esmaspäev, 5. märts 2012

Wontonid virsikute ja martsipaniga

Sellest päevast alates kui ma Pipras tööd alustasin, on mul olnud üks kindel asi, mida ma teha olen tahtnud - WONTONID! Kui ma varasemalt polnud sellise tainalise olemasoluga isegi mitte kursis (olen hiina köögist veidi kauge olnud), siis peale väikest tutvumist lendas see kullake kiiresti mu to-do-listi etteotsa. Nii lihtne, nii põnev ja mis põhiline, nii palju erinevaid variatsioonivõimalusi (just nii palju kui teie endi fantaasia ette annab, siin võib pea kõike katsetada). Tekib küsimus, kus ma enne elanud olin? Pimedana wontoni-vabas maailmas? I was blind, but now I see!
Anyhow,
vahepeal jõudsin ma üle elada totaalse wontoni-taina ikalduse, fotokaamera ühepoolse koostöö lõpetamise, oma sülearvuti matused ja sada muud häda veel, aga  Pipraplikade lemmikud, virsiku-martsipaniwontonid, on sellele vaatamata nüüd lõpuks teie ees!
Kõigist proovitud variantidest olid just need krõbedasse tainapesasse mähitud mahlased maiused need, mis meid kõige valjemini mõmisema panid ning järgmise wontoni-peo plaanid olid tehtud enne, kui viimane amps taldriku pealt haihtunud oli.

Virsikute asemel võib siin kasutada ka küpseid aprikoose, nektariine või hooajal isegi ploome ja kirsse! Kõik sobivad martsipani embusesse suurepäraselt :)  Ja kui värskeid kenasid vilju tõesti saada pole, siis võib ka kompottvirsikuid (siis ma juba eelistaks aprikoose) kasutada, aga sellisel juhul juba kindlasti suhkrut lisamata, sest vahel teeb küll küllale isegi liiga ka!


Wonton-tainas on hiina köögis levinud pelmeenitaoline tainas, mida täidetakse väga erinevate täidistega ja seejärel küpsetatakse kas frittimise (krõbedad wontonid suupisteks), keetmise (wonton-supid)  või aurutamise teel. Enim levinud on krevettide ja sealihaga täidised, aga võimalused on üüratud. Just niisama üüratud kui teie endi fantaasia! :)

Kogusest valmib 40-50 wontonit.









Vaja läheb:
1 pakk (200g) wonton-tainast*
1 kg küpseid virsikuid
1spl maisitärklist
3 spl pruuni (roo-)suhkrut
100g martsipani
frittimiseks õli (näiteks rapsiõli)
serveerimiseks tuhksuhkrut









* Wonton-tainast saab hetkel kahjuks minu teada ainult Piprapoest.

Tõsta wonton-tainas eelmisel õhtul sügavkülmast külmkappi sulama ja umbes pool tundi enne kasutamist sealt omakorda toatemperatuurile.

Koori virsikud, eemalda kivid ja lõika viljaliha sektoriteks.
Sega puhastatud virsikud maisitärklise ja pruuni suhkruga kokku.
Lõika martsipanimass õhukesteks viiludeks või riivi jämeda riiviga.


Aseta üks wontonileht tööpinnale. Tõsta selle keskele üks virsikusektor ja selle peale viil martsipani või näpuotsaga riivitud martsipani. Tõmba veega lehe servad märjaks ja voldi wontonid kokku.


Wontonite voltimiseks on võimalusi mitmeid. Meie tõmbasime vastastikused nurgad keskele kokku "ümbrikuks" ja surusime servad kinni. See pole tegelikult üldse mitte keeruline ja tuleb peale mõne esimese wontoni voltimist juba üpris mugavalt käe sisse. Natuke peab nokitsemise jaoks lihtsalt aega varuma.
Kui üldse kohe ei viitsi, ei taha, ei suuda, siis lihtsaim viis wontoneid kokku voltida, on nad lihtsalt kolmnurgaks kokku suruda või kõik otsad täidise ümber suvaliselt kokku tõsta.


Kuumuta potis või fritüüris piisavalt palju õli, et su wontonid saaksid mugavalt seal sees küpseda. See võib ühest liitrist mitme liitrini varieeruda, olenevalt poti või fritüüri suurusest. Tõsta wontonid ükshaaval kuuma õli sisse ja vajadusel keera neid vahepeal, et nad ühtlaselt igast küljest pruunistuksid.

Kui vähegi võimalik, siis ürita frittimist teha akna all, et tuppa võimalikult vähe rasva ebameeldivat lõhna jääks. Kindlasti ettevaatust, sest kuum rasv võib teinekord ka pritsida ja neid plekke nii lihtsalt enam riietelt välja ei küüri!


Kuldpruuniks küpsenud wontonid tõsta köögipaberile nõrguma ja jätka järgmiste wontonite küpsetamist.


Kui kõik wontonid on küpsed, siis tõsta nad taldrikule, raputa üle tuhksuhkruga ja serveeri kohe soojalt. Siis nad on kõige paremad! Ma ütleks suisa, et über-head! :)

Krõbedat matsutamist! :)

Idee: She Wears Many Hats blogist.

11 kommentaari:

  1. Kõlab väga hästi. See Sinu postitus tuletas mulle meelde ühe väga isuäratava retsepti, mis oli muidu samamoodi tehtud, aga sees oli tume šokolaad ja kirss. Minu jaoks täiesti vastupandamatu kooslus. Kuidas Sulle tundub, kas šokolaad kipuks frittides välja voolama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh Juc, šokolaad ja kirsid krõbedas wonton-tainas.. Kas ma tõesti pean enne ööd jälle fritüüri huugama panema??? :D
      Tegelikult kui wontonite servad on kenasti kinni "liimitud", siis ei tule sealt isegi sulašokolaad mitte välja.
      Tahkemate täidistega võib vähe hooletum olla ja isegi kui mõnest kohast serv vähe ripakile, ka siis ei juhtu veel midagi hullu. Mis sees, see sees, mis väljas, see väljas :)

      Kustuta
  2. Ojee! Wontonid on tõepoolest super, olen neid hakklihatäidisega supi sees kasutanud. Rõõm kuulda, et Piprapoes (mis on mu kodule ühtelasi ka häbematult lähedal) need nüüd saadaval on! Varem sain Kupmehe hulgilaost külmutatud kujul, aga see oli väga ammu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pipras on need juba mitu aastat tegelikult olnud, aga kuna need on sügavkülma kaup, siis seda tuleb teadlikult müüja käest küsida :)
      Nüüd läheb ta muideks ka Sadama turule müüki, niiet wonton massidesse!!! :D

      Kustuta
  3. Elis, ajasid nüüd isu peale. Pean siis wontonilehtede jahile minema! :)

    VastaKustuta
  4. wontonite jaoks sobib ideaalselt filotaigen.. ja filotaigent saab pea igast suuremast toidupoest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oma olekult ja tekstuurilt on filo ikkagi natuke midagi muud kui wonton-tainas, aga häda pärast ajab ta asja ära. Wonton-taigen jääb peale frittimist selline krõbe, aga mitte liiga.. ehk siis täpselt see õige! :) Ja filo on väga kergesti purunev ning seetõttu on temast veidi keerulisem ilusaid wontoneid vormida, mis frittides õli sisse ei lekitaks.

      Kustuta
    2. http://kitchensimplicity.com/wonton-wrappers/

      Siin on õpetus, kuidas wonton-tainast teha :)

      Kustuta
  5. Ülimalt head tulin, proovisin ise järgi eile! ;)

    VastaKustuta