pühapäev, 11. märts 2012

Läätsesupp kookospiima ja karamelliseeritud peekoniga

Kuna talv hakkab juba tugevaid taandumismärke ilmutama (täna tööle jalutades sillerdas päike juba väga madalat linnulaulu saatel otse silma), siis nüüd ongi just viimane aeg oma selle talve lemmikut "külma-ilma-soojendajat" teile tutvustada. Saage tuttavaks: mõnusalt vürtsikas ja talupojalikult tummine läätsesupp omas täielikus india köögi mõjutustega hiilguses! Ja kuna mulle kohe meeldib traditsioonilisi asju veidi ebatraditsioonilisemate komponentidega kokku sobitada, siis nii ka siin. Lõppviimistlus sellele supile tuleb hoopis teiselt kontinendilt - fantastiline krõbe-kleepuv peekon, mille puhul on väga tugevat iseloomu vaja, et peale mõne tüki põske pistmist teda üldse supi peale jaguks. Seetõttu ongi soovitatav peekoni küpsetamine viimasel hetkel ette võtta või siis koheselt koguseid ettenägelikult duubeldada!

Vaja läheb:
4 dl punaseid läätsesid
1,5 liitrit kanapuljongit
1 purk (400g) purustatud tomateid
1 purk (400g) kookospiima
1 suurem sibul
1 punane paprika
paar porgandit
1 (kuhjaga) tl hakitud küüslauku
1 (kuhjaga) tl hakitud ingverit
1/2 punast tšillikauna
2 (kuhjaga) tl meelepärast karripulbrit (nt. Garam Masala)
vajadusel meresoola
1-2 spl ghee*-d, võid või (kookos-)õli


Karamelliseeritud peekon:
umbes 150g peekonit viiludena (kasutan Ameerika peekonit)
1 spl (suhkruroo-)siirupit
lusikaotsaga kaneeli


*Ghee e. kooritud või selitatud või on india köögis laialdaselt kasutatud või, millelt on kuumutamise ja koorimise teel eemaldatud tahked piimavalgud ja vesi. See teeb ta väga kuumustaluvaks ja parimaks abimeheks praadimisel. On veidi omapärase lõhnaga, aga tugevat kõrvalmaitset roogadele ei anna.
Kuna retsept on tugeva indiapärase mõjutusega, siis ghee sobib siia nagu valatult, aga päris ausalt öeldes, kasutan seda pea kõige praadimiseks.

Haki sibul, paprika, tšilli, ingver ja küüslauk peeneks. Koori porgandid ning riivi jämeda riiviga.
Kuumuta pannil või paksupõhjalises potis ghee või õli.
Lisa sibulad ja prae kuni nad klaasjaks muutuvad.
Lisa riivitud porgandid, hakitud paprika ja tšilli ning kuumuta veel mõni minut kuni köögiviljad pehmeks hakkavad muutuma.
Lisa karripulber, hakitud ingver ja küüslauk ning kuumuta pidevalt segades veel paar minutit.
Vala peale purustatud tomatid ning hauta veel paar minutit.
Lõpuks vala peale kookospiim, kanapuljong ja külma veel all loputatud läätsed. Lase keema tõusta ning seejärel alanda kuumust ja hauta tasasel tulel paarkümmend minutit või kuni läätsed täiesti pehmeks on keenud.

Samal ajal saad ette valmistada peekoni.


Kuumuta ahi 200 kraadini.

Pintselda peekoniribad mõlemalt poolt siirupiga kokku ning raputa lõpuks õrnalt kaneeliga üle.
Tõsta peekoniribad grillrestile ning küpseta ahjus 10-15 minutit või seni kuni nad tumepruuniks ja krõbedaks muutuvad.
Grillresti alla aseta kindlasti mingisugune ahjuplaat või anum, et peekonist eralduv rasv ahju põhjale ei tilguks.
Tõsta peekoniribad ahjust välja ning jäta jahtuma.


Kui läätsed on pehmeks keenud, siis tõsta supp tulelt ning vajadusel maitsesta meresoolaga.
Soovi korral püreesta supp saumiksriga (mina olen lihtsalt nii laisk hakkija, et hilisem saumiksri kätte võtmine tundub kordades kergem kui ilusate kuubikute lõikamine), serveeri hakitud või murtud  peekoniga ning raputa õrnalt kaneeli või karripulbriga üle. 

3 kommentaari:

  1. Väga isuäratav vürtsikas supp! No mõni lihtsalt kohe oskab!!! Aga mul on hea meel, et Sinu kokageeni saladus sai lõpuks lahendatud;-) Ja minu arvates ruulib samuti saumikser koduses köögis iga kell hakkimise üle:)

    Tore, et ghee on ka lõpuks Eestisse jõudnud. Selles osas on Su töökoht ikka super - meil nüüd nö "oma mees Havannas" ;-)

    VastaKustuta
  2. Tõsiselt maitsev supp ja need peekonikrõbinad on eriti nutikad! Aitäh!

    VastaKustuta