teisipäev, 28. veebruar 2012

Mangosuflee

Pärast hiljuti ilmunud Caesari postitust võttis Ebe minuga ühendust ja teatas:
"Tead, Elis, me võiksime järgmine kord kohtudes sufleesid teha! Olen tahtnud juba mõnda aega mangosufleesid proovida..."
"Oh jaaa! Mul on kapp mangopüreesid täis, nende kullakestega tuleb kõik hästi välja!"
"Super! Mis poest vaja on?"
"No laimi kindlasti, midagi värsket, tšillit...OHHH, mul on kapis TAMARINDI! See oleks teema!"
"Tamarindi? See võiks tõesti teema olla! Kaasa kindlasti! Proovime KÕIK ära. :D "
"Kindlasti!"

Olgu see kõige vägevam seal kõrgel õnnistatud, et olen kokku jooksnud inimesega, kes köögis teeb ja mõtleb TÄPSELT SAMAMOODI nagu ma isegi! Nii on suisa lust midagi koos ette võtta ja teha! Köögis ei olegi kokkamise lõpus totaalne kaos ja vahepeal saab rahumeeli isegi pilte klõpsida. Mida sa hing veel ihkad?! :) Ja kuna neli kätt on ikka etem kui kaks kätt, siis ma ei saa mainimata jätta, et need olid arvatavasti ühed paremini õnnestunud sufleed, mis ma kunagi teinud olen! :)

Ja nagu jutust aru võis saada, siis proovisime tõesti erinevaid variante läbi.
Minusugusele Pipraplikale on tšilli-mango kooslus ennast juba ammu ära tõestanud (kel proovimata- proovige!) , Ebe jaoks oli klassikaline mango- münt/basiilik-laim kindla peale minek, aga suurim üllataja ja mõlema favoriit oli ilmselgelt siiski tamarind, mis kõik erinevad maitsed nii kenasti ära tasakaalustas, ilma, et ise liigselt esile tungiks. Super!

P.S. Enne sufleede valmistamist tuleks kindlasti arvestada sellega, et nad on koheseks serveerimiseks mõeldud magustoidud. See tähendab, et nad hakkavad koheselt peale ahjust välja tõstmist oma õhulisust kaotama ja kokku vajuma. See omakorda jällegi tähendab, et selleks ajaks kui need kullakesed ahjust välja tulevad, võiksid kõik ettevalmistused söömiseks tehtud olla ja sööjad juba keeled ripakil laua taga ootel olla :)

Kogusest jagub 6-8le.



Sufleepõhi:
2 dl mangopüreed* (Alphonso)
1 laimi mahl ja riivitud koor
1 spl maisitärklist
1 tl tamarindi konsentraati**

Munavagevaht:
4 munavalget
2 spl tuhksuhkrut
näpoutsaga soola

Vormide määrimiseks:
paar supilusikat pehmet võid
paa supilusikat tuhksuhkrut

Serveerimiseks:
tuhksuhkrut
värskeid vaarikaid või vaarikakastet
soovi korral münti, basiilikut, ilma soolata pistaatsiapähkleid vm



* Endiselt seesamune East Endi Alphonso (maailma kvaliteetseim mangosort) mangopüree, mis siit blogist korduvalt läbi on jooksnud. (Muretseda saab seda Tallinnas Piprapoest, Stockmannist, Kaubamajast, Kaupmeestest, Sadama turult, Hortesest jne; Tartus Würtspoest, Kaubamajast, Kaupmehest)


** Tamarindi konsentraat on enim tuntud just India ja Lääne-Ameerika köögis, kus seda hapukas-happelist ja tummist pastat kasutatakse väikestes kogustes nii soolaste kui magusate roogade maitsestamiseks. (Muretseda saab seda kas Piprapoest, Sadama turult või Stockmannist).


Riivi laimi koor ja pressi välja mahl. 
Sega laimi mahl maisitärklisega, seda tärklise täieliku lahustumiseni, vajadusel lisa väheke vett.
Sega kokku mangopüree, riivitud laimikoor ja tamarind. Tamarindi asemel võib kasutada ka näpotsatäie tšillipulbrit või veel klassikalisema versiooni puhul hakitud münti või basiilikut.
Kuumuta paksupõhjalises mangosegu kuni keemiseni. Alanda kuumust ning pidevalt segades nirista sisse laimimahlaga segatud maisitärklis. Sega kuni püree hakkab paksenema, ära enam keema lase!
Tõsta pott jahedasse ja lase täielikult maha jahtuda.



Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema.

Et ahjus oleks sufleede perfektse õnnestumise jaoks ka piisavalt niiskust, siis tõsta eelnevalt ahju alumisele siinile, kuumakindlasse nõusse, kausitäis vett.
Määri remekin-vormid toasooja võiga ning põhjast kui servadelt. Raputa üle tuhksuhkruga ning üleliigne tuhksuhkur raputa lõpuks vormidest välja.



 Vahusta toasoojad munavalgeid soolaga seni, kuni hakkavad moodustuma pehmed tipud. Lisa suhkur ja vahusta edasi, kuni moodustuvad tugevad tipud. Ettevaatust, siin ei maksa vahustamisega hoogu minna!


Sega munavalgevaht ettevaatlikult jahtunud mangopüreele, et õrna vahtu võimalikult vähe lõhkuda. Jälgi, et lõpptulemus oleks ühtlaselt segunenud ja õhuline.
Tõsta segu ettevaatlikult vormidesse nii, et nad oleksid "triiki" täis. Tõmba servad õrnalt näpuotsa või vatitikuga puhtaks ning tõsta ettevaatlikult ahju.


Küpseta 180 kraadi juures 10-12 minutit, AHJU UST VAHEPEAL AVAMATA! 
Kui sufleed on võtnud pealt kuldpruunika jume ja kerkinud just nii kenasti kõrgeks nagu pildi pealt näha on, siis ava vaikselt ahju uks ja lase neil umbes pool minutit veel "kohaneda".


 Tõsta vormid ahjust välja ning serveeri kohe värskete vaarikate, vaarikakastme, ilma soolata kooritud pistaatsiapähklite, värske mündi/basiiliku või muu meelepärasega. Midagi värskendavat ja hapukat sobib siia just nagu valatult!

2 kommentaari:

  1. See sufleepilt teeb ju kadedaks iga inimese, kes on oma sufleesid peale ahjust välja võtmist pildistada üritanud (nagu näiteks mina). Väga ilusti kerkinud ja väga põnev retsept! Lisaksin veel, et ka meil Umami veebipoes on tamarindipasta olemas, nende jaoks, kellele nt Tallinnasse poodi minna liiga kauge on! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No need on need toidublogija ohverdused, et õige klõpsu nimel tuleb vahel jahtunud suppi või kokkuvajunud sufleed süüa :D
      Aga jah, tamarindi konsentraati võib ka pastaks nimetada ja need, kes nimetatud poodidesse ei jõua, saavad seda kas Piprapoe (pipar.ee) või Umami (umami.ee) e-poest endale soetada :)

      Kustuta