjuks sel hetkel kodumaal pole) ja igaüks meist on võtnud ühte kätte oma trükisooja "beebi" ja teise kandiku suupistetega :)

Tellida saab raamatut juba siit.

Peatse kohtumiseni! :)

6 kommentaari:

  1. Ehhee.. see mangopüree jutt tuli liigagi tuttav ette - olen oma emale ametlik kuller, kes ta mangopüree varusid täiendab, sest Pärnust ei ole ta seda veel leidnud. Ja mis seal salata - selline mangopüreest tehtud mittejustkõigemagusm kook on täpselt mulle - kunagi tegi Pärnus ülihead mangokooki Tex Mex, nüüd pole seal ammu käinud, aga selle koogi maitse tuleb alati mangost rääkides keelele :)

    VastaKustuta
  2. Juhuu. Uus lugu ja uued pildid ja uued maitsed.

    VastaKustuta
  3. Tort on ilus ja väga isuäratav. Minul on see mangotort jäänud proovimata just sellepärast, et pole kuskilt seda maailma parimat mangopüreed leidnud :) Et see Tallinn ka nii kaugel peab olema!

    Raamatu puhul palju õnne! Tahaks väga esitlusele jõuda.

    VastaKustuta
  4. Elis, teatan rõõmsalt, et Tartu Lõunakeskuse vürtsipoes on sortiment nüüd kõvasti kasvanud. Lahkusin sealt mõni päev tagasi suure kotitäie kraamiga.
    Nii et tänud!
    P.S. Koopatibi, mangopüree on seal ka täitsa olemas.

    VastaKustuta
  5. Marju, nüüd ma siis mõistan neid aluste viisi ostvaid kundesid, nad ei ela lihtsalt Tallinnas :)

    Ja tõesti, Koopatibi, nagu Ülle juba teatas, siis Lõunakeskuse Würtspoest saab küll mangopüreed, samuti nagu Tartu Kaubamajast ja Kaupmehest.
    Niiet vabandusi Sul enam pole :)

    VastaKustuta